Доступність посилання

ТОП новини

Україна звільнила 20 своїх громадян. ЄС та ОБСЄ вітають обмін на Донбасі. Живий блог (завершено)

«Ми звільняємо всіх і будемо боротися, поки кожен українець не повернеться додому»

Офіс президента України повідомив 16 квітня, що на Донбасі звільнено 20 українців у рамках чергового обміну утримуваними особами.

У відеозверненні президент Володимир Зеленський сказав: «Ми повертаємо всіх і в рамках Мінських домовленостей і домовленостей наших в рамках «нормандської четвірки». І ми звільняємо всіх і будемо боротися, поки кожен українець не повернеться додому».

Обмін привітали Європейський союз і ОБСЄ.

Раніше Офіс президента поінформував, що з огляду на карантинні обмеження, які наразі діють в Україні, після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

В ОП заявили, що взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату «всіх на всіх».

У контрольованому Росією угрупованні «ДНР» повідомили, що українська сторона передала 10 громадян у межах обміну утримуваними особами. Бойовики «ЛНР» заявляють, що отримали чотирьох громадян. При цьому спочатку Україна мала передати їм вісім людей, але згодом четверо з них відмовилися від переїзду на окуповану територію.

Останній дотепер обмін утримуваними між Україною й угрупованнями «ЛНР» і «ДНР» відбувся 29 грудня 2019 року. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському урядові територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених тоді 12 – тепер уже колишні військовополонені, 64 – цивільні. Протилежній стороні передали 124 особи.

Тут можна дізнатися кого Україна очікує визволити з полону 16 квітня:

Щодо кількості: за даними українського омбудсмена, угруповання «ДНР» має передати Україні ДЕВ’ЯТЬОХ незаконно утримуваних в’язнів, а угруповання «ЛНР» -- ДЕСЯТЬОХ. Усього таким чином повернуться 19 українців.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що обмін почався «у першій локації – КПВВ Майорськ».

Вона також зазначила, що поширення коронавірусу мало свій негативний відбиток на переговорний процес, а також, що всі звільнені пройдуть спеціальну обсервацію.

«Безумовно, карантині обмеження суттєво вплинули на переговорний процес. Він був важким. Але, як бачимо, спільні зусилля всіх, хто був залучений до цієї важливої роботи дали свій результат. Наші громадяни пройдуть обов’язкову обсервацію у спеціально визначеному для цього місці. Вони будуть забезпечені всім необхідним, зокрема, медичним контролем, харчуванням, одягом і засобами зв'язку», – додала омбудсмен.

Першим про початок обміну на Донбасі повідомив Офіс президента України. Очікували, що обмін має відбутися до Великодня – тобто, до 19 квітня. У середу віцепрем'єр Олексій Резніков сказав, що обміну варто очікувати 16 або 17 квітня. Отже, обмін відбувається все ж у четвер, 16 квітня.

Офіс президента України повідомив вранці 16 квітня, що на Донбасі розпочався черговий обміну утримуваними особами

«Україна повертає 19 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях. З огляду на карантинні обмеження, які наразі діють у державі, після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату «всіх на всіх». Для президента України Володимира Зеленського та для української влади загалом цінним є кожен, кого незаконно утримують на окупованих територіях чи в іншій країні.

Україна має визволити всіх своїх громадян.

Це вже третій етап звільнення за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні минулого року, коли додому повернулися 35 українців, під час другого – у грудні – повернулися 76 громадян. Нинішнє звільнення демонструє дієвість стратегії Президента та дотримання домовленостей, досягнутих під час саміту в «нормандському форматі» у грудні 2019 року.

Тривають переговори про звільнення українців, які утримуються на території окупованого Криму та в Росії. Слід пам’ятати, що оприлюднення у ЗМІ імен тих, кого Україна намагається повернути, ускладнює процес їхнього включення до списків на звільнення.

Попри поширення коронавірусу та початок глобальної економічної кризи, президент Володимир Зеленський продовжує роботу над досягненням миру на Донбасі, поверненням людей і територій на умовах України», – мовиться в повідомленні.

XS
SM
MD
LG