Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Новим генпрокурором може стати патентний повірений Зеленського


Рада відправила у відставку Рябошапку

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 5 березня висловила недовіру генеральному прокурору Руслану Рябошапці, тим самим відправивши його у відставку.

Відповідне рішення підтримали 263 народних депутати.

Новим генпрокурором може стати патентний повірений Володимира Зеленського

Місце Руслана Рябошапки може зайняти нинішній заступник голови комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Питання про його кандидатуру на посаду генпрокурора як одну з найбільш ймовірних порушили на вечірньому засіданні фракції «Слуги народу» 3 березня. Згодом, 4 березня, це підтвердив керівник фракції Давид Арахамія. А вже 5 березня в коментарі Радіо Свобода це підтвердив і сам Сергій Іонушас.

Присутні на засіданні фракції депутати повідомили, що президент Володимир Зеленський «не підтримав і не заперечив проти даної пропозиції».

Сергій Іонушас співпрацював зі структурами «Кварталу», зокрема на офіційному сайті «Укрпатенту» він значиться патентним повіреним Володимира Зеленського – реєстрував такі його торговельні марки, як «Слуга народу», «Країна У», «Квартал 95», «Студія «Квартал 95», «Ліга Сміху», «Чисто news» та інші.

Нові міністри уряду Шмигаля: що ми про них знаємо?

4 березня надвечір Верховна Рада України у прискореному режимі замінила склад уряду. Меншість – ті, хто втрималися за крісла, серед них і «старожил» Кабміну Арсен Аваков. Більшість – прийшли з бізнесу, з менш публічних посад, або ж працювали за минулої влади.

Радіо Свобода підготувало коротке досьє на кожного нового міністра. Втім, ми не наводимо тут тих, хто зберіг посаду або перейшов з одного міністерського кабінету в інший.

Оновлення по коронавірусу:

  • МОЗ анонсує заборону масових заходів в Україні через коронавірус
  • Перші випадки коронавірусу виявили в Боснії і Герцеговині й Словенії
  • Термін обсервації в Нових Санжарах закінчився – Скалецька
  • Голова МВФ: криза через коронавірус розбиває надії на міцне економічне зростання у 2020 році
  • На Закарпатті виписали з лікарні всіх, хто перебував на обсервації через коронавірус
  • П’ятеро людей шпиталізовані в Чернівецькій області з підозрою на коронавірус – ОДА

«Посади мене, якщо зможеш»: безхмарне життя експрокурора після гучного затримання на хабарі (розслідування)

Історія експрокурора Сергія Нечипоренка чотири роки тому наробила чимало галасу. Тепер це яскравий приклад того, як резонансні справи можуть зійти нанівець, якщо до них не прикута увага громадськості. 150 тисяч доларів – таку суму за закриття кримінального провадження, за версією слідства, він вимагав у фігуранта справи, і був затриманий в момент передачі грошей в центрі Києва. Здавалося б, після такого резонансу – покарання невідворотне. Та за цей час розгляд його справи в суді майже не просунувся.

Тепер колишній прокурор – на свободі, з його майна знятий арешт, він регулярно літає до «колишньої» дружини у Болгарію та навчає сина у Британії. Більше того, «Схеми» віднайшли в його родини цілу низку елітного майна – в Україні та за її межами – яке було придбане, у тому числі, вже після гучного затримання Нечипоренка на хабарі. Журналісти вирішили розібратись, чому експрокурор так впевнено поводиться, хто із системи допомагає йому уникнути покарання?

Геннадій Корбан очолив громадську раду при міській раді Дніпра

Бізнесмен і політик Геннадій Корбан став головою громадської ради при міській раді Дніпра. Рішення про обрання затвердили члени громадської ради на своєму засіданні, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Попередня голова громадської ради Лілія Богачова склала з себе повноваження.

Новий керівник громадської ради анонсував відкриття в Дніпрі офісу громради, до якого зможуть звертатися жителі. Він планує, що в громраді працюватимуть 12 різнопрофільних комітетів.

5 березня в мерії Дніпра також повідомили, що у громадської ради буде своя спікерка. Найближчим часом оновлена рада збереться на засідання, щоб ухвалити план роботи.

Маніпуляції і саботаж Росії проти розслідування щодо MH17: дані зібрали нідерландські журналісти

«Маніпуляції і саботаж Росії проти розслідування щодо MH17» – статтю з такою назвою публікує щоденник De Volkskrant із Нідерландів, де й відбувалися й відбуваються обидва розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом 2014 року – спершу технічне, нині триває кримінальне.

Журналісти зібрали цілу низку даних про російське втручання напередодні початку наступного тижня першого кримінального судового процесу в цій справі.

Шварценеггер позивається до російського виробника роботів

Американський актор Арнольд Шварценеггер подав судовий позов проти російської компанії Promobot за незаконне використання його образу.

Адвокати Шварценеггера заявили, що компанія незаконно використала зовнішність актора і голос для людиноподібного робота Android Robo-C, тим самим завдавши шкоди його репутації. Позивачі вимагають від відповідача виплатити 10 мільйонів доларів компенсації плюс дохід від продажу, а також припинити використання образу Шварценеггера.

«Зараз ми робимо все можливе, щоб врегулювати ситуацію. Ми самі надіслали запит до представників Шварценеггера. І більше ніде не будемо використовувати робота, який став «яблуком розбрату». А матрицю, по якій він був створений, утилізуємо, щоб більше ніяких питань не виникало», – повідомили в Promobot.

Розкуркулення на Одещині: пограбування, виселення у Сибір, «червоний терор»

Як проходило «розкуркулення» на Одещині? Яким чином більшовики під керівництвом Компартії відбирали у селян півдня землю і майно? Чому нищення селянських господарств та насильницька колективізація стали передумовами влаштованого сталінським режимом штучного голоду?

Розповідаємо про це у рамках проєкту Радіо Свобода, який реалізовується спільно із Національним музеєм Голодомору-геноциду – «Як сталінський режим нищив українське вільне селянство».

Пам'ятайте історію!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG