Доступність посилання

ТОП новини

81% українців жертвували гроші на потреби армії – опитування КМІС


Волонтери Кіровоградщини збирають допомогу військовим на фронт, березень, 2022 року
Волонтери Кіровоградщини збирають допомогу військовим на фронт, березень, 2022 року

Попри зниження доходів, переважна більшість українців жертвувала гроші на потреби Збройних сил після 24 лютого – про це свідчать висновки Київського міжнародного інституту соціології, оприлюднені 20 вересня.

За даними опитування, близько 81% респондентів після початку повномасштабної російської агресії передавали кошти на потреби ЗСУ. Ще 63% віддавали одяг чи інші речі переселенцям, 60 відсотків – жертвували гроші на гуманітарні потреби.

Водночас 70% респондентів повідомили, що їхні доходи від початку повномасштабної війни скоротилися. В травні цей показник складав 66%.

Читайте також: Абсолютна більшість українців виступає проти будь-яких територіальних поступок Росії – опитування

37% учасників опитування після повномасштабного вторгнення займалися волонтерством, 21% – долучилися до ЗСУ, підрозділів територіальної оборони або Національної гвардії.

«95 відсотків респондентів – історичний рекорд, – вказують, що їм дуже важливо або важливо, щоб Україна стала повноцінно функціонуючою демократією, і цю думку поділяють в усіх регіонах. До того ж, респонденти назвали свободу слова, справедливе правосуддя для всіх і вільні та чесні вибори трьома найважливішими характеристиками повноцінно функціонуючої демократії. Рівень оптимізму залишається високим: 86 відсотків оптимістично налаштовані щодо майбутнього», – йдеться в коментарі соціологів.

ЗСУ довіряють або повністю довіряють сукупно 95% учасників опитування, президенту Володимиру Зеленському – 81%. Високі показники довіри мають також рятувальники та силові відомства. Найнижчий рівень довіри до Верховної Ради – 29% – та до Офісу генерального прокурора – 23%.

Дослідження розробив і провів Національний демократичний інститут в Україні, КМІС відповідав за польові роботи. Опитування тривало з 2 о 9 серпня 2022 року телефонним методом, його автори записали 2 510 інтерв’ю з дорослими жителями вільних регіонів України, які користуються мобільними телефонами. Похибку оцінюютьу +- 2,2%.

XS
SM
MD
LG