Доступність посилання

ТОП новини

ISW після заяв Пригожина: ПВК «Вагнер» не припинить вербування в’язнів


При цьому аналітики зауважують, що російське військове командування, «ймовірно, відходить від своєї залежності від «Вагнера» а отже, від використання в’язнів як гарматного м’яса»
При цьому аналітики зауважують, що російське військове командування, «ймовірно, відходить від своєї залежності від «Вагнера» а отже, від використання в’язнів як гарматного м’яса»

ПВК «Вагнер», ймовірно, буде продовжувати вербувати в’язнів із російських тюрем, хоча й у значно обмеженішому обсязі, заявив американський Інститут вивчення війни (ISW), коментуючи заяву засновника групи Євгена Пригожина. 9 лютого він сказави, що ПВК нібито повністю припинила вербування в’язнів.

«Як раніше зазначав ISW, вербування в’язнів «Вагнером» сповільнилося за останні кілька місяців, оцінка підтверджується статистикою Федеральної служби Росії з виконання покарань, яка показує, що зменшення кількості російських в’язнів стабілізувалося з листопада 2022 року по січень 2023 року. Це явище узгоджується із загальною тенденцією повільної заміни ПВК «Вагнер» звичайними російськими військами навколо Бахмута, що вказує на те, що російське військове командування, ймовірно, відходить від своєї залежності від «Вагнера» а отже, від використання в’язнів як гарматного м’яса», – йдеться в повідомленні.

Про те, що російське угруповання найманців ПВК «Вагнер» припинило вербування в’язнів у російських тюрмах для участі у війні Росії проти України, Пригожин заявив у відповідь на запит про коментар від російського ЗМІ в соцмережах.

Водночас перед цим російське видання «Агентство» з посиланням на юристку Яну Гельмель і колишню представницю пермської крайової Громадської спостережної комісії Оксани Асауленко повідомило, що в’язням у колоніях Росії погрожують новими кримінальними справами за відмову їхати на війну до України у лавах ПВК «Вагнер».

На думку Яни Гельмель, нові методи вербування російських ув’язнених зумовлені тим, що все менше людей готові укладати контракт із ПВК «Вагнер» на відміну від літа й осені 2022 року, оскільки до колоній почали доходити відомості про кількість убитих і поранених.

З весни 2022 року у ЗМІ почала з’являтися інформація про те, що ПВК «Вагнер» вербує в’язнів у російських колоніях для участі у війні проти України в обмін на помилування. Як це оформляється юридично, досі невідомо. Кремль заявив, що ця інформація засекречена.

ПВК «Вагнер» – неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони Росії або інших державних структур. Бойовики ПВК «Вагнер» беруть участь у наземних операціях у Сирії, країнах Африки та у війні Росії з Україною. Найманців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

XS
SM
MD
LG