Доступність посилання

ТОП новини

«Агентство»: у Росії в’язням погрожують новими справами за відмову їхати на війну в лавах ПВК «Вагнер»


ПВК «Вагнер» – неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони Росії або інших державних структур
ПВК «Вагнер» – неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони Росії або інших державних структур

В’язням у колоніях Росії погрожують новими кримінальними справами за відмову їхати на війну до України у лавах ПВК «Вагнер», повідомили російському виданню «Агентство» юристка Яна Гельмель і колишня представниця пермської крайової Громадської спостережної комісії Оксана Асауленко.

За словами Яни Гельмель, на ув’язнених чинять тиск у колоніях Самарської і Ростовської областей, Краснодарського краю та регіонів Північного Кавказу. «Приїжджають оперативники МВС або ФСБ, обіцяють підняти старі справи 10-20 річної давності, за якими термін давності вже минув, лякають, що порушуватимуть справи проти тих, хто відмовляється йти на війну», – стверджує вона.

Ще один юрист, який попросив не називати його імені, сказав, що найактивніший набір йде в колоніях регіонів, розташованих неподалік українського кордону і звідки можна швидко відвезти в’язнів на фронт.

Правозахисниця Оксана Асауленко розповіла виданню про схожий тиск у колоніях Пермського краю. Так, один із ув’язнених підписав контракт із ПВК «Вагнер» за п’ять місяців до звільнення і в розмові з матір’ю, за її словами, він натякав, що його змусили приєднатися до ПВК.

Також джерела «Агентства» повідомляють, що у слідчих ізоляторах, зокрема в Самарі, Москві й Пермі, заарештованим почали пропонувати вступити до ПВК «Вагнер», обіцяючи при цьому закрити кримінальні справи.

На думку Яни Гельмель, нові методи вербування російських ув’язнених зумовлені тим, що все менше людей готові укладати контракт із ПВК «Вагнер» на відміну від літа й осені 2022 року, оскільки до колоній почали доходити відомості про кількість убитих і поранених.

Скільки людей було завербовано на війну з російських колоній, достеменно невідомо. Російські тюремники повідомляли про скорочення кількості ув’язнених минулого року майже на 30 тисяч осіб. На початок лютого російське видання «Медіазона» змогло підтвердити загибель 567 завербованих ув’язнених – реальні цифри можуть бути значно більшими.

Держдума Росії підготувала поправки до закону про дискредитацію російської армії, згідно з якими російським ЗМІ заборонять писати про кримінальне минуле найманців із ПВК «Вагнер». Це розцінюватиметься як дискредитація.

Раніше з проханням про таку поправку до голови Держдуми В’ячеслава Володіна звернувся засновник і спонсор ПВК Євген Пригожин. Він заявив, що у ЗМІ нерідко пишуть про співробітників ПВК, у тому числі й ув’язнених, у негативному світлі, «представляючи їх лиходіями та злочинцями».

ПВК «Вагнер» – неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони Росії або інших державних структур. Бойовики ПВК «Вагнер» беруть участь у наземних операціях у Сирії, країнах Африки та у війні Росії з Україною. Найманців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

З весни 2022 року у ЗМІ почала з’являтися інформація про те, що ПВК «Вагнер» вербує в’язнів у російських колоніях для участі у війні проти України в обмін на помилування. Як це оформляється юридично, досі невідомо. Кремль заявив, що ця інформація засекречена.

XS
SM
MD
LG