Доступність посилання

ТОП новини

Штрафи, обмеження, в’язниця. Що ухвалила Рада для боротьби з коронавірусом


За недотримання карантину громадянам загрожуть багатотисячні штрафи
За недотримання карантину громадянам загрожуть багатотисячні штрафи

17 березня Верховна Рада ухвалила закони, спрямовані на боротьбу з коронавірусом. Радіо Свобода коротко розповідає про положення цих документів.

Штрафи за порушення карантину

Адміністративний штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм становитиме від 17 тисяч до 34 тисяч гривень. Якщо закон порушив посадовець – йому загрожує штраф від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

У поліції пояснюють, що адміністративна відповідальність встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути хворою на COVID-19.

Кримінальна відповідальність

Порушення правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, «якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань», карається штрафом від 17 тисяч до 51 тисячі гривень, арештом на строк до шести місяців, обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.

Якщо наслідком таких порушень стала смерть людини чи інші тяжкі наслідки, порушнику загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Доплати медикам

Кабінет міністрів України має протягом тижня встановити доплати медикам, які «зайняті на роботах з ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу». Доплати повинні сягати 200% від заробітної плати.

Крім того, додатково мають платити окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення.

Ліки не обкладатимуть митом

Верховна Рада спростила процедуру державних закупівель товарів для боротьби з коронавірусом. Зокрема, імпортні ліки та медичне обладнання не обкладатимуть ввізним митом та податком на додатну вартість.

Захист бізнесу

Народні депутати погодилися внести низку змін до Податкового кодексу. Зокрема, влада не застосовуватиме штрафні санкції за більшість порушень податкового законодавства, які вчинені в період з 1 березня до 31 травня. Крім того, до кінця весни заборонені документальні та фактичні перевірки.

Віддалена робота

На період карантину роботодавець може дозволити працювати з дому. Це стосується і державних службовців.

Іноземців без дозволу на перебування не притягуватимуть до відповідальності

Українська влада не притягуватиме до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не мали можливості звернутися до територіальних органів чи підрозділів Державної міграційної служби із заявою про продовження строку перебування на території України.

Декларації про доходи можна буде подати пізніше

Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зможуть подати електронні декларації про доходи за минулий рік на два місяці пізніше – до 1 червня.

Зміни набудуть чинності після публікації в офіційній пресі.

XS
SM
MD
LG