Доступність посилання

ТОП новини

Путін не перестане стріляти, а далі буде «кошмарити» Україну – генерал Богдан


Учасники акції «Зеленський, отямся! Росія – ворог!» біля будівлі Офісу президента України. Київ, 20 лютого 2020 року
Учасники акції «Зеленський, отямся! Росія – ворог!» біля будівлі Офісу президента України. Київ, 20 лютого 2020 року

Тільки за останні пів року СБУ попередила кілька терактів, які планували представники «ЛДНР». Про це стверджував голова СБУ Іван Баканов. «Наприклад, 5 років позбавлення волі отримав громадянин, який планував вибух у житловому масиві Запоріжжя. А на початку цього року в Харкові запобігли замаху на українського розвідника. Злочинець хотів не просто вбити військового, а й завдати максимальної шкоди іншим людям. Тому заклав вибухівку прямо в під'їзді багатоквартирного будинку. Уявляєте кількість можливих жертв?» – заявив голова СБУ.

Наскільки ці відомості тривожні для України? Про це в ефірі Радіо Донбас. Реалії говорив ветеран зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Василь Богдан.

– Росія постійно стверджує, що бореться з тероризмом. Зараз триває 7-й рік війни, розв’язаної Росією на Донбасі. З яким тероризмом доводиться боротися Україні з боку так званої «ЛДНР»?

Росія є і джерелом, і донором міжнародного тероризму


Василь Богдан: Років 3-4 тому Путін виступав на Генеральній Асамблеї ООН. У своїй промові, як одну з визначальних загроз світовій і глобальній безпеці, він назвав міжнародний тероризм. Це виглядало в якійсь мірі смішно, а з іншого боку – лицемірно, тому що Росія є і джерелом, і донором міжнародного тероризму, а спеціальні структури Російської Федерації: і військова розвідка, і ФСБ, на мій погляд, повинні бути визнані міжнародними інституціями як терористичні організації. Ми перебуваємо в ситуації російської агресії стосовно України, в цьому контексті величезну роль відіграють структури спецслужб РФ, які створюють і готують ці терористичні формування. Що стосується ОРДЛО – на мій погляд, це та ж ІДІЛ по формах, методах і тактичних прийомах діяльності цих структур. Там є і терористичні бандформування, їхнє основне завдання – дестабілізувати обстановку в прилеглих територіях до фронту.

Василь Богдан
Василь Богдан
Очевидно, не все благополучно з роботою у напрямку отримання упереджувальної інформації про плани і наміри ворога


Основне завдання боротьби з тероризмом, екстремізмом і міжнародним тероризмом покладено на службу безпеки України – це правильно. На скільки успішно СБУ вирішує це питання – тут останнім часом багато думок із приводу зміни керівництва, приходу людей, які не зовсім володіють предметом, не мають належного досвіду. Але все-таки основний контингент СБУ залишився, він працює, на мій погляд, досить професійно і дає певні результати. Інша справа, наскільки ідеологія і філософія контррозвідки СБУ і структур, які борються з тероризмом, спрямована на те, щоб не лише стримувати ворога і терористів, а й давати відсіч тим акціям, які здійснюють і російські окупаційні війська, і бандтерористичні угруповання. Загострення на фронті 18 лютого, потім 20-го були певні – досить болючі для українського війська і населення прилеглих до фронту територій – акції. Це дає підстави говорити, що, очевидно, не все благополучно у нас із роботою у напрямку отримання упереджувальної інформації про плани і наміри ворога стосовно українських територій і прифронтової зони.

Заяви, які робить президент, розходяться з ділами у діяльності окремих державних структур


Ми можемо погодитися із заявою пана Баканова щодо тих акцій, які СБУ викрила, попередила, не допустила – спасибі хлопцям, які працюють зараз у відомстві. А з іншого боку відчувається, що є певні резерви, на жаль, поки що не задіяні. Вони, як на мене, лежать у площині компетентності керівництва відомства і верховного головнокомандувача – Володимира Зеленського. Там кадрова політика, в якій процвітає непотизм, хоча ці люди йшли з іншими гаслами на виборах. Заяви, які робить президент, що він вимагає і вимагатиме рішучої роботи і оцінюватиме людей не по заявах, а по результатах, на жаль, розходяться з ділами у діяльності окремих державних структур.

В тому числі це СБУ, військова розвідка, зовнішня розвідка, яка належить до характеру стратегічних, і опікується проблемами національної безпеки і добуванням інформації за межами нашої країни про плани, наміри і т.д. На зовнішню розвідку покладається завдання по добуванню інформації щодо терористичних намірів відносно нашої країни або відносно наших союзників, партнерів, у тому числі по антиросійській коаліції.

Путіну зараз вигідно тримати ситуацію такою, як вона є. В осяжній перспективі він не збирається йти на компроміси


Як на мене, Володимиру Зеленському треба більше приділити уваги цій структурі і в плані соціального пакету, і в плані дооснащення відповідним озброєнням і технічними засобами. Головне – щоб особовий склад був вмотивований і керований не в напрямку створення ілюзій про те, що, якщо ми перестанем стріляти – то потім переможемо. Останні події показують, що це не так і, очевидно, це не буде так, тому що Путіну зараз вигідно тримати ситуацію на тимчасово окупованих територіях такою як вона є. Він буде нас «кошмарити» постійно і, на жаль, в осяжній перспективі не збирається йти на компроміси.

У світі йдеться не до єднання і порозуміння, а навпаки – егоїстичні імперські наміри і погляди починають набувати все більшого впливу


Людство зараз перебуває в фазі міжцивілізаційного протистояння на ґрунті відродження етнокультурної ідентичності, національної державності і спроб колишніх імперій повернути свої колонії і свій вплив. Ця теза багато чого пояснює в діях тих, хто зараз є основними гравцями у світі. Хто в минулому був великими імперіями, хто зараз хоче стати цією імперією або її відновити. Я маю на увазі і Росію, і Туреччину: Сирія – колишня колонія Османської Імперії. Британія вискочила із європейського Союзу, тому що їй, на мій погляд, не дає спокою її імперське минуле. На жаль, ситуація складається у світі так, що йдеться не до єднання і порозуміння, а навпаки – егоїстичні імперські наміри і погляди починають набувати все більшого впливу. Світ котиться до такої серйозної конфронтації, яка, безумовно, не бажана нікому. Не хотілося б, щоб ми знову повернулися в період, коли почнеться якась Третя світова війна і, не дай Бог, вона буде із застосуванням ядерної зброї.

– За такого стану в світі – на що розраховувати Україні? Якщо праві скептики, що Україна котиться в руки Путіну, тому що Захід просто її нібито не дуже захищає? Є, щоправда, і протилежні думки.

Багато хто говорить, що реванш проросійських сил в Україні відбувся


Василь Богдан: Тебе захищають і будуть захищати тоді, коли ти сам показуєш у цьому плані приклад, займаєш тверду принципову позицію і не створюєш якихось капітулянтських ілюзій у суспільства і у власних головах. Багато хто говорить, що реванш проросійських сил в Україні відбувся: останні кадрові зміни в уряді і в інших структурах, певні заяви: з одного боку ми йдемо тим курсом, який записано в Конституції, а з іншого боку все більше з’являється двозначних думок і висловлювань, які тестують суспільство. Те, що так легко інколи нівелюються речі, досягнуті Україною і за останні 5 років, і за попередні роки існування, дає серйозні підстави для розмірковування, яким же насправді курсом ітиме Україна.

Підтримуватимуть нас тоді, коли ми самі будемо демонструвати готовність до спротиву


Підтримуватимуть нас тоді, коли ми самі будемо демонструвати готовність до спротиву, коли ми будемо посилювати економіку, демократію, свободу слова і головне – будемо створювати потужний потенціал для того, щоб власними зусиллями, з огляду на наш промисловий, інтелектуальний, і конструкторський ресурс, підготувати такі види озброєння, які б могли дати ефективну відсіч ворогу.

Україна позбулась ядерної зброї третього розміру у світі і, на жаль, не отримала міжнародних юридично зобов’язуючих гарантій безпеки. В цьому напрямку повинна працювати влада, керівництво країни, дипломатія класична, парламентська, народна.

Обмовка прем’єр-міністра з приводу води в Крим – дуже знакова і дає підстави говорити: а що за фасадом цієї обмовки? Які взагалі плани і наміри?


Обмовка прем’єр-міністра з приводу води в Крим – дуже знакова і дає підстави говорити: а що за фасадом цієї обмовки? Які там узагалі плани і наміри? Думаю, реакція суспільства повинна внести корективи і в діяльність прем’єра і, очевидно, якось подати сигнал главі держави про те, що такими речами бавитися не можна.

Якщо він узяв кермо державне у власні руки, то повинен на це реагувати, якщо бажає все-таки бути українським президентом і будувати українську Україну та добути свій термін на посаді глави держави. А можливо, і продовжити свою діяльність на другий термін. Люди, які зараз на окупованих територіях, не повинні бути заручниками якихось брутальних ілюзій, які дехто намагається у складі нинішнього українського істеблішменту нав’язати суспільству. З людьми треба говорити щиро, відверто, говорити їм правду, і не словами, а ділами підтверджувати, що ми хочемо відновити свій суверенітет і територіальну цілісність.

На жаль, інформаційно-пропагандистська машина нашої держави ще погано працює в цьому напрямку. В 2014 році терористи і спецслужби Російської Федерації зразу підірвали всі вишки, які транслювали українське радіо і телепередачі, щоб відрізати інформаційний фон український і засмітити голови людей, які проживають на окупованих територіях, інформацією країни-окупанта. Безумовно, потрібно, щоб у цьому відношенні активно працювала держава і місцеві органи державної влади та управління, щоб була комплексна робота.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG