Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус розкриває прірву расової нерівності


Протестувальники крокують під час антирасистської демонстрації в Лондоні 3 червня 2020 року
Протестувальники крокують під час антирасистської демонстрації в Лондоні 3 червня 2020 року

Одна з небагатьох речей, які стали очевидними під час пандемії коронавірусу, полягає в тому, що чорношкірі люди та деякі інші етнічні меншини в Сполучених Штатах та Великої Британії піддаються більшому ризику померти від COVID-19.

Недавні дослідження, засновані на інформації з окремих штатів США, показують, що рівень смертності серед чорношкірих американців в 2,4 раза вище, ніж у білих, повідомляє дослідницька лабораторія APN.

Цей вірус викриває нерівність, яка зустрічається повсюди, але занадто довго ігнорувалася
Мішель Бачелет


У Великій Британії, згідно з недавнім оглядом урядового агентства Public Health England, звичайна чорношкіра людина, азіат, або представник іншої етнічної меншини в два рази частіше вмирає від коронавірусу.

Незважаючи на недостатність інформації та велику кількість супутніх факторів, спостерігачі вказують, що давно існуючі структурна й соціальна нерівність в суспільстві є основними причинами жахливого расового дисбалансу. Це проявляється, зокрема, коли мова заходить про життя в умовах пандемії коронавірусу або про ситуації, які призвели до безперервних протестів проти соціальної несправедливості.

Члени сім'ї спостерігають за пацієнткою з коронавірусною хворобою з вікна медичного центру Аннандейла, штат Вірджинія, США, 27 квітня 2020 року
Члени сім'ї спостерігають за пацієнткою з коронавірусною хворобою з вікна медичного центру Аннандейла, штат Вірджинія, США, 27 квітня 2020 року

«Цей вірус викриває нерівність, яка зустрічається повсюди, але занадто довго ігнорувалася», –​ говорила 2 червня Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет. – У Сполучених Штатах протести, викликані вбивством Джорджа Флойда, демонструють не тільки насильство поліції щодо кольорових людей, а й нерівність в галузі охорони здоров'я, освіти, зайнятості та расову дискримінацію, яка набула масового характеру».

Університет Джонса Гопкінса, розташований в США інститут, який став відомим завдяки статистиці за кількістю хворих та померлих під час пандемії коронавірусу, склав інтерактивну карту, засновану на даних про расову диференціацію хворих на COVID-19 в США.

Оскільки багато представників расових та етнічних меншин живуть у бідності, вони переживають цю пандемію інакше
Ліза Купер


Відмінності, які можна помітити, вивчивши опубліковану інформацію, що надійшла з більш ніж 40 штатів, показують, що ця хвороба непропорційно сильно зачіпає саме меншини, особливо афроамериканців. Це підкреслює різницю в соціально-економічному статусі.

Ліза Купер – директор Центру Джонса Гопкінса з питань справедливості в галузі охорони здоров'я, в інтерв'ю пояснила, що чорношкірі та представники інших меншин часто проживають в міських районах, які сильніше за інших постраждали в умовах пандемії.

«Оскільки багато представників расових та етнічних меншин живуть у бідності, вони переживають цю пандемію інакше, – сказала Купер. – Наприклад, вони користуються громадським транспортом, оскільки не можуть дозволити собі автомобіль. Їм потрібно частіше ходити по магазинах за товарами першої необхідності, оскільки вони не можуть дозволити собі купити ці товари про запас. Крім того, у них немає медичного страхування або доступу до регулярного медичного обслуговування».

Медичні працівники перевозять тіло з мечеті Джамія Гамкол Шаріф до спеціально створеного тимчасового моргу, Бірмінгем, Великобританія, 21 квітня 2020 року
Медичні працівники перевозять тіло з мечеті Джамія Гамкол Шаріф до спеціально створеного тимчасового моргу, Бірмінгем, Великобританія, 21 квітня 2020 року

Проблема з доступом до особистого транспорту, наприклад, може вплинути на створення деяких стратегій боротьби з коронавірусом, зокрема, на створення центрів тестування для водіїв.

Такі хвороби, як астма, хвороби, серця, легенів та інші, якими чорношкірі за статистикою страждають частіше, ніж білі, є причиною більш високого рівня смертності серед цієї групи населення. Вчені ж вважають, що ці відмінності є наслідком соціальної нерівності.

Ідею про те, що такі відмінності обумовлені генетичними причинами, дослідники «Scientific American» називають «помилковою і шкідливою» та підкреслюють, що генетичні відмінності між расами відсутні.

Супутні захворювання, які можуть бути присутніми разом з основною причиною смерті, частково пояснюють вищеописані відмінності. До такого висновку прийшли автори статті, опублікованої в травні науковим журналом The Lancet.

Однак, стверджують автори дослідження, якщо подивитися на дані, зібрані в США та Британії, які були описані як «приклади, релевантні в глобальному контексті», вони «вказують не на біологічні, а саме соціально-економічні та екологічні фактори». Автори додали, що шукати причини в біології «завжди шкодило як науці, так і населенню».

«Незалежно від того, чи є людина іммігрантом, або вона народилася на території країни, результати лікування представників меншин не повинні відрізнятися від результатів для інших груп населення, – продовжують автори. – На жаль, в реальності це не так».

Експерти вважають, що збір більш точних даних – це один зі шляхів вирішення проблеми расової несправедливості та, як наслідок, проблеми COVID-19.

Парамедики доставляють чоловіка до відділення невідкладної допомоги, Чикаго, США, 21 квітня 2020 року
Парамедики доставляють чоловіка до відділення невідкладної допомоги, Чикаго, США, 21 квітня 2020 року

Рух Black Lives Matter, який став основною рушійною силою протестів в США, в свою чергу, вимагає надання більш детальної інформації про захворювання коронавірусом в залежності від раси.

«Цей вірус руйнівний для нас, –​ вказувалося в травневій публікації на сайті руху. – Ми – основна робоча сила, яка підтримує життя в країні. Ми – листоноші, співробітники сервісів доставки, постачальники транспортних послуг та співробітники лікарень. Ми не можемо просто сидіти вдома».

Для того, щоб усвідомити очевидні речі, нам знадобився COVID-19
Мішель Бачелет


Мішель Бачелет, комісар ООН з прав людини, також заявила про «руйнівний вплив» COVID-19 «на осіб африканського походження, а також на етнічні меншини в ряді країн, включаючи Бразилію, Францію, Великобританію та Сполучені Штати».

«Для того, щоб усвідомити очевидні речі, нам знадобився COVID-19, і це – трагедія, – додає Бачелет. – Відсутність рівного доступу до системи охорони здоров'я, переповнені житлові будинки та розповсюджена дискримінація руйнують стабільність, безпеку й добробут нашого суспільства».

  • Зображення 16x9

    Майкл Сколлон

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у Центральному ньюзрумі у Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG