Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Рекордні 16 тисяч правок до «антиколомойського закону» – хто їхні автори


Україна на порозі піку COVID-19 – міністр

Україна перебуває на порозі піку поширення коронавірусу, й говорити про те, коли завершиться карантин, поки що зарано, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він закликав дотримуватися карантину і самоізоляції й подякував бізнесу і волонтерам за підтримку.

Також МОЗ дозволило приватним лабораторіям і клінікам проводити ПЛР-тести на Covid-19, але за умови – вони мають звітувати про це.

Наразі єдина область в Україні, в якій не зафіксовано жодного випадку коронавірусу – Миколаївська. У міністерстві вже заявили, що планують вивчати цей «феномен».

Коронавірус у ЗСУ: перша смерть

У Збройних силах зафіксували першу смерть від COVID-19. Померла жінка працювала в одній із військових частин в Івано-Франківській області. Від 20 березня вона перебувала на амбулаторному лікуванні з діагнозом ГРЗ. Померла вона вранці 6 квітня, а ввечері того ж дня підтвердили діагноз COVID-19. Загалом, станом на 7 квітня хворобу виявили у чотирьох військових.

Поки українській армії інфікування коронавірусом зафіксували поза зоною бойових дій на Донбасі. А якщо хвороба з’явиться на фронті? Як там будуть з нею справлятися? Як Україна воює з Росією під час епідемії? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Коронавірус дає можливість закінчити війну на Донбасі – експосли США в Україні

Епідемія COVID-19 дає можливість покласти край війні на сході України – таку думку висувають троє експослів США в Україні. Вони переконані: коронавірусна криза у поєднанні з падінням цін на нафту ставлять Росію у скрутне становище, яким можуть скористатися США та їхні союзники. Більше про це – за лінком.

Понад 16 тисяч правок – до «антиколомойського» законопроєкту!

16 381 – саме стільки правок отримав так званий «антиколомойський законопроєкт» про банки перед розглядом у другому читанні. Це абсолютний рекорд. Хто їхні автори? Це ексслуга народу, а нині позафракційний Антон Поляков із понад шістьма тисячами зауважень. Частина «слуг народу» (Дмитро Чорний, Ольга Василевська-Смаглюк, Олег Дунда, Сергій Демченко, Олександр Дубінський), у кожного з яких понад тисяча правок. І співголова групи «За майбутнє» Віктор Бондар із майже двома тисячами зауважень.

Якщо орієнтуватись на голосування за ринок землі, то для розгляду 16 тисяч правок банківського законопроєкту депутатам може знадобитись понад рік. Сам олігарх і колишній власник «Приватбанку» Ігор Коломойський заперечує, що впливав на кількість правок до законопроєкту.

І ще кілька новин, які ви могли пропустити:

У Хусті показали умови, в яких працює місцева лікарня (і ці кадри лякають)

Поки Україна намагається закупити тести, маски, дезінфікуючі засоби та прилади для вентиляції легень, щоб протидіяти коронавірусу, персонал районної лікарні в західноукраїнському місті Хуст має зовсім інші потреби. Працівники лікарні нарікають, що вкриті іржею пральні машини часів СРСР ледве справляються з обсягом прання, ще й воду для них доводиться носити власноруч.

Від діджиталізації до узурпації: що кажуть юристи про мобільний додаток для контролю обсервації і самоізоляції

Стежити через смартфони за особами, які є потенційним джерелом розповсюдження коронавірусу, пропонує міністр цифрової обсервації Михайло Федоров. За його словами, для цього вже створили спеціальний мобільний додаток. Водночас правники зауважують, що це можливо лише в разі добровільної згоди цих громадян. Обмежити права і свободи українців за Конституцією можна лише у випадках оголошення воєнного чи надзвичайного стану, чого в Україні не робили, нагадують юристи. Що про це варто знати, читайте у матеріалі.

Що потрібно знати про головні застосунки для відеоконференцій

Коронавірус прискорив попит на застосунки відеозв’язку для віддаленої роботи і навчання, вони підкорюють рейтинги популярності багатьох країн. Zoom, Google Meet, Microsoft Teams мільйони людей почали застосовувати для віддаленої роботи і навчання. Словом, якщо ви давно хотіли зібрати велику родину докупи хоча б онлайн, ми зібрали інформацію, яка допоможе розібратися в нових лідерах чартів і зрозуміти, які програми можуть вам знадобитися.

Яких змін чекати після пандемії коронавірусу?

Останнім часом багато кажуть і пишуть про те, що після пандемії коронавірусу світ вже не буде таким, яким він був досі, що COVID-19 змінить різні сфери нашого життя. Утім, яких саме змін чекати – про це йдеться набагато менше. Про те, як пандемії впливають на суспільний розвиток та в яких книжках це описано, Радіо Свобода поговорило з істориком і журналістом Петром Біляном.

Що роблять власники житла із квартирантами, яким важко платити

На ринку оренди житла в Києві вже давно не було сезонності: ціни постійно повільно повзли в гору, незалежно від інших економічних передумов. Втім, пандемія і карантин внесли свою корекцію. Люди, які приїхали з регіонів, почали повертатися додому, а той клас, який працював у сфері послуг, торгівлі і бізнесу, почав втрачати роботу і доходи. Які є законні механізми, щоб не залишитися на вулиці і як зі своїми квартирантами вчиняють власники житла в Україні?

Зберігайте спокій і людяність! Все буде добре!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG