Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Із 16 березня Україна закриває кордон, а з 17-го – припиняє авіасполучення


Україна закриває кордон через коронавірус

Із 16 березня Україна закриє кордон для іноземних громадян, щоб запобігти поширенню COVID-19. Очікується, що обмеження триватимуть два тижні. У Кабінеті міністрів України роз’яснили, які саме пункти пропуску на кордоні закриють. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, пропускатимуть громадян України, які повертатимуться додому.

У Міністерстві інфраструктури уточнили, що обмеження на в’їзд до країни, встановлені РНБО, не поширюються на міжнародні вантажні перевезення.

Тим часом влада Києва спростовує повідомлення про закриття міста на в’їзд і виїзд. Також столиця замовила ще 100 тисяч експрес-тестів на коронавірус. А в Чернівецькій області з 14 березня оголошується режим надзвичайної ситуації через два підтверджені випадки інфікування коронавірусом.

Припинення авіасполучення з 17 березня

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 13 березня закликав українців, які перебувають за кордоном, повернутися в країну протягом наступних трьох днів, бо згодом авіасполучення буде закрите. Ті ж, хто не встигне приїхати у зазначений термін, мають звернутися до українських консульств, – їх повертатимуть спеціальними рейсами.

Усі, хто повернеться в країну, пройдуть медичний огляд. У випадку виявлення ознак захворювання COVID-19 їх відправлятимуть на обсервацію. Президент закликав пенсіонерів, та всіх, хто перебуває в зоні ризику, залишатися вдома в самоізоляції.

Коронавірус: перша смерть в Україні

13 березня в Україні лабораторно підтверджені три випадки коронавірусного захворювання: один – у Житомирській області, два – в Чернівецькій. Також стало відомо про першу смерть: померла пацієнтка, госпіталізована на Житомирщині. Родичі пацієнтки перебувають на самоізоляції вдома.

«71-річна жінка, в якої вчора в Радомишлі Житомирської області підтверджено коронавірусну інфекцію, померла. У неї була двостороння пневмонія. Лікарі не змогли врятувати їй життя. Свого часу ця жінка подорожувала до Польщі, де були випадки коронавірусної інфекції. Вона повернулася в Україну без симптомів, симптоми проявилися, коли вона повернулася в Україну», – сказав заступник голови МОЗ, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Ще одна українка померла від коронавірусу 13 березня в італійській провінції Брешіа. Жінку госпіталізували кілька днів тому з підозрою на загострення серцево-судинних хвороб. Пізніше у неї діагностували інфікування коронавірусом.

Ми зібрали найпоширеніші запитання про коронавірус, карантин та паніку. І відповідаємо на них разом із лікарем, психологом та НR-спеціалістом. А також – перевірили у Києві, як працює транспорт, розважальні заклади та магазини у перший день карантину. Дивіться відео ↓

Коронавірус: ситуація у світі

Станом на 13 березня у світі зафіксували понад 128 тисяч випадків COVID-19 у більш як 100 країнах, свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса. Кількість летальних випадків захворювання становить 4 720. Водночас понад 68 тисяч людей одужали.

Через коронавірус про​ введення надзвичайного стану оголосили США і Болгарія. Уряд Чехії оголосив про закриття кордонів. Перші випадки захворювання виявили в Казахстані і Косові. Коронавірус виявили у дружини прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. В Австралії на COVID-19 захворів міністр внутрішніх справ.

Консультаційна рада Донбасу. Навіщо Єрмак зустрічався із Козаком?

Нові розведення, обмін, так звана «Консультаційна рада» і Росія більше не агресор. Фактично про це домовилися на Тристоронній контактній групі у Мінську. Якщо детальніше, то в ТКГ чітко домовилися про реалізацію наступного обміну і визначилися з датами, домовилися про запуск нових КПВВ та створення «Консультативної ради». Учасниками переговорів були: голова Офісу президента України Андрій Єрмак і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак. Такі рішення викликали шквал критики в українському суспільстві. Про що насправді говорили в Мінську? Ми спробували розібратися.

Тепер коротко:

Я не бачу зміни курсу Зеленського – Дмитро Разумков

Дмитро Разумков був активним гравцем «Зе!команди» від самого початку. Нині він – чи не найближча людина Зеленського у парламенті, голова Верховної Ради, задача якого – забезпечувати голосування по тих законах, які ініціює Офіс президента, уряд або партія «Слуга народу».

Перш ніж піти в політику, Дмитро Разумков працював політичним консультантом. Він навчав політиків уникати незручних запитань журналістів і, в силу своєї роботи, був дуже обережним у своїх власних оцінках та коментарях. Ставши політиком, Разумков зберігає цю обережність. Незважаючи на те, що від політиків часто вимагають озвучити конкретну позицію, голова Верховної Ради України конкретики уникає. Він надзвичайно стримано та скупо коментує візит проросійських депутатів до Москви та можливе повернення «Приватбанку» його колишнім власникам. ​Його інтерв’ю читайте тут.

Все буде добре!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG