Доступність посилання

ТОП новини

Україна маркуватиме брехливі пости у фейсбуці: як це працює


Україна тепер може маркувати пости українських користувачів в фейсбуці як «неправдиві» – завдяки проєктам для перевірки фактів StopFake і VoxCheck. Такі повідомлення, як обіцяють в компанії «Фейсбук», опустяться нижче в стрічці новин, а також будуть відзначені як «недостовірні».

Які пости будуть перевіряти українські фактчекери і як це допоможе у війні України з Росією?

Про це в ефірі Радіо Донбас. Реалії говорили директором Києво-Могилянської школи журналістики, головним редактором сайту для перевірки фактів StopFake.org Євгеном Федченком і редактором фактчекінового проєкту VoxCheck Максимом Скубенком.

– Євгене, розкажіть, будь ласка. Що тепер може Україна у фейсбуці?

Нові можливості, які у нас виникають, грандіозні, це дасть можливість зменшити кількість фейкових новин
Євген Федченко


Євген Федченко: Це відкриває абсолютно нові можливості. Фейсбук є однією з найбільш вживаних платформ соціальних мереж в Україні і це – одне з найкращих місць для розміщення фейкових новин, маніпуляцій. Користувачам фейсбуку дуже часто було важко зрозуміти, з чим насправді вони мають справу. Натомість соцмережа була найзручнішим інструментом, щоби швидко поширювати неправдивий контент і охоплювати максимальну аудиторію. Україна нарешті приєдналася до проєкту «Фейсбук», який він має вже у багатьох країнах, це відбувалося такими хвилями: країна за країною. Нові можливості, які у нас виникають, грандіозні по суті, це дійсно дасть можливість зменшити кількість фейкових новин. І в контексті коронавірусу зменшити кількість новин, які безпосередньо можуть загрожувати життю тих, хто їх споживає. StopFake уже 6 років займається перевіркою новин, але це відкриває для нас нову можливість, тому що тепер ми можемо не тільки дивитися, що відбувається в мейнстрімівських медіа, в тому числі російських, але так само в українських мейнстрім-медіа, можемо стежити, що відбувається в українських соціальних мережах.

Євген Федченко
Євген Федченко

– Як буде побудовано співпрацю? StopFake і VoxCheck мають право перевіряти лише пости українських користувачів? Тобто йдеться не про ЗМІ (українські, російські), російських користувачів?

Залежно від вердикту фактчекерів, фейсбук далі прийматиме рішення, що робити з тим чи іншим повідомленням
Євген Федченко


Євген Федченко: Ми будемо працювати з українським сегментом. Фактчекери, які починають працювати з фейсбуком, матимуть доступ до спеціальних інструментів. Вони вже розроблені «Фейсбуком» і використовуються в інших країнах. За допомогою алгоритмів ці інструменти визначають, які повідомлення можуть бути потенційно неправдивими. В цей момент до процесу підключаються живі фактчекери, тобто це не штучний інтелект, який до цього відібрав ці новини: він зробив попередню роботу, а фактчекери, які розуміють контекст кожного повідомлення, всі нюанси, пов’язані з цим, і вони будуть дивитися, що в тому чи іншому повідомленні є правдою, маніпуляцією. Чи це зманіпульований заголовок, чи відбулися якісь інші спроби маніпулювати контентом, залежно від цього буде виноситися вердикт в системі. І залежно від вердикту фактчекерів, «Фейсбук» далі прийматиме рішення, що робити з тим чи іншим повідомленням. Є різні можливості: зменшити можливості бачити це повідомлення для користувачів за рахунок використання алгоритмів, а якщо це будуть повідомлення, які безпосередньо можуть нести загрозу для споживачів, вони одразу можуть бути забрані із стрічки. Так само це впливатиме на можливість тих, хто постить такий контент, монетизувати його. Тобто якщо одне й те саме джерело постійно будуть помічати в маніпулюванні контенту, його можливість для монетизації і реклами у фейсбуці буде зменшена або взагалі відключена.

– Давайте підключимо до нашої розмови Максима Скубенка, представника компанії VoxCheck. Максиме, я так розумію, навіть Анатолій Шарій – проросійський блогер – зреагував на цю новину у вашому фейсбуці?

Йдеться не лише йдеться про фізичних осіб-користувачів фейсбуку, а також і про публічні сторінки, медіа
Максим Скубенко


Максим Скубенко: Була така справа, він не вперше намагається реагувати на наші пости чи на якісь наші дії. Я вже уточнив, чи підпадає він під визначення політика. Згідно з українським законодавством він не є політиком, відтак ми можемо його спокійно перевіряти і рапортувати в «Фейсбук», працювати, використовуючи інструменти, якщо там будуть фейки, звісно.

Максим Скубенко
Максим Скубенко

Додам, що йдеться не лише йдеться про фізичних осіб-користувачів фейсбуку, а також і про публічні сторінки, про медіа, які постять свій контент у фейсбуці. Це також буде опрацьовуватись.

– Тобто існують якісь винятки для сторінок, які ви можете перевіряти?

Максим Скубенко: Ми не можемо перевіряти політиків. Якщо політик постить щось, що ми вже промаркували, – це одна історія. Але з оригінальними дописами політиків, політичних партій не працюємо.

– Як буде промаркований перевірений пост?

Один повністю неправдивий матеріал, який поширило 80-100 тисяч людей, відразу блюриться у всіх – охоплення грандіозне
Максим Скубенко


Максим Скубенко: Він блюриться і вішається плашка, що це – недостовірна інформація, залежно від того, як ми промаркуємо: може бути повністю неправда, може бути неправдива тільки частина контенту, неправдивий заголовок і так далі, варіацій дуже багато. В плашці є посилання на інформацію про програму «Фейсбуку» по перевірці даних, ви можете перейти на матеріали фактчекера, який позначив цей матеріал як недостовірний, написав пояснення і опублікував у себе на ресурсі. Ми вже протестували цей інструмент, працює дуже гарно і дійсно допомагає боротися з фейками на абсолютно новому рівні. Один повністю неправдивий матеріал, який поширило 80-100 тисяч людей, відразу блюриться у всіх – охоплення грандіозне.

– Тобто повідомлення не можна буде прочитати?

Максим Скубенко: Звісно, якщо ви захочете, там буде кнопочка, яку натискаєте і, все одно, це повідомлення прочитаєте чи продивитесь відео, чи картинку переглянете. Ми говоримо про випадки, коли понижується у видачі і маркується матеріал. Найбільш злісні фейки видалятимуться повністю, такі матеріали зникнуть зі стрічки взагалі.

– Ви вже хоча б один пост у фейсбуці промаркували таким способом?

Максим Скубенко: Ми протестували три поста. В тому числі це був відомий фейк, що від коронавірусу врятує полоскання горла солоною або кислою водою і що коронавірус – це теорія змови. Ходило таке дуже популярне відео.

– Євгеній, за підрахунками української компанії «PlusOne», у фейсбуці нараховується 13 млн користувачів. Яким чином ви збираєтеся разом з проєктом VoxCheck охоплювати такий величезний масив інформації? Це, мабуть, терабайти інформації за добу, мільйони повідомлень люди постять у цій соцмережі. Як ви справитесь, скільки людей у вашій команді займається перевіркою?

Це посилає важливий сигнал тим, хто цілеспрямовано виробляє фейки, що ми будемо за ними стежити
Євген Федченко


Євген Федченко: Це була та мета, заради якої ми стали частиною цього проєкту, тому що ми хочемо зупинити цей потік неправдивої інформації. В Україні, як ви сказали, дуже велика кількість користувачіі фейсбуку, на сьогодні це соціальна мережа номер один, тому це – надзвичайно критична платформа, щоби там почати вживати якихось радикальних дій. Звичайно, фейків, маніпуляцій є дуже багато, і може видаватися, що зусиль навіть двох таких потужних колективів може бути недостатньо. Але, з іншого боку, це посилає важливий сигнал тим, хто цілеспрямовано виробляє фейки, що ми будемо за ними стежити і компанія «Фейсбук» буде дуже уважно до цього ставитися. Ми можемо вже працювати на те, щоби запобігати, а не лише боротися з цим явищем постфактум.

Ми зазнали концентрованої атаки з різних сторін, від політичних сил, людей, які хотіли зупинити проєкт
Євген Федченко


Звичайно, реакція, яку ми спостерігали одразу після проголошення про нашу співпрацю, дійсно вражає: ми зазнали дуже концентрованої атаки з дуже різних сторін, від дуже різних політичних сил, людей, які були категорично проти, щоби ми починали цю роботу і хотіли зупинити цей проєкт, все ще продовжують тиснути на учасників процесу. Це свідчить, що вони дійсно бояться того, що ми будемо це робити, не хочуть, щоби цим хтось займався в Україні. Чим більше такого тиску, тим більше для нас зрозуміло, що це дуже потрібна робота. З іншого боку ми завжди кажемо, що це не буде боротьба з плюралізмом думок, тому що фейкові новини не є плюралізмом думок: є новини і є фейки. Вони ніяк не доповнюють один одного і не є альтернативою один до одного. Насправді, ми хочемо зараз зробити велику послугу, щоб звільнити це місце для справжньої журналістики, справжніх новин. І використання посилу про свободу слова, яку начебто фейсбук і ті, хто з ним працює, хочуть знищити – принципово неправильний, тому що фейсбук якраз працює з третіми компаніями, як вони це називають, для перевірки контенту, щоб ніхто не міг сказати, що фейсбук цензурує контент в стрічці. З іншого боку, компанії, до яких звертається «Фейсбук», є всесвітньо визнаними, верифікованими міжнародною мережею фактчекінгових компаній IFCN. І обидві українські організації верифіковані: наші досягнення, прозорість і відданість свободі слова визнані в зв’язку з цим на міжнародному рівні. Тому звинувачувати будь-кого з учасників цього процесу, що це наступ на свободу слова, – абсолютно неправильно, це прикриття їхніх справжніх намірів.

Чого ми точно не будемо робити – це забанювати і розбанювати людей, ми про це теж одразу говоримо.

Алгоритм роботи один і тож же для кожної історії: жива людина – фактчекер – користується певними інструментами, в тому числі технологічними, для перевірки всього, що є в історії.

В нашому проєкті зараз працює близько 40 людей, це взагалі вся наша команда. На сегмент із фейсбуку зараз працюватиме близько 5 фактчекерів, але ми ще не знаємо обсягів, з якими доведеться мати справу, будемо дивитися, як все це відбувається, якщо потрібно, підключатимемо ще людей, у нас є для цього потенціал.

– Максиме, а хтось може перевіряти вашу перевірку? Чи можна подати скаргу на ваших фактчекерів? Можливо, цим займається «Фейсбук»?

Максим Скубенко: Насправді є система у фейсбуці, коли можна запросити перевірку наших матеріалів. В будь-якому випадку все, що маркується або видаляється фейсбуком, ґрунтується на наших матеріалах. Відповідно цей матеріал може перевірить кожен: які ми висновки зробили, чому ми це зробили тощо. Важливо, що ми є підписантами IFCN, це є знаком якості наших перевірок і наших матеріалів. Це означає, що ми обов’язково маємо вказувати джерела інформації, якою спростовуємо фейки. Тобто це не просто висновок, що це фейк, бо ми так захотіли, а аргументоване пояснення з покроковим алгоритмом, як ми визначили, що це фейк, всі підтверджуючі джерела, офіційні статистичні дані, якщо це про статистику чи повідомлення органів влади тощо.

У випадку маркування закладається час на умовний арбітраж, щоб компанія могла подати апеляцію
Максим Скубенко


Якщо ми говоримо про матеріали медіа, чи рекламні матеріали (з рекламою також може йти робота), у випадку маркування закладається час на умовний арбітраж, щоб компанія могла подати апеляцію, що не погоджується з таким рішенням, що там все було гаразд, ми помилилися. Потім вже це все розглядається. Якщо не подає, значить ми були праві.

– Ви зараз перебуваєте на передовій інформаційної боротьби. Як Російська Федерація використовує інформацію з коронавірусом проти України і світу. Чи є якісь факти, меседжі, які розганяються з Москви, з вашої точки зору?

Максим Скубенко: З найбільш небезпечного, що помічали за останні 2 тижні (можливо, це я моя особиста думка буде): через російські меседжі на схід України знову ллються повідомлення, що українська влада неспроможна, що потрібно повертатися до Росії і вона може допомогти нам подолати цю кризу. І це працює не лише на Україну, а й на весь світ зараз. Росія використовує навіть у збиток своїм громадянам ресурси, щоб наростити свій вплив, послабити санкції, і це дуже небезпечно. Вони використовують вплив не лише виробництвом фейків: можна дивитися на порядок денний, який просувається проросійськими політиками в Україні, і спостерігати, що хочуть зробити – нещодавня тристороння група, яка мала підписати документ. Це було дуже небезпечно і це був один з елементів того, що відбувається всередині України на фронті війни з Росією.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG