Доступність посилання

ТОП новини

У британській розвідці пояснили, чому Росії важко повернути військову ініціативу


Російський міністр оборони Сергій Шойгу, президент Росії Володимир Путін та начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов, архівне фото
Російський міністр оборони Сергій Шойгу, президент Росії Володимир Путін та начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов, архівне фото

Традиції «приховування і пошук винних», ймовірно, створять додаткове навантаження на російську модель військового командування. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

«Культура приховування та пошук цапа-відбувайла, ймовірно, переважає в російській військовій системі та системі безпеки. Багато чиновників, причетних до вторгнення в Україну, ймовірно, будуть все більше відволікатися на спроби уникнути особистої відповідальності за оперативні невдачі Росії», – йдеться у повідомленні.

«Ймовірно, це створить додаткове навантаження на російську централізовану модель командування, оскільки офіцери все частіше намагаються відстрочити повідомлення ключових рішень. За цих умов Росії буде важко повернути ініціативу», – додають у розвідці.


Міноборони Британії нагадує, що останніми тижнями у Росії звільняють військових командирів через невдачі на початкових етапах російського військового вторгнення в Україну.

За даними британської розвідки, генерал-лейтенант Сергій Кисель, який командував російською елітною 1-ю гвардійською танковою армією, відсторонений від роботи за невзяття Харкова, а віце-адмірал Ігор Осипов, який командував Чорноморським флотом Росії, також, ймовірно, був відсторонений після затоплення крейсера «Москва» у квітні.

Начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов, ймовірно, залишається на посаді, але неясно, чи зберігає він довіру російського президента Путіна, зауважують у розвідці Британії.

У Пентагоні також повідомили про проблеми координації у російському війську – «їхній зв’язок між командирами все ще не дуже ефективний».

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває від 24 лютого, але Росія не досягла бажаного, зокрема захоплення Києва, через запеклий опір українців.

22 квітня в Росії заявили про нові плани під час другої фази «спецоперації в Україні» (так там називають повномасштабне вторгнення). Російські військові заявили про намір встановити повний контроль над Донбасом та південною Україною задля забезпечення сухопутного коридору в анексований Крим та отримання виходу до Придністров’я.

Проте, за даними західних розвідок, російські успіхи на Донбасі є обмеженими і досягнуті значними втратами для російських військ через сильний опір України.

XS
SM
MD
LG