Доступність посилання

ТОП новини

Техно в «Храмі оленя». Як новий нічний клуб у Петербурзі пов’язаний з сином Януковича


Експрезидент України Віктор Янукович (праворуч), який втік до Росії, зі своїм сином Олександром, 2010 рік
Експрезидент України Віктор Янукович (праворуч), який втік до Росії, зі своїм сином Олександром, 2010 рік
Андрій Сошников, Юрій Баранюк, Олександр Глєбов

У Санкт-Петербурзі відкрився нічний клуб «Храм оленя»: арт-простір розташований на території колишнього заводу «Арсенал» прямо на набережній Неви, поруч з Фінляндським вокзалом і Смольним. Колись тут робили ракетні двигуни і морські артилерійські й пускові установки, а в 2014 році, відразу після революції в Україні, будівлю придбала компанія, пов’язана з Олександром Януковичем, сином колишнього президента України, інформує телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Зараз в колишніх цехах – модний нічний клуб: іноземні та російські діджеї в цехах виконують «безкомпромісне техно». Публіки, щоправда, поки що небагато – чи то через коронавірус, чи то бо місце зовсім нове. Журналістам на вечірках не раді: камери мобільних на вході заклеюють ізострічкою, але люди, звичайно, однаково знімають на телефони.

В майбутньому на реконструйованій території заводу планують побудувати концертний комплекс, фотостудію, а також цілу вулицю ресторанів і барів. При цьому інформації про те, хто саме відкрив новий клуб, практично немає. У ЗМІ говорять про загадкових нідерландських інвесторів, але розслідувачі з газети «Діловий Петербург» спростовують цю версію. За їхніми даними, пов’язані з клубом компанії «Арсенал Інвест», «Арсенал Істейт» і «Арсенал Нерухомість» керуються з єдиного центру (в двох компаніях спільні засновники, а їхні офіси розташовані буквально в двох кроках один від одного), з усіма трьома пов’язаний Олександр Янукович, син експрезидента України. Він же є бенефіціаром «Арсенал Істейт».

В арт-просторі «Храм оленя» телеканалу «Настоящее время» сказали, що не в курсі, чи пов’язана компанія-орендодавець з Олександром Януковичем, і відмовилися повідомити її назву. За їхніми словами, це суперечить пункту про конфіденційність договору оренди.

Олександр Янукович займався бізнесом ще в Україні. Але по-справжньому великим підприємцем став, тільки коли його батько отримав крісло президента.

«По суті, з 2010-го до 2014 року Олександр Янукович став олігархом. І інші олігархи – Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Віктор Пінчук, Коломойський – розглядали його як прямого конкурента», – підкреслює журналіст-розслідувач Олександр Чорновалов.

Починаючи з 2010 року, Олександр Янукович почав цікавитися металургією, енергетикою, важкою і вугільною промисловістю. Окреме місце в його бізнес-імперії займав «Всеукраїнський банк розвитку».

«Після 2010 року, коли Віктор Янукович був президентом, цей банк став одним з найбільших банків України», – зауважує Чорновалов.

Після Революції гідності колишній президент України втік до Росії, а син поїхав за ним. Тоді Олександр Янукович, як і його батько, потрапив під персональні європейські санкції.

«Персональні санкції мають на увазі під собою заморожування активів, рахунків, майна, заборону на пересування, на використання фінансових інструментів в країнах Європейського союзу з усіма можливими наслідками», – говорить Ілля Шуманов, директор «Трансперенсі Інтернешнл – Росія». Він підкреслює, що інвестиційний проєкт, який Янукович-молодший реалізує в Петербурзі, був неможливий без серйозного стартового капіталу. І якщо син експрезидента України вклав у «Храм оленя» особисті кошти, логічно було очікувати від влади Росії хоча б перевірки: звідки взялися ці гроші. Але Шуманов впевнений, що такої перевірки не буде, як і екстрадиції Олександра Януковича в Україну.

«Що стосується кримінального переслідування, то воно має на увазі під собою кооперацію між країнами і взаємодію між слідством в рамках якихось запитів. Але ми розуміємо, що з політичних мотивів така комунікація між українським і російським правосуддям на поточний момент неможлива», – говорить Шуманів.

Журналісти російського Forbes оцінювали статки Олександра Януковича взимку 2014 року в 510 мільйонів доларів США. Причому в редакції окремо наголосили, що син, швидше за все, був тримачем батьківських активів. За привласнення чужого майна та розтрату в особливо великому розмірі Януковичу-молодшому може загрожувати в Україні до 12 років ув’язнення з конфіскацією активів. І це в рамках справи тільки по одній кримінальній статті, а всього проти нього порушені чотири кримінальні справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG