Доступність посилання

ТОП новини

«Це – лютий треш»: через підбори для параду в Раді вимагають вибачень від міністра оборони Тарана


Міністр оборони Андрій Таран, який був на засіданні Верховної Ради, ситуацію не коментував
Міністр оборони Андрій Таран, який був на засіданні Верховної Ради, ситуацію не коментував

У Верховній Раді України народні депутати із різних фракцій вимагають від міністра оборони Андрія Тарана вибачитися за підбори, у яких жінок-військових вдягнули під час репетицій святкового параду до 30-ї річниці Незалежності.

«У порівнянні із 2014 роком жінок у війську збільшилося в рази. Ви знаєте, як багато надихнулося жінок після цих змін іти і служити у збройних військах наших? І як можна спаплюжити цю просту ідею і натхнення? Це провести парад військовий до 30-річчя нашої Незалежності, де військові-жінки повинні крокувати на підборах. Цей лютий треш ми побачили на сайті Міністерства оборони. Пане міністре оборони, Ви так наближаєте війська до стандартів НАТО?» – звернулась до міністра Тарана віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк під час години запитань до уряду.

«Чи кров на полі бою відрізняється по статі за кольором? Чи сльози жінок і чоловіків над убитими побратимами відрізняються якимось чином на смак? То чому жінок-військових перетворюють на якихось карнавальних ляльок, які повинні якимось чином розважати натовп?» – запитав у міністра оборони член фракції «Слуга народу» Олексій Жмеренецький.

Депутати також вимагають у Міністерства оборони провести службове розслідування і доповісти суспільству, хто ухвалив рішення про підбори, відзвітувати, скільки коштів було витрачено на закупівлю такого взуття, і поінформувати, хто понесе матеріальну відповідальність за це.

Міністр оборони Андрій Таран, який був на засіданні Верховної Ради, ситуацію не коментував.

Водночас депутатка від «Слуги народу» Марина Бардіна заявила 2 липня, що взуття на параді «буде іншим». Як написала Бардіна у фейсбуці, про це їй повідомив міністр оборони, з яким вона поспілкувалася про підготовку параду і підбори.

«Взуття на параді буде іншим – міністр показав картинку. Крім того, домовилися разом попрацювати над становленням рівності в ЗСУ і підтримкою жінок на службі – перші три законопроєкти вже зареєстровані. Далі – належне речове забезпечення жінок і відповідна нормативна база», – заявила Бардіна.

1 липня Міністерство оборони оприлюднило світлини з репетиції святкового параду до Дня Незалежності України. На них жінки-військові були у взутті на підборах, що викликало обурення.

Встановлюйте оновлений застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети на платформах iOS та Android.

XS
SM
MD
LG