Доступність посилання

ТОП новини

Закриті заклади, їжа на виніс і обурені торговці ринків: карантин у Запоріжжі


Запоріжжя 16 березня через пару годин після оголошення про запровадження карантину
Запоріжжя 16 березня через пару годин після оголошення про запровадження карантину

Запоріжжя – 16 березня міська влада Запоріжжя, не чекаючи відповідного рішення уряду, запровадила додаткові карантинні заходи у місті. На разі вони мають превентивний характер: на момент їх ведення 16 березня та на ранок 17 березня у Запоріжжі не зафіксовано жодного випадку захворювання на COVID-19. Радіо Свобода вирішило перевірити, як діють у місті оголошені карантинні заходи.

Обмежувальні заходи в рамках карантину у Запоріжжі вступили в сили 17 березня. Під їхню дію потрапили різні види установ та закладів. Запроваджені карантині заходи не поширюються лише на роботу аптек, продуктових магазинів, автозаправних станцій. Водночас, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк закликав містян «обмежити пересування містом, за можливістю працювати та залишатися в вільний час вдома».

Запоріжжя 16 березня через пару годин після оголошення про запровадження карантину
Запоріжжя 16 березня через пару годин після оголошення про запровадження карантину

Місця торгівлі

17 березня знімальна група Радіо Свобода відвідала торговельно-розважальний та торговельний центр в самому центрі міста. Обидва зачинені – на дверях відповідні оголошення. На вході до торговельного центру, де ми побували, навіть розмістили повний текст протоколу місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міста Запоріжжя, яким 16 березня у місті запроваджено посилені карантині заклади.

А ось із торгівлею на ринках зовсім інша ситуація. У день запровадження карантину 16 березня вони були закриті на санітарний день. Сьогодні ж, 17 березня на самій території ринків – пусті ряди і на входах оголошення про закриття через карантин. А по периметру – жвава торгівля, переважно продуктами харчування, що швидко псуються як-то свіже м’ясо, риба, молоко, яйця. Торгівці скаржаться, що напередодні вони, не знаючи про плани запровадити карантин, зробили закупки продуктів, і що робити з ними зараз не знають, тому намагаються їх реалізувати.

Так само по периметру центрального ринку міста чимало яток із саджанцями плодових дерев та ягідних кущів та іншим посадковим матеріалом. Продавці пояснюють, що змушені виходити, адже їх торгівля має сезонний характер, який припадає саме на весняний час

Ситуація на ринках Запоріжжя у перший день карантину
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Схожа ситуація з торгівлею і біля продуктового ринку в одному з мікрорайонів міста – Космічному. На центральному вході оголошення про карантин, а прямо навпроти на пішохідній зоні торгівці організували імпровізовані прилавки, намагаючись реалізувати м’ясо, молоко, зелень.

Зранку 17 березня частина торгівців навіть вийшла під стіни міської ради, вимагаючи переглянути заборону роботи ринків до 3 квітня. Особисто поспілкуватися з мером міста Володимиром Буряком їм не вдалося. Натомість той розмістив відповідну заяву на своїй офіційній сторінці у фейсбуці, в якій наголошував на необхідності суворого дотримання карантинних заходів.

Заклади громадського харчування

В день запровадження карантину у Запоріжжі заклади громадського харчування працювали у стандартному режимі. 16 березня через дві години після заяви мера міста про введення додаткових обмежувальних заходів кореспондент Радіо Свобода змогла без жодних проблем випити кави в одній із кав’ярень, розташованих неподалік від будівлі міської ради. На запитання, в якому режимі заклад працюватиме надалі, у ньому повідомили, що розглядають дві можливості: закриття на час карантину, а також робота на індивідуальне замовлення самовивозом.і

Як працюють заклади громадського харчування в умовах карантину у Запоріжжі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

17 березня Радіо Свобода проінспектувало три кафе в центрі Запоріжжя. Усі заклади продовжили працювати, обравши для себе дозволений мерією формат приготування їжі за індивідуальним замовленням особи з наступною доставкою її засобами кур’єрської служби або самовивозом. На двох із трьох закладів було розміщено відповідні оголошення, а в ще одному про це повідомили працівники закладу.

Культурні та розважальні заклади

Кіноконцертний зал імені Довженка, 16 березня
Кіноконцертний зал імені Довженка, 16 березня

Під заборону роботи під час карантинних заходів потрапили місцеві кінотеатри та театри. Вже 16 березня не працював кіноконцертний зал імені Довженка, що належить місту: на вході порожні зони для афіш та оголошення про повернення коштів за придбані квітки. Обмеження щодо фільмопоказів тут діяли вже з 12 квітня.

Припинив роботу до 2 квітня і кінотеатр Маяковського, про що від 17 березня інформує його сайт. Відповідна інформація і на сайтах місцевих театрів – Запорізького академічного обласного театру юного глядача, Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Володимира Магара.

Культурні заклади Запоріжжя в перший день карантину
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Закрита на карантин і Запорізька обласна наукова універсальна бібліотека. Радіо Свобода також побувало 17 березня у двох музеях – в обласному художньому та краєзнавчому. На входах до обох поки не було оголошення про режим роботи в умовах карантину. Втім, у краєзнавчому охорона запевнила, що заклад не працює, а ось в художньому музеї двері виявились просто зачиненими.

Вже 16 березня був закритий і туристично-інформаційний центр Запоріжжя. Цей заклад, підпорядкований міській владі, займається екскурсійним супроводом туристів та консультує їх, а також в якості хаба надає своє приміщення для різноманітних лекцій, виставок та заходів.

Туристично-інформаційний центр Запоріжжя, 16 березня
Туристично-інформаційний центр Запоріжжя, 16 березня

Також міська влада 16 березня рекомендувала Національному заповіднику «Хортиця» обмежити скупчення людей, більше від 10 осіб на території заповідника на Хортиці. Того ж дня заповідник оголосив про припинення роботи туристичних об’єктів.

Під обмеження підпадає і діяльність релігійних організацій. Наразі на час карантину у їхніх заходах одночасно можуть брати участь не більше від 10 осіб.

Ситуація на вулицях Запоріжжя в перший день карантину
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Державні інституції та інші заклади

Карантин вніс свої коректури і в роботу структур, що надають послуги у сфері житлово-комунальних послуг. Про перехід на обслуговування звернень городян у дистанційному режимі 16 березня оголосили «Запоріжгаз», «Запоріжжяобленерго», «Міські теплові мережі».

Обмежили через карантин доступ до своїх приміщень правоохоронні і судові органи. Так, патрульна поліція 16 березня повідомила, що безпосередній прийом громадян буде вестися лише з невідкладних питань, а саме: 1. видача евакуйованого транспортного засобу; 2. повернення посвідчення водія відповідно до судового рішення (за умови закінчення строку дії тимчасового дозволу на право керування та за наявності судового рішення).

Припинило 16 березня прийом городян і керівництво Запорізького апеляційного суду. Тут рекомендують учасникам судових процесів утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов’язкової присутності учасників сторін, а також утриматися від відвідин суду за наявності ознак будь-якого вірусного захворювання.

Аналогічні заяви також розмістили на своїх ресурсах районні суди міста Запоріжжя. Зокрема, Орджонікідзевський районний суд повідомляє: «Впродовж дії протиепідемічних заходів в країні рекомендуємо використовувати альтернативні шляхи звернення до суду, використовуючи електронну пошту та телефон. Для звернення до суду із позовними та іншими заявами, а також у разі виникнення необхідності особистого прийому керівництвом суду, рекомендуємо надсилати документи у письмовому вигляді поштовим листом. Усі письмові звернення громадян будуть опрацьовані судом та прийняті до роботи».

Згідно з протоколом комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міста Запоріжжя, мерією розглядається можливість обмеження роботи громадського транспорту, втім, наразі він працює у штатному режимі.

Для контролю дотримання карантинних заходів у місті створено 10 оперативно-мобільних груп із представників поліції, міської інспекції з благоустрою, відділу «Служби інспекторів з паркування», міського управління з питань праці та районних адміністрацій Запоріжжя.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG