Доступність посилання

ТОП новини

Україна звільнила 20 своїх громадян. ЄС та ОБСЄ вітають обмін на Донбасі. Живий блог (завершено)

«Ми звільняємо всіх і будемо боротися, поки кожен українець не повернеться додому»

Офіс президента України повідомив 16 квітня, що на Донбасі звільнено 20 українців у рамках чергового обміну утримуваними особами.

У відеозверненні президент Володимир Зеленський сказав: «Ми повертаємо всіх і в рамках Мінських домовленостей і домовленостей наших в рамках «нормандської четвірки». І ми звільняємо всіх і будемо боротися, поки кожен українець не повернеться додому».

Обмін привітали Європейський союз і ОБСЄ.

Раніше Офіс президента поінформував, що з огляду на карантинні обмеження, які наразі діють в Україні, після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

В ОП заявили, що взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату «всіх на всіх».

У контрольованому Росією угрупованні «ДНР» повідомили, що українська сторона передала 10 громадян у межах обміну утримуваними особами. Бойовики «ЛНР» заявляють, що отримали чотирьох громадян. При цьому спочатку Україна мала передати їм вісім людей, але згодом четверо з них відмовилися від переїзду на окуповану територію.

Останній дотепер обмін утримуваними між Україною й угрупованнями «ЛНР» і «ДНР» відбувся 29 грудня 2019 року. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському урядові територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених тоді 12 – тепер уже колишні військовополонені, 64 – цивільні. Протилежній стороні передали 124 особи.

І на цьому завершуємо наш блог. Будьмо здорові, а Радіо Свобода буде оперативно повідомляти про всі новини з охопленого війною Донбасу, а також про нові звільнення й обміни.

І, на завершення сьогоднішнього блогу про звільнення українців, до вашої уваги ще один репортаж про те, як це відбувалося. Публікуємо мовою оригіналу

Іще одна історія одного зі звільнених сьогодні: 22-річний луганець Сергій Русинов

Більшість звільнених з ув’язнення підтверджують факти нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, побиття, катування – Генпрокуратура України

Офіс Генерального прокурора працює зі всіма звільненими українцями для підготовки та передачі доказів порушення міжнародного гуманітарного права до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Прокурори також забезпечать притягнення до відповідальності винних у вчиненні воєнних злочинів на національному рівні.

Про це повідомив начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Рудь.

«Більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, катування, що в окремих випадках призводило до каліцтв та загибелі», –підкреслив він.

Родичі полонених, яких не обміняли 16 квітня, записали відеозвенення до президента України Володимира Зеленського. Вони закликають главу держави зустрітися та поговорити з ними.

«У нелюдських умовах перебувають сотні відданих людей України, може, вам варто звернути увагу саме на таких людей? Мій чоловік у полоні, тому що любить сою країну», – говорить дружина Валерія Матюшенка Тетяна.

«Я точно знаю, що мою маму засудили за любов до України. Пане президенте, скажіть, чи збираєтесь ви повертати мою маму додому», – говорить дочка Олени Пєх.

Обмін обміном, а бойовики на Донбасі і далі обстрілюють позиції українських військ:

Посол України в Берліні Андрій Мельник звертає увагу на важливу заяву (правлячої) фракції ХДС/ХСС у Бундастагу про те, що передумовою місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу є здійснення Україною моніторингу українсько-російського кордону:

Ще раз нагадаємо прізвища двадцяти українців, яких звільнили сьогодні на Донбасі в рамках обміну між Україною та угрупованнями «ДНР» та «ЛНР»:

Глави МЗС Німеччини Гайко Маас та Франції Жан-Ів Ле Дріан у спільній заяві назвали новий обмін на Донбасі важливим кроком для реалізації Мінських домовленостей і нормандського саміту в грудні.

Відповідна заява у четвер була опублікована на офіційному сайті МЗС Німеччини.

«Сьогоднішній обмін ув’язненими на Сході України є важливим кроком для виконання Мінських домовленостей та висновків нормандського саміту в Парижі 9 грудня 2019 року. Німеччина та Франція вітають зусилля Тристоронньої контактної групи за участі спецпредставниці ОБСЄ Гайді Ґрау, які зробили вагомий внесок у цей обмін», – йдеться у заяві.

Німеччина та Франція продовжують наполягати на повному виконанні угод саміту 9 грудня, особливо щодо дотримання узгодженого режиму припинення вогню, розмінування, створення нових пунктів пропуску та нових зон розділення.

І посол Сполученого Королівства в Україні Мелінда Сіммонс, привітавши повернення додому українців, наголосила, що Росія має «негайно звільнити усіх українських політв’язнів, яких утримують у Росії та Криму»:

Анка Фельдгузен, посол Німеччини в Україні, наголошує, що особливо приємно для родичів звільнених українців те, що вони знову стали вільними саме перед православним Великоднем:

Віце-прем’єр українського уряду з європейської інтеграції Вадим Пристайко каже, що робота по звільненню інших незаконно утримуваних українців, які перебувають в Криму, ОРДЛО та Росії, триває:

Чільний фінський дипломат Пайві Невала вважає цей обмін все ж «малим кроком»:

«Малий крок уперед сьогодні в східній Україні, де відбувся третій обмін ув’язненими від тоді, коли був обмін у вересні 2019 року. Важливий гуманітарний акт перед православним Великоднем. Повне втілення Мінських угод є шляхом до завершення конфлікту. Росія має тут ключову відповідальність»:

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вітає обмін: «Щасливий, що українці звільнені з незаконного утримання на Донбасі; шкодую, що політичні в’язні, утримувані в окупованому Росією Криму, не були включені на обмін. Ми закликаємо Росію звільнити всіх політичних в’язнів та поважати територіальну цілісність України»:

Євросоюз привітав обмін утримуваними на сході України.

«Це наступний крок, який треба вітати, до втілення одного з заходів, узгоджених на паризькому саміту Нормандського формату 9 грудня 2019 року. Європейський союз очікує, що всі сторони продовжуватимуть працювати над втіленням Мінських угод, включно з виконанням рекомендацій, узгоджених в Нормандському форматі», – говориться в заяві ЄС, оприлюдненій його дипломатичною службою.

ЄС підтверджує свою підтримку також Нормандському формату, ОБСЄ та Тристоронній Контактній групі.

«Повне втілення Мінських угод є єдиним шляхом досягнення тривкого і мирного вирішення конфлікту у східній Україні. Постійне припинення вогню... допоможе збудувати заходи довіри і полегшить важку гуманітарну ситуацію», – каже в заяві ЄС.

Брюссель також закликає Росію та підтримувані нею угруповання забезпечити свободу пересування через лінію зіткнення спостерігачів ОБСЄ та допомоговим агенціям, а також дозволити доступ представникам Червоного Хреста до все ще утримуваних в неволі.

«ЄС залишається непохитним в своїй твердій підтримці незалежності України, її суверенітету та територіальної цілісності», – говориться в заяві Євросоюзу.

Головуючий в ОБСЄ прем’єр-міністр та глава МЗС Албанії Еді Рама та генеральний секретар ОБСЄ Томас Ґремінґер привітали сьогоднішній обмін утримуваними на Донбасі, вказавши, що це вже другий обмін за чотири місяці.

«Сьогоднішні спільне звільнення та обмін утримуваними є важливим кроком, який здійснено перед православним Великоднем. Сторони продемонстрували політичну волю та гуманітарні дії. Цього дня довго чекали як утримувані, так і їхні родичі та друзі», – сказав Рама.

Рама зазначив також, що ОБСЄ, відповідно до свого мандату, готова підтримувати процес мирного врегулювання через Тристоронню Контактну групу та Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ на Донбасі.

«Сторони (конфлікту) мають використати цей новий момент для мирного врегулювання конфлікту шляхом повного і комплексного втілення Мінських угод», – зазначив Ґремінґер.

Тут Радіо Свобода розповідає більше про тих, кого сьогодні звільнили на Донбасі, а також і про тих, хто ще залишається в полоні бойовиків:

На даний момент в полоні бойовиків на Донбасі перебуває близько 200 людей, проте точна кількість утримуваних можна встановити тільки після повної верифікації. Про це розповів віце-прем'єр-міністр – міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

За його словами, в рамках обміну «всіх на всіх» Україна готова обмінюватися без будь-яких умов.

«На сьогоднішній день відбувається один з етапів обміну «всіх на всіх». Ця формула означає, що ми готові обмінюватися без якихось застережень і умов. Головне, щоб нам віддали всіх наших, а ми тоді будемо віддавати всіх, кого вони запитують. Тому що для нас важливіше життя, свобода і здоров'я кожного громадянина України, який хоче повернутися додому», – уточнив він.

За словами Рєзнікова, зараз мова йде про близько 200 осіб, які підлягають цьому обміну. Однак на сьогоднішній день є ще велика кількість людей, які перебувають у статусі «зниклі безвісти», сказав він в коментарі РБК-Україна.

Нідерландський журналіст в Україні, який твітує як S. Heinink, зауважує, що це вже третій обмін між Україною та Росією за час президентства Володимира Зеленського. Україна отримала 20-х, обмінявши їх на 14-х проросійських бойовиків. Але, нагадує він, останній нормандський саміт чотирьох лідерів у грудні погоджував, а президент України обіцяв обмін «всіх на всіх», піднявши планку очікувань:

Станіслав Асєєв, колишній в’язень бойовиків угруповання «ДНР», який провів у неволі два з половиною роки і був звільнений під час попереднього обміну наприкінці минулого року, для Радіо Свобода прокоментував сьогоднішній обмін на Донбасі.

«Сьогоднішній обмін полоненими в черговий раз ставить більше питань, ніж дає відповідей. Частина цих питань лежить у формальній площині, як то: хто саме відповідає за процес обміну в Україні та формує списки? Звідси ж випливає наступне питання: чому ці списки саме такі, тобто за яким принципом відбирають тих, кого звільнять цього разу? Але більш складне питання – моральне: чи допустимо у питанні обміну формулювання «ми не ділимо наших громадян на категорії, тому забираємо всіх, кого віддають»? Для мене відповідь очевидна – ні», – вважає Станіслав Асєєв.

На його думку, «по-перше, ці категорії існують незалежно від нашого бажання, а саме: військовополонені; члени диверсійних груп; цивільні з числа агентурної мережі наших спецслужб; звичайні цивільні; злочинці та бойовики, які також мають український паспорт та не проти скористатись обміном, щоб вийти з в'язниці власної ж «республіки». Думка про те, що останні мають такі ж «права» на обмін, як і перші – політична та не має право на існування під час війни. Інше питання, що нам може нав'язувати злочинців та бойовиків та сторона, аби віддати когось, хто дійсно немало зробив для держави».

«У цьому випадку суспільство має чітко це усвідомлювати через комунікацію із ним Офісу Президента, а правоохоронні органи реагувати на звільнення таких «патріотів», як було у випадку з Бражніковим. Та найголовніша думка полягає в тому, що обмін під час війни має бути не тільки кількісним, але й якісним, зважаючи на конкретні прізвища та гуманітарну складову, як то фізичний стан полоненого», – зазначив Стас Асєєв в коментарі Радіо Свобода.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG