Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар відповів, чи готові США приєднатись до «нормандського формату» щодо Донбасу


Держсекретар США Ентоні Блінкен сьогодні перебуває з візитом в Україні
Держсекретар США Ентоні Блінкен сьогодні перебуває з візитом в Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати готові надавати західним партнерам-учасникам «нормандського формату» свою допомогу в питанні врегулюванння ситуації на сході України. Про це він сказав під час інтерв’ю «Голосу Америки» у середу в Києві.

На запитання, чи США приєднаються до «нормандського формату», Блінкен відповів: «Я не думаю, що питання в тому, щоб приєднатись до формату. А в тому, чи буде нам корисно спробувати сприяти, допомогти підтримати якимось чином. Якщо так, то так – ми готові це зробити. Поділимось з нашими союзниками – партнерами Франціє і Німеччиною – такими висновками».

Держсекретар США наголосив, що в рамках Мінських угод «Україна або вже вжила або робить чи починає щось робити», тоді як «Росія практично нічого не зробила з того, що передбачається Мінськими угодами».

«Питання головне – чи вони (росіяни – ред.) хочуть реалізовувати Мінські угоди. Якщо так, то ми підтримаємо, допоможемо, але у «нормандському процесі» – Франція, Німеччина, Росія, Україна», – сказав Блінкен.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Востаннє лідери «нормандської четвірки» – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.

Відтоді через коронавірусну пандемію контакти перейшли в онлайн-режим, але Росія відмовляється від проведення нового саміту навіть таким чином. Тим часом у «нормандському» форматі час від часу відбуваються тільки зустрічі політичних радників керівників, але через позицію Росії вони теж практично не дають конкретних результатів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG