Доступність посилання

ТОП новини

Парламентар України Соломія Бобровська: викрадення і тортури за національною ознакою – не внутрішня справа Росії


Народний депутат від партії «Голос», секретар Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська
Народний депутат від партії «Голос», секретар Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська

Рамазан Алпаут

Секретар Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська наприкінці лютого написала відкрите звернення до верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєра. Український політик вважає, що Москва керується подвійними стандартами, коли мова заходить про захист національних меншин у Росії і росіян у державах Балтики, Україні, Молдові та Білорусі. Проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалии» поговорили з парламентарем Бобровською.

– Ви нещодавно звернулися до Ламберто Заньєра, уповноваженого комісара ОБСЄ у справах національних меншин. Ви звернули увагу міжнародного посадовця на становище ерзян у Росії. У вашій країні також є представники фіно-угорських народів. Чим становище ерзян у Росії відрізняється від становища угорців в Україні?

– Згідно з даними останнього перепису населення за 2001 рік, близько 150 тисяч громадян України – це етнічні угорці. Більшість із них живуть компактно в декількох районах Закарпатської області. Тобто, кількість угорців в Україні можна порівняти з чисельністю окремих фіно-угорських народів Російської Федерації. Різниця в тому, що угорський народ має те, чого немає у фіно-угорських народів Росії – свою власну незалежну державу.

Яке б не було становище угорських меншин в Румунії, Словаччині чи Україні, угорські культура і мова все одно будуть розвиватися в Угорщині. Угорському народу в цілому не загрожує асиміляція. Держава ерзян – Республіка Мордовія, і вона перебуває у складі Російської Федерації. При цьому федеральна влада послідовно реалізує русифікаторський курс щодо ерзян, а республіканська влада Мордовії не хоче, або не здатна цьому опиратися.

Повертаючись до угорців в Україні, варто зазначити, що рівень дотримання їхніх національних прав вищий, ніж в ерзян у Мордовії. В Україні легально функціонують угорські політичні партії, є угорські ЗМІ, угорські садочки і школи, пам'ятники угорським письменникам, поетам, королям. Є угорський інститут з викладанням угорською мовою. Зверніть увагу – не з угорською мовою як окремої навчальної дисципліни, а саме з угорською мовою викладання. Наскільки я знаю, нічого подібного немає навіть у татар у Татарстані, і тим паче в ерзян.

– Питання угорців в Україні піднімало не тільки ОБСЄ, а й інші організації. Як ви вважаєте, Угорщина як член різних міжнародних структур впливає на цей процес?

– Звичайно, впливає. Слід розуміти, що Угорщина – це середня, за європейськими мірками, держава, з середньою кількістю населення. Тому угорські політики ведуть боротьбу за кожен голос. Зокрема, за голоси одноплеменців, які мають угорське громадянство і живуть на території сусідніх держав.

– Росіяни в Україні позбавлені права отримувати повноцінну шкільну та університетську освіту російською мовою?

– Україна – унітарна держава. Ми не федерація як Росія, де мови інших народів є державними, згідно з Конституцією. Єдиною державною мовою є українська

– Україна – унітарна держава. Ми не федерація як Росія, де мови інших народів є державними, згідно з Конституцією. Єдиною державною мовою є українська.

Корінні народи України, яким більше немає від кого чекати підтримки з інших країн, наприклад, кримські татари, мають право на шкільну освіту своєю рідною мовою. У національних меншин, тих самих угорців, за фактом є свої освітні установи та інші права. Російська мова в Україні широко представлена в публічному просторі, її позиції міцні ще з радянських та імперських часів. Додатково заохочувати російську у вигляді російськомовної вищої освіти необхідності немає. У садочках і школах, якщо цього бажають батьки, викладання може вестися і російською мовою до 4-го класу включно. Крім того, будь-яку мову можна вивчати як предмет.

– Ви згадуєте у своєму зверненні в ОБСЄ про те, що в Росії не можна складати єдиний державний іспит рідною мовою. А росіяни в Україні змушені складати випускні іспити виключно українською чи є можливість це зробити своєю мовою?

Випускники самі вибирають мову, якою будуть здавати зовнішнє незалежне оцінювання

– Випускники самі вибирають мову, якою будуть складати зовнішнє незалежне оцінювання. Це може бути і російська, і угорська. Я говорю не про гіпотетичне право, а про те, що у нас регулярно складають фізику, математику, хімію і навіть історію України російською та угорською мовами. Усе за бажанням абітурієнтів. Статистика така, що майже 90% випускників обирають українську мову для складання більшості предметів.

– Чи лобіює Москва на міжнародних майданчиках ініціювання питання росіян в Україні, Балтиці та інших країнах, де є представники цієї етнічної групи?

У Російській Федерації навіть заборонена діяльність Світового конгресу українців – координаційної ради української діаспори. Про школи і церкви я мовчу

– Так, Москва використовує російські меншини на територіях сусідніх держав як інструмент геополітики. Піднімає це питання і у ПАРЄ, і в ООН. Тут навіть складно проводити якісь паралелі між становищем російської меншини в Україні та української в Російській Федерації, або говорити про становище громадян України: етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму. У нас відкрито діють тисячі парафій православної церкви Московського патріархату, вільно вивчається російська мова у школах, є російськомовні ЗМІ. Нічого з цього немає в українців, що в Росії.

Українські церкви в Криму теж захоплені російськими окупантами

У Російській Федерації навіть заборонена діяльність Світового конгресу українців – координаційної ради української діаспори. Про школи і церкви я мовчу. Колись була українська православна парафія у місті Ногінськ у Підмосков'ї – так і ту в 1997 році відібрав ОМОН. Українські церкви в Криму теж захоплені російськими окупантами, в окремих з них вже править Московський патріархат.

– 30 травня 2019 року Верховна Рада України схвалила проєкт постанови №10125 про звернення парламенту до міжнародної спільноти з новим санкціям проти Росії через порушення прав корінних народів у Російській Федерації. Уже щось зроблено в цьому напрямку?

Ми, українці, знаємо ціну свободи. Ми прекрасно розуміємо, в якому становищі опинилися народи, що проживають на території Російської Федерації

– Я думаю, що немає потреби розповідати жителям Північного Кавказу про дотримання прав людини в їхніх республіках. Татари самі бачать, що залишилося від колишнього суверенітету. Башкири, чуваші, удмурти або ерзяни відчувають на собі політику асиміляції. Що може зробити Україна в цьому напрямку? Ми, українці, знаємо ціну свободи. Ми прекрасно розуміємо, в якому становищі опинилися народи, що проживають на території Російської Федерації. Багато в чому доля українців схожа на долю цих народів. З тією лише різницею, що ми змогли здобути незалежність і зараз зі зброєю в руках відстоюємо її.

Україна – суб'єкт міжнародного права. Україна може і повинна заступатися за корінні народи Російської Федерації на міжнародному рівні. Викрадання, тортури, судові переслідування за національною або релігійною ознакою не можуть бути «внутрішньою справою Росії».

Особисто я як секретар Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва, готова піднімати на міжнародних майданчиках питання про порушення прав корінних народів Росії. Я планую обговорити з турецькими партнерами становище татар, башкирів і чувашів у Російській Федерації.

Я вкрай стурбована судовим переслідуванням організації «Башкорт» (Башкирська громадська організація – ред.), прокурорськими перевірками в школах Татарстану, які спрямовані на витіснення татарської мови з системи освіти. Ці дії російської влади отримають належну оцінку міжнародного співтовариства.

Оригінал матеріалу – на сайті «Idel.Реалии» Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG