Доступність посилання

ТОП новини

Чи варто жінкам-військовим марширувати на підборах?


1 липня Міністерство оборони оприлюднило світлини з репетиції святкового параду до Дня Незалежності України. На них жінки-військові марширували у взутті на підборах, що викликало обурення
1 липня Міністерство оборони оприлюднило світлини з репетиції святкового параду до Дня Незалежності України. На них жінки-військові марширували у взутті на підборах, що викликало обурення

Крокування маршовим кроком на підборах – це ще одна ілюстрація зневажливого ставлення до жінок із боку частини військового керівництва та ігнорування справжньої війни на сході України, вважають експертки й жінки-військовослужбовиці, з якими поговорило Радіо Свобода. У парламенті міністрові оборони вже вручили туфлі на підборах і вимагатимуть змінити форму одягу для учасників параду на 30-у річницю Незалежності України.

1 липня стало відомо, що курсантки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка тренуються для участі в марші на День Незалежності на підборах – мережу обійшли фотографії дівчат у піксельній формі й туфлях із підборами. Вони тренуються крокувати у незвичному взутті, а на парад мають вийти в парадній формі – у спідниці й кітелі.

Після десятків критичних коментарів у фейсбуці Міністерство оборони вимкнуло можливість відреагувати на публікацію, а написані коментарі більше не доступні.

Як пояснили Радіо Свобода в пресслужбі Сухопутних військ Збройних сил України, зараз триває службова перевірка.

Марширування у підборах викликало неабияке обурення в соціальних мережах, зокрема з боку ветеранок війни на сході. Дехто також зазначає, що більша проблема – це навіть не підбори, а окрема «коробка» для жінок-військових.

«Бісить насамперед той факт, що жінки знову урочисто йдуть окремо, а не у складі своїх підрозділів. І це студентки – і у 2018 були студентки, і зараз будуть. «Окраса колективу», угу. Ось у нас Сили спеціальних операцій, ось такі воїни, ось ще такі лицарі, і ось такі, і всі вони нас захищають, і жінок серед них немає, як бачите. Жодної! А ось дівчатка-студентки. Так-так, вони у нас дуже гарні, а тепер - ще й у спідничках», – пише Валерія Бурлакова, учасниця бойових дій, яка воювала у складі низці підрозділів Збройних сил України і добровольчих формувань.

На думку військового медика Катерини, яка зараз перебуває в зоні ООС в одному з підрозділів Збройних сил України, проведення парадів, ба більше в парадній формі, у воюючій країні – сумнівна ініціатива. Але якщо його вже вирішили проводити, то треба одразу тренуватися в спідницях – інакше результат буде провальним.

«Якщо вони вже хочуть на підборах, то нехай тренуються в спідницях, тому що тоді буде взагалі інший крок і темп. Піксельні штани і підбори – це фіаско», – вважає вона.

Катерина, втім, наголосила, що краще було б проводити парад у справжній військовій формі – у черевиках і «пікселі».

«Ось коли ми переможемо, можна у «парадці та на підборах», і навчатися разом крокувати. А поки війна продовжується, виділяти великі гроші на парад, а потім змушувати дівчат тренуватись у «пікселі» і на підборах – це просто знущання з особового складу», – заявила Катерина в коментарі Радіо Свобода.

«Туфлі на підборах є затвердженим елементом парадної форми згідно з 606-м наказом», – каже Радіо Свобода лейтенант Збройних сил України Юлія Микитенко. Ще до отримання офіцерського звання вона служила у 25-му батальйоні «Київська Русь», має досвід бойових дій на Донбасі.

Офіцер сама купувала собі взуття, керуючись ілюстраціями до наказу, через низьку якість виданих їй туфель. У документі не вказана довжина каблука, але в додатку є картинка, який вигляд повинні мати туфлі – товстий каблук, приблизно 4 сантиметри заввишки.

Юлія Микитенко
Юлія Микитенко

«Я неодноразово ходила стройовим кроком у своїх куплених і скажу, що це вкрай важко. Після стояння і проходження навіть невеликих дистанцій ноги опухають і починає боліти спина. Я допускаю наявність невисоких підборів, але виключно для повсякденної діяльності – але аж ніяк для проходження стройовим кроком. Якщо глянути на берці курсантів під час тренувань, то можна побачити стерту підошву, бо вони відбивають крок. Це саме по собі сильне навантаження на спину і ноги», – каже командир взводу.

За її словами, видовищно і гарно було, коли курсантки йшли в «коробці» в бойовій формі із гвинтівками «Форт».

На думку лейтенанта, навіть якщо зараз від підборів на параді і відмовляться, це буде локальне рішення, щоб погасити обурення. Більш доречним було б внесення змін до наказу про запровадження черевиків на низькому ходу, на кшталт «оксфордів», як у британському військовому виші Royal Military Academy Sandhurst.

Долучились до критики і політики, зокрема з партії колишнього президента Петра Порошенка. Вперше жінки окремим підрозділом пройшлись на параді Незалежності у 2018 році, саме за часів президентства Порошенка. Рішення виділити жінок в окрему «коробку» критикували ще тоді, втім, жінки були на параді у польовій формі, як і решта військових.

Жінки-військовослужбовиці ЗСУ під час репетиції військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 22 серпня 2018 року
Жінки-військовослужбовиці ЗСУ під час репетиції військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 22 серпня 2018 року

У парламенті депутатки «Євросолідарності» урочисто вручили міністрові оборони Андрієві Тарану підбори для нього і для президента.

Міністерство оборони поки ніяк не коментувало скандал із взуттям. Народні депутатки заявили, що вимагатимуть внесення змін у наказ щодо кількісного складу учасників параду і їхньої форми одягу та взуття.

Деякі політики зазначають, що підбори носять жінки в багатьох арміях світу. Так, колишній народний депутат Ігор Луценко наводить приклади Туреччини, Чилі, Кіпру, Польщі і Японії. Але, судячи з фотографій, жінки-військові цих країн мають інший стройовий крок.

Про інший крок на парадах і маршах пише і Дмитро Гайдукевич – розробник нової української форми для Збройних сил України.

«Головна проблема – це не взуття, а крок. Ось це саме «тянуть нааасок» і лупити підошвою степ – цього не має бути в принципі! Ми почали тренувати зміну кроку у 2018 році, але не встигли «нормативку» зробити. Крок має бути стриманіший, і він не має завершуватися фіксацією по асфальту», – пише активіст.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

Із ним погоджується кореспондент «Укрінформу» в Брюсселі Андрій Лавренюк.

«У підрозділі [французької] почесної варти жінки мають аналогічне взуття – чоботи (але жіночої моделі на невеликих підборах), – як і чоловіки. В іншому парадному розрахунку, що представляє, як видається, полк зі складу Сухопутних військ, жінки у туфлях на невеликих підборах. Але й традиція кроку у Франції інша, англосаксонська (британська), а не пруська, яка є більш жорсткою і для людини, і відносно взуття», – написав Лавренюк у фейсбуці.

Не буває такого і в армії Великої Британії, каже Радіо Свобода підполковник британської армії у відставці Глен Грант.

«Звичайно, ні. Міністр оборони і начальник генерального штабу мали б іти у відставку, якби щось схоже сталося. Жінки в армії – солдати, і вони так само носять форму і черевики. Втім, форму для жінок підшивають», – зазначив офіцер і навів приклад 19-го артилерійського полку Британської армії «Шотландські каноніри».

Не зустріти жіночі парадні «коробки» на підборах і в «Цахалі» – Армії оборони Ізраїлю, підтвердив Радіо Свобода Натан Хазін, ексрадник начальника Генерального штабу ЗСУ, який проходив службу в ізраїльській армії.

За словами волонтерки Ольги Решетилової, від окремих жіночих «коробок» на параді взагалі давно потрібно відмовитись – жінки воюють на фронті разом із чоловіками, і підстав іти на параді окремо немає. Жінки воюють і гинуть за свою країну нарівні із чоловіками, наголосила вона в коментарі Радіо Свобода.

«У нас останнім часом покращилась гендерна ситуація у війську, хоча, безперечно, є проблеми. Нам не потрібно влаштовувати показуху, щоб демонструвати, що у нас багато жінок в армії. Історія з підборами – просто це, по-перше, знущання з жіночого організму, а по-друге, небачений сексизм. Підбори – це краса і особистий вибір жінки. Я сумніваюсь, що якась жінка хоче марширувати в армії на підборах. Чоловіки роблять усе, щоб їм було зручно, і все для того, щоб жінки були красиві», – каже Решетилова.

Випадок із підборами, на думку волонтерки, – це ілюстрація системи цінностей, що діє в Збройних силах України.

Решетилова займається справою військової з Чернігова, підполковниці Ольги Деркач, яка обвинуватила свого керівника, полковника Олександра Криворучка, у сексуальних домаганнях. Нещодавно військова прокуратура закрила кримінальну справу проти нього.

«Ми зараз оскаржуємо в суді закриття. У справі зібрали багато свідчень інших потерпілих проти Криворучка, який дозволяв собі на нарадах ляснути жінок по сідницях, цілував їх і таке інше. І більшість чоловіків в армії його підтримала», – каже волонтерка.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG