Доступність посилання

ТОП новини

Сучасний день народження Кобзаря: як українці вшановували пам'ять Тараса Шевченка


Сучасний портрет Тараса Шевченка, робота художника Андрія Єрмоленка
Сучасний портрет Тараса Шевченка, робота художника Андрія Єрмоленка

Спадок, який створив Тарас Шевченко понад 2 століття тому, став джерелом натхнення для багатьох сучасних митців. Завдяки креативному підходу та свіжому погляду, безліч текстів, образів, картин Кобзаря отримали друге життя у 21 столітті. Тому 206-й день народження Шевченка – це привід не лише вшанувати пам'ять великого Кобзаря, але і згадати творчість, яка не втрачає своєї актуальності у наші дні.

Ймовірно, що і сам поет навряд чи міг уявити, що через двісті років він стане сучасним кумиром, по всьому світу тисячі українців вшановуватимуть його пам'ять, а його твори лунатимуть по-новому. Так, наприклад, співробітники посольства США в Україні та український рок-гурт із Черкас «Спів Братів» вирішили на день народження Кобзаря виконали запальну пісню, поклавши на власну музику слова Тараса Шевченка із вірша «Тече вода з-під явора».

Соціальні мережі цього дня рясніють креативними привітаннями з днем народження Шевченка. Ба більше, Світовий конгрес українців уже декілька років поспіль напередодні дня народження Тараса Шевченка запрошує долучитися до флешмобу #GlobalShevchenko. Для участі потрібно сфотографувати монумент, барельєф, твір або картину Кобзаря та передати виклик друзям.

«Нехай слава про Шевченка облетить увесь світ і не знайдеться такого куточка на планеті, де б про нього не чули», – йдеться на сайті конгресу.

Сьогодні українці у всьому світі відзначають 206-ту річницю з дня народження українського Кобзаря, Тараса Шевченка. Особлива історія українсько-канадської громади збирається разом, щоб спорудити пам'ятник Шевченку у Вінніпезі:

Про те, як відзначає день народження Кобзар, розповів сам «сучасний Тарас». Чоловік, схожий на українського поета, у своїй інстаграм-сторінці «Тарас Григорович Шевченко» написав: «В імперії зламалася нафтова голка, дуже приємно, дякую за такий подарунок».

«Шевченко» з нагоди дня народження поета також пожартував, що єдина проблема – це знайти торт достатнього розміру, щоб вставити всі 206 свічок.

Чоловік уже понад півроку публікує фотографії та відео, у яких він неодноразово коментує актуальні події для України, зокрема коронавірус, звільнення полонених, вибори до Верховної Ради.

Слід не забувати, що Тарас Шевченко був відомий не лише як поет, але і як талановитий художник. Його спадщина складається з пейзажів, графічних робіт, автопортретів, офортів та налічує понад тисячу мистецьких творів. Тому про Шевченка-художника вирішили також нагадати у Празі, де посольство України в Чехії відкрило виставку творчості Кобзаря.

Поблизу посольства кожен охочий може переглянути найвідоміші картини Шевченка.

Про Великого Кобзаря не забувають і в Туреччині. Суботня школа громадської організації «Чорноморська асоціація українців» в рамках Шевченківських днів провела урочистий захід з нагоди дня народження поета. Учні школи мали можливість послухати про життя Тараса Шевченка, а також прочитати його вірші.

«Здавалось би, що нового можна розповісти учням про великого Шевченка?, – пишуть організатори, – Але щоразу його твори по-новому відображаються у душі кожного, відкриваючи до того незнані почуття».

«Чорноморська асоціація українців» також провела ще один захід до дня народження Шевченка, а саме майстер-клас із приготування українського борщу. Українці та їхні турецькі друзі, запевняють організатори, отримали задоволення як від частувань, так і від творчості Тараса Шевченка.

«Цього року до днів Шевченка діаспора Самсуна приготувала незвичне дійство: борщ, пампушки й вірші Кобзаря. Все для душі!» – йдеться на сайті організації.

Напередодні 9 березня пам'ять поета вшанувала також українська діаспора в Естонії. Разом із послом України в Естонії Мар’яною Бецою, а також депутатами Парламенту Естонії, учасники поклали квіти та провели панахиду.

Про день народження Шевченка та значення поета в житті українців у своїх соціальних сторінках написали також відомі українські політики. Колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун у своєму дописі наголошує, що «ані імперська Росія, ані совєти, ані кремлівська пропаганда» не змогли зашкодити поширенню головних закликів Шевченка про свободу, незалежність та боротьбу.

«Образ Шевченка очима пропагандистів хитався то в сторону неосвіченого гульвіси, то в сторону святого», – йдеться у дописі, у якому Супрун розвінчує найпоширеніші міфи про Кобзаря.

Варто пам’ятати, додає Супрун, що Шевченко став опорою для багатьох поколінь українців, які звертаються до нього у складних ситуаціях за натхненням і підтримкою.

Пам’ять Тараса Шевченка також вшанував Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою, поклавши квіти до пам’ятника поета в Києві.

Цього ж дня, 9 березня, проходить урочисте вручення нагород лавреатам Шевченківської премії. Комітет премії цього року визначить переможців п’яти номінацій: література, музичне мистецтво, візуальні мистецтва, публіцистика і журналістика, а також театральне мистецтво.

Не забули про Тараса Шевченка і в анексованому Криму. Однак тепер заходи з відзначення дня народження Кобзаря відбуваються доволі скромно через особливу увагу підконтрольної Росії влади окупованого півострова до учасників таких зібрань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG