Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Під Офісом президента вимагали звільнити Авакова


Під час акції «Геть Аваковірус» із вимогою відставки керівника МВС Арсена Аваков біля Офісу президента України. Київ, 23 лютого 2020 року
Під час акції «Геть Аваковірус» із вимогою відставки керівника МВС Арсена Аваков біля Офісу президента України. Київ, 23 лютого 2020 року

«Аваков боїться плакатів»: активісти під ОП вимагали відставки голови МВС

Відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – з такою вимогою зібралися активісти 23 лютого під Офісом президента на акцію «Геть Аваковірус». В акції взяли участь кілька сотень людей. Вони зібралися біля будівлі ОП із гаслами «Аваков – чорт», «Геть Аваковірус» та вимогами до президента Володимира Зеленського звільнити голову МВС.

Учасники акції заявили про відсутність розслідувань нападів на громадських активістів та журналістів, зокрема розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Організатори акції звинувачують Авакова і в ситуації у Нових Санжарах, де відбувалися сутички між поліцією та місцевими жителями. Також йому закидають саботаж реформи поліції та корупційні скандали.

Розведення чи загострення: чи вдасться відвести війська ще на одній ділянці попри обстріли?

Тристороння контактна група у Мінську майже погодила розведення в районі КПВВ «Гнутове», а міністр внутрішніх справ України пропонує спільне патрулювання окупованих територій поліцією і представниками ОБСЄ й ОРДЛО. Та чи можливе на ділі нове розведення на тлі нового загострення на Луганщині? Чи виправдане воно? Радіо Свобода побувало поруч із ділянкою розведення №2 поблизу Золотого, а також порівняло ситуацію зі схожою точкою – КПВВ «Гнутове».

Коронавірус – новини за вихідні:

Істерику щодо евакуйованих з Китаю роздували в Україні політики – Верещук

Хто несе відповідальність за панічні настрої в Україні щодо евакуйованих з Китаю, де вирує коронавірус? Чи тільки пересічні люди, як у Нових Санжарах, коли дехто вдався до агресії? Яка відповідальність влади? Чи можлива невдовзі відставка уряду і прем’єра Олексія Гончарука? Яким є олігархічний вплив, зокрема Ігоря Коломойського на президентську фракцію «Слуга народу» у Раді? Про що в принципі, без втрати національних інтересів України, може домовитися Володимир Зеленський із Володимиром Путіним? Свої думки з приводу цього висловила в інтерв’ю Радіо Свобода депутат, один із найактивніших спікерів «Слуги народу» Ірина Верещук.

«Забута війна» при щоденних жертвах: чому ветерани кажуть, що «все дарма»

Які фактори викликають розчарування в учасників бойових дій? Чи достатньо і чи правильно влада комунікує із суспільством про війну? Що є головною небезпекою цього моменту в історії протистояння України збройній агресії російських гібридних сил? Про це – у розмові із кандидатом історичних наук, оборонцем Донецького аеропорту, Народним Героєм України Кирилом Недрею.

Указ «про добрі наміри». Що не так у спрощенні українського громадянства для росіян?

Через два з половиною місяці свого перебування на посаді президента Володимир Зеленський підписав указ про спрощення процедури набуття українського громадянства для іноземців, які захищають Україну, і росіян, які зазнають політичних переслідувань у себе на батьківщині.

Чи працює указ Зеленського на практиці і наскільки легко росіянину, що втікає від російського режиму, отримати легальний статус в Україні? Про це ми поговорили з фігурантом гучної у Росії кримінальної справи «Новое величие» Сергієм Гавриловим і його адвокатом Олексієм Скорбичем.

Космічний туризм та нові антибіотики штучного інтелекту: кілька новин зі світу науки і технологій

Компанія SpaceX повідомила про плани щодо запуску туристів у космос, а засновник компанії Amazon Джефф Безос вирішив допомогти боротьбі зі зміною клімату, виділивши на це 10 мільярдів. Тим часом засновник найбільшої соціальної мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг стикається з критикою з боку мультимільярдера Джорджа Сороса через політичну рекламу.

Несподіванки фіналу «Євробачення-2020» із Go-A, KRUTЬ, KHAYAT, TVORCHI

Фінал нацвідбору «Євробачення-2020» таки не обійшовся без скандалу. Взагалі, умовно його можна поділити на такі епізоди: несподівана перемога, неочікуване падіння і скандал навколо. Але про все по порядку.

Впевнену перемогу здобув гурт Go-A з піснею «Соловей»: найвищий бал як від суддів, так і від глядачів. На «Євробаченні» у Роттердамі буде представлена пісня повністю українською мовою.

Радіо Свобода підготувало короткий огляд фіналу національного відбору, який покаже те, чого неможливо побачити під час трансляції.

Автор логотипу ПЦУ Чекаль про проєкт для правнучки Мони Лізи, «хіпі» в каліграфії і про те, що не так із гривнею

Він працював над проєктами для 15-ї праправнучки Мони Лізи, Вселенського патріарха Варфоломія і Оксфордського університету. Розписував храми в Італії і виготовляв логотипи замків у Німеччині. Утім, навіть на тлі цих масштабних робіт головним проєктом життя він вважає роботу над графічним стилем Православної церкви України. Він знає про форми і сенс букв майже все. І переконаний, що краса літер здатна вражати так само глибоко, як музика чи кіно. Він – один із найкращих каліграфів і дизайнерів в Україні Олексій Чекаль.

Із яких елементів складається логотип ПЦУ і що вони означають? У чому полягає український стиль? Чому шрифтова культура в Україні є низькою? Що не так із дизайном гривні і чому українцям не варто відмовлятися від кирилиці? Про це і про інше Олексій Чекаль розповів Радіо Свобода.

«Остання молитва перед смертю» в стилі графіті Софії Київської, яку Олексій Чекаль виготовив для музейного проєкту на Соловках у Росії про розстріляних більшовиками священників. За задумом автора, напис ніби видряпаний, що передає емоцію людини перед смертю
«Остання молитва перед смертю» в стилі графіті Софії Київської, яку Олексій Чекаль виготовив для музейного проєкту на Соловках у Росії про розстріляних більшовиками священників. За задумом автора, напис ніби видряпаний, що передає емоцію людини перед смертю

Вчіться частіше помічати красу довкола!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG