Доступність посилання

ТОП новини

Україна цього тижня отримає перші 3 млрд євро з макрофінансової допомоги ЄС на 2023 рік – Домбровскіc


«Це допоможе Україні покрити найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів протягом року»
«Це допоможе Україні покрити найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів протягом року»

Україна цього тижня отримає перший транш пакету макрофінансової допомоги Євросоюзу в розмірі три мільярди євро, заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

«Маю честь підписати Меморандум про взаєморозуміння від імені ЄС щодо надання Україні фінансування у 2023 році – до 18 мільярдів євро у вигляді позик. Перша виплата у розмірі три мільярди надійде пізніше цього тижня. Це допоможе Україні покрити найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів протягом року», – написав Домбровскіс у твітері.

Про те, що ЄС та Україна підписали меморандум про взаєморозуміння щодо надання макрофінансової допомоги у розмірі 18 млрд євро, повідомив у твітері і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це допоможе Україні надалі підтримувати макроекономічну стабільність», – заявив він.

Пакет допомоги Україні на 2023 рік на суму 18 млрд євро – кредити з десятирічним пільговим періодом. Цей пакет допомоги призначений у тому числі для фінансування невідкладних потреб України та відновлення критично важливої інфраструктури країни.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у жовтні говорила, що Україна потребує швидкого відновлення. За її словами, Росія навмисно атакує цивільну інфраструктуру, щоб позбавити українців води, електрики й тепла перед настанням зими.

За її даними, 2022 року ЄС надав Україні фінансову підтримку в розмірі 19,7 мільярда євро.

XS
SM
MD
LG