Доступність посилання

ТОП новини

Україна звільнила 20 своїх громадян. ЄС та ОБСЄ вітають обмін на Донбасі. Живий блог (завершено)

«Ми звільняємо всіх і будемо боротися, поки кожен українець не повернеться додому»

Офіс президента України повідомив 16 квітня, що на Донбасі звільнено 20 українців у рамках чергового обміну утримуваними особами.

У відеозверненні президент Володимир Зеленський сказав: «Ми повертаємо всіх і в рамках Мінських домовленостей і домовленостей наших в рамках «нормандської четвірки». І ми звільняємо всіх і будемо боротися, поки кожен українець не повернеться додому».

Обмін привітали Європейський союз і ОБСЄ.

Раніше Офіс президента поінформував, що з огляду на карантинні обмеження, які наразі діють в Україні, після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

В ОП заявили, що взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату «всіх на всіх».

У контрольованому Росією угрупованні «ДНР» повідомили, що українська сторона передала 10 громадян у межах обміну утримуваними особами. Бойовики «ЛНР» заявляють, що отримали чотирьох громадян. При цьому спочатку Україна мала передати їм вісім людей, але згодом четверо з них відмовилися від переїзду на окуповану територію.

Останній дотепер обмін утримуваними між Україною й угрупованнями «ЛНР» і «ДНР» відбувся 29 грудня 2019 року. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському урядові територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених тоді 12 – тепер уже колишні військовополонені, 64 – цивільні. Протилежній стороні передали 124 особи.

Офіс президента України повідомив вранці 16 квітня, що на Донбасі розпочався черговий обміну утримуваними особами

«Україна повертає 19 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях. З огляду на карантинні обмеження, які наразі діють у державі, після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату «всіх на всіх». Для президента України Володимира Зеленського та для української влади загалом цінним є кожен, кого незаконно утримують на окупованих територіях чи в іншій країні.

Україна має визволити всіх своїх громадян.

Це вже третій етап звільнення за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні минулого року, коли додому повернулися 35 українців, під час другого – у грудні – повернулися 76 громадян. Нинішнє звільнення демонструє дієвість стратегії Президента та дотримання домовленостей, досягнутих під час саміту в «нормандському форматі» у грудні 2019 року.

Тривають переговори про звільнення українців, які утримуються на території окупованого Криму та в Росії. Слід пам’ятати, що оприлюднення у ЗМІ імен тих, кого Україна намагається повернути, ускладнює процес їхнього включення до списків на звільнення.

Попри поширення коронавірусу та початок глобальної економічної кризи, президент Володимир Зеленський продовжує роботу над досягненням миру на Донбасі, поверненням людей і територій на умовах України», – мовиться в повідомленні.

Першим про початок обміну на Донбасі повідомив Офіс президента України. Очікували, що обмін має відбутися до Великодня – тобто, до 19 квітня. У середу віцепрем'єр Олексій Резніков сказав, що обміну варто очікувати 16 або 17 квітня. Отже, обмін відбувається все ж у четвер, 16 квітня.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що обмін почався «у першій локації – КПВВ Майорськ».

Вона також зазначила, що поширення коронавірусу мало свій негативний відбиток на переговорний процес, а також, що всі звільнені пройдуть спеціальну обсервацію.

«Безумовно, карантині обмеження суттєво вплинули на переговорний процес. Він був важким. Але, як бачимо, спільні зусилля всіх, хто був залучений до цієї важливої роботи дали свій результат. Наші громадяни пройдуть обов’язкову обсервацію у спеціально визначеному для цього місці. Вони будуть забезпечені всім необхідним, зокрема, медичним контролем, харчуванням, одягом і засобами зв'язку», – додала омбудсмен.

Щодо кількості: за даними українського омбудсмена, угруповання «ДНР» має передати Україні ДЕВ’ЯТЬОХ незаконно утримуваних в’язнів, а угруповання «ЛНР» -- ДЕСЯТЬОХ. Усього таким чином повернуться 19 українців.

Тут можна дізнатися кого Україна очікує визволити з полону 16 квітня:

Деякі оглядачі як, наприклад, кореспондент Радіо Свобода Кристофер Міллер звертають увагу, що очікуваний обмін відбуватиметься на тлі кризи з коронавірусом, яка загострюється і на сході України:

19 українців, які мають 16 квітня визволити з полону, це далеко не всі українці, які перебувають в неволі у сепаратистів на сході України. Тут більше подробиць:

Павло Кириленко, голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації у фейсбуці повідомляє:

«На КПВВ «Майорське» зустріли перших звільнених з полону українців».

Згодом додав: «Своїх громадян визволяємо, незважаючи на пандемію та оголошений карантин. Створили умови, щоб під час обов'язкової 14-денної обсервації, яку їм необхідно буде пройти, вони почували себе комфортно. Нагадаю, сьогодні вранці на КПВВ «Майорське» зустріли визволених з полону українців. Такий же обмін за кілька годин має відбутися і на Луганщині. Загалом на вільну територію України сьогодні повернеться 19 наших громадян».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова опублікувала у фейсбуці фото перших 9 звільнених українців:

МКЧХ оприлюднив свою заяву щодо звільнення та передачі утримуваних осіб:

«Сьогодні з раннього ранку команди Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) готові до виконання своєї ролі нейтрального посередника, у той час як сторони конфлікту на сході України звільняють затриманих та переводять їх до тимчасових місць проживання, перш ніж вони зможуть безпечно зустрітися зі своїми сім’ями.

Звільнення затриманих має велике гуманітарне значення, оскільки люди повертаються до своїх рідних по обидві сторони лінії зіткнення. І це відбувається в той час, коли всі потребують затишку і турботи.

Через пандемію COVID-19 передбачені додаткові запобіжні заходи для тих, хто звільняє затриманих, самих звільнених затриманих, тих, хто їх зустрічає, та представників МКЧХ. Метою цих заходів є створення безпечних умов та зменшення ризиків COVID-19 для них та їхніх близьких.

Гуманітарну цінність звільнення людей, затриманих під час конфлікту, не можна недооцінювати. Минуло шість важких років конфлікту та розлуки. Тому важливо вживати заходів, які примножують людяність та турботу, адже навіть конфлікти повинні мати межі.

Також важливо, що навіть у часи COVID-19 затриманих продовжують звільняти, і вони зможуть нарешті зустрітися зі своїми сім’ями. Вкрай важливим є те, що такі операції можуть відбуватися з дотриманням основних гуманітарних стандартів щодо забезпечення гідності та безпеки звільнених осіб та з урахуванням їхнього особистого бажання.

Наразі операція триває, більше подробиць буде повідомлено сьогодні по обіді після її завершення».

В угрупованні «ДНР» заявляють, що Україна передала бойовикам 10 осіб

В угрупованні «ЛНР» заявляють, що наразі представники Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) проводять остаточну верифікацію утримуваних осіб перед обміном.

За цим повідомленням, бойовики угруповання «ЛНР» очікують, що Київ передасть їм 7 осіб.

Проукраїнське видання «Нова Горлівка» каже, що з угрупованням «ДНР» обмін відбувся за формулою «10 на 9» і що один від обміну відмовився:

Популярний Твіттер-аккаунт Glasnost Gone, який активно коментує конфлікт на сході України, називає обмін ув’язненими «малим за масштабом»:

Щодо кількості людей, яких обмінювали під час двох попередніх обмінів:

На початку вересня минулого року обмін відбувся за формулою «35 на 35»;

Наприкінці минулого року обмін був за формулою «76 та 124» і тоді Україна отримала 76 людей (ще п’ятеро відмовились виїздити з ОРДЛО), а підтримувані Москвою сепаратисти отримали тоді 124 людини.

Журналісти зазначають, що повні поіменні списки обміняних (зокрема тих, кого отримує Україна) будуть оприлюднені ПІСЛЯ повного завершення обміну:

Міжнародна агенція новин Associated Press у повідомленні про обмін на Донбасі зазначає, що про нього домовились наприкінці минулого року під час саміту «нормандської четвірки» за участі лідерів України, Росії, Німеччини та Франції.

«Метою є вдатися до кроків щодо побудови заходів довіри, які б могли привести до завершення шестирічної війни у східній Україні, яка вбила вже понад 14 тисяч людей і посилила напругу між Росією та Заходом».

Німецький оглядач Ніколаус фон Твіккел пише, що один відмовився їхати до Донецька, а отже з угрупованням «ДНР» обмін відбувся та формулою: 9 повернулося в Україну, а 10 віддали в угруповання «ДНР».

Обмін з луганськими сепаратистами мав бути на формулою «10 на 9», але так само один відмовився їхати до Луганська. Відтак, Україна від угруповання «ЛНР» отримує 11 людей, а передає туди 7-х. Офіційно це поки що не підтверджено.

Президент Володимир Зеленський прокоментував обмін, який сьогодні відбувається на Донбасі:

Пряма мова президента Володимира Зеленського:

«Я радію, чесно кажучи, кожного разу коли ми повертаємо наших: і військових, і героїв, і політв’язнів і звичайний громадян України, бо для нас звичайні громадяни такі ж самі герої, бо вони були за ґратами і саме захищали нашу країну, Україну, наш суверенітет, нашу територіальну цілісність. Я можу сказати, що першу частину наших громадян вже звільнено. Та частина, яка перебувала на тимчасово окупованій частині Донецької області. Зараз проводяться дії, щоб звільнили ще частину людей саме з луганської частини України, тимчасово окупованої частини, на жаль. Але прийде час і все ми повернемо. Як ми й говорили, ми повертаємо всіх і в рамках Мінських домовленостей, і в рамках домовленостей наших в рамках «нормандської четвірки». І ми звільняємо всіх і будемо боротися поки кожен українець повернеться додому».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG