Доступність посилання

ТОП новини

Суддя Львов, у якого «Схеми» виявили паспорт РФ, написав заяву до правоохоронців


«Схеми» встановили, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав громадянство РФ, а потім поновив його у 2012-му
«Схеми» встановили, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав громадянство РФ, а потім поновив його у 2012-му

Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов, який має доступ до державної таємниці, і який, як встановили «Схеми», є громадянином Російської Федерації, знову заперечив наявність у нього громадянства країни-агресора та повідомив, що звернувся із заявою до правоохоронних органів. Водночас він так і не надав додаткових доказів на підтвердження своїх слів.

Про те, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав громадянство РФ на підставі поданої від його імені заяви, а потім поновив його у 2012-му, і паспорт досі є чинним, а також що суддя користувався російськими документами, зокрема, під час операцій із нерухомістю у Москві раніше йшлося у розслідуванні «Схем» (Радіо Свобода).

16 вересня, на наступний день після виходу розслідування, Богдан Львов оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці заяву, в якій стверджує, що інформація про те, що він має російське громадянство, стала йому відома від журналістів і «дійсності не відповідає».

«Громадянства Росії (як і паспорта та податкового номера) не отримував, не мав і не маю», – йдеться в його заяві. Однак на прохання журналістів напередодні розслідування надати підтвердження його словам, суддя так і не відреагував.

Також у своїй заяві суддя стверджує, що поширення такої інформації про нього «спрямоване на вивільнення посади голови суду (примусово чи за власним бажанням), що має полегшити вплив на результати розгляду господарських спорів з боку зацікавлених осіб».

Він підкреслив, що у господарських справах, які розглядав Касаційний господарський суд за його керівництва, «жодного випадку надання переваги Росії чи пов’язаним з нею підприємствам не було».

При цьому в розслідуванні йшлося: «У медійному просторі не було гучних скандалів, пов’язаних із рішеннями суду, очолюваного Богданом Львовом, які б відверто підігравали Росії. Але в умовах війни наявність у нього громадянства РФ могла би стати предметом ширшого дослідження правоохоронців, чому український суддя із доступом до держтаємниці протягом багатьох років є громадянином країни-агресора та залишається ним і у 2022-му».

Богдан Львов також повідомив, що 15 вересня звернувся із заявою до правоохоронних органів. За даними «Схем», він написав заяву до Державного бюро розслідувань.

Пізніше стало відомо, що суддя також звернувся із заявою до СБУ.

Як встановили журналісти-розслідувачі «Схем», Львов став громадянином РФ ще у 1999 році, вже працюючи суддею в Україні, а у 2012 році оновив паспорт після досягнення 45-річчя. Журналісти встановили, що в день подачі заяви він перебував у Москві. В обох випадках письмова заява оформлена від його імені.

Саме за російським паспортом Богдана Львова проводились операції з незадекларованою нерухомістю його родини в Москві. Факт наявності російського громадянства суддя приховав від конкурсної комісії, яка у 2017-му обрала його до реформованого Верховного суду.

Згідно з Конституцією України, набуття суддею громадянства іншої країни – це підстава для припинення його повноважень.

У коментарі журналістам сам суддя заявляв, що російського громадянства у нього немає, але попросив надати йому документи та час, щоб «розібратися».

XS
SM
MD
LG