Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Коронавірус у Чернівцях – що про це відомо і як захиститися від інфікування


В Олександрівській лікарні провели показове тренування доправлення хворого на коронавірус та дезинфекції карети швидкої. Київ, 28 лютого 2020 року
В Олександрівській лікарні провели показове тренування доправлення хворого на коронавірус та дезинфекції карети швидкої. Київ, 28 лютого 2020 року

Коронавірус дістався України. Тільки без паніки!

В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу COVID-19. ​Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області. Чоловік із дружиною повернувся з подорожі в Італію, почувався погано. Повідомив про свій стан та історію подорожей дзвінком до служби швидкої допомоги. Бригадою швидкої допомоги був госпіталізований 29 лютого в обласну клінічну лікарню.

Чоловік ізольований та перебуває під медичним наглядом. Зразок відправлено для остаточного підтвердження до Лондона. Дружина хворого як контактна особа перебуває під самоізоляцією вдома. За нею встановлено медичне спостереження.

Варто відзначити, що як хворий, так і бригада швидкої, лікарі та епідеміологи виконали усі національні та міжнародні рекомендації. У МОЗ заявили, що «жодних екстремальних або надзвичайних подій не сталося», «є відпрацьований чіткий алгоритм, що ми робимо».

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька окремо зазначила, що «ситуація повністю контрольована» і попросила «всіх, особливо осіб, які повертаються з країн, де зафіксовані випадки зараження на коронавірус, дотримуватись інструкцій та рекомендацій ВООЗ».

Як захиститися від інфікування?

🔸уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
🔸не торкайтеся обличчя немитими руками;
🔸часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
🔸ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
🔸уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Більше новин про ситуацію довкола коронавірусу в Україні читайте у Живому блозі Радіо Свобода, який постійно оновлюється.

Зеленський пропонує на голову уряду Шмигаля замість Гончарука

Президент України Володимир Зеленський пропонує затвердити головою уряду замість нинішнього прем’єра Олексія Гончарука Дениса Шмигаля, міністра розвитку громад, який до цього працював топ-менеджером компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова. Про це повідомили джерела Радіо Свобода у фракції «Слуга народу» за результатами зустрічі з главою держави.

Також, за даними джерел, нинішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков залишається на посаді, але не отримає посади віцепрем'єра з питань оборони.

Тим часом, в Окружному адміністративному суді Києва заявили, що повідомлення про нібито позов прем’єр-міністра Гончарука з вимогою заборонити розгляд у Верховній Раді питання про відставку, поданий до ОАСК, буде видалена з сайту установи. Оскільки в уряді повідомили, що «така заява до суду не подавалась».

Отож, сьогодні, 4 березня, відбудеться позачергове засідання Верховної Ради. Очікується присутність президента Зеленського. На порядку денному, зокрема, і питання пов'язані з урядом.

Далі коротко:

Нідерланди в 2014 році планували надіслати 1000 військових на місце катастрофи MH17

Нідерланди в липні 2014 року були готові надіслати один зі своїх елітарних підрозділів загальною чисельністю близько тисячі військових для охорони місця падіння літака рейсу МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines, повідомляє голландська газета De Telegraaf 3 березня.

Також близько 1000 військовослужбовців із Австралії, громадяни якої також загинули в результаті збиття рейсу MH17, були готові підтримати операцію Нідерландів, повідомляє De Telegraaf.

Влада в Гаазі скасувала цю місію, оскільки підтримувані Росією бойовики, які контролювали територію, зрештою погодилися співпрацювати в питанні репатріації останків. Нідерланди згодом надіслали 40 неозброєних поліцейських для пошуку жертв катастрофи MH17.

Кібервійна проти Росії. Українські хакери виходять з тіні

Владислав Сурков, колишній радник президента Росії Володимира Путіна у справах України, в своєму першому і поки єдиному інтерв’ю після відходу з цієї посади заявив, що «України не існує», визнавши, проте, що ця країна «для імперської і радянської бюрократії завжди була справою клопітною». У Суркова є як мінімум один привід так говорити: в 2016 році українські хакери дійсно завдали йому чимало клопоту, зламавши електронну пошту його секретаря і виклавши у відкритий доступ сотні листів із доказами прямого втручання Росії і особисто Суркова в події на сході України.

Напередодні виходу в світ того інтерв’ю і через тиждень після того, як Володимир Путін підписав указ про відставку Владислава Суркова, в лідерів «Українського кіберальянсу», який чотири роки тому взяв на себе відповідальність за зламування пошти головного архітектора російської політики на Донбасі, відбулися обшуки. У відповідь «Український кіберальянс» пішов на безпрецедентний крок: ті його учасники, які до недавнього часу зберігали інкогніто, розкрили свої обличчя і справжні імена, виступивши з пресконференцією в Києві.

Майкл Дженкінс – британець, який захищає Україну

Відставний вояк британського війська Майкл Дженкінс упродовж року розмірковував над конфліктом, який точиться на сході України, вивчаючи нові для нього геополітичні реалії. Зрештою валлієць вирішив, що його військовий досвід і налаштованість на відсіч брутальній російській агресії може знадобитися Збройним силам України у боротьбі за відновлення територіальної цілісності держави. Дженкінс розповів, що самотужки вирушив в Україну своїм автомобілем і запропонував допомогу українським військовим, отримавши дворічний контракт у підрозділі морських піхотинців.

Майкл Дженкінс вважає, що відновлення територіальної цілісності України відбудеться, попри все, і українське військо відіграє у цьому надзвичайно важливу і можливо вирішальну роль. Він пишається фактом того, що він – перший валлієць, який несе службу в українському війську.

Майкл Дженкінс
Майкл Дженкінс

Дотримуйтеся особистої й інформаційної гігієни! Все буде добре!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG