Доступність посилання

ТОП новини

103 нобелівські лауреати підписали листа з вимогою звільнити засудженого в Білорусі Беляцького


Алесь Беляцький 2022 року став одним із лауреатів Нобелівської премії миру за свою правозахисну роботу
Алесь Беляцький 2022 року став одним із лауреатів Нобелівської премії миру за свою правозахисну роботу

103 нобелівські лауреати підписали листа з вимогою звільнити лауреата Нобелівської премії миру 2022 року Алеся Беляцького. Звернення опубліковане на сайті міжнародного ПЕН-клубу. Білоруського правозахисника у тексті названо символом надії й натхнення для колег з усього світу.

У листі наголошується, що Беляцький «присвятив своє життя просуванню демократії та прав людини в Білорусі», «наважившись закликати Олександра Лукашенка до відповідальності за нещадне, безперервне та систематичне придушення незалежних голосів». Кримінальну справу проти Беляцького підписанти назвали надуманою.

Серед тих, хто підписався, – лауреати премії з хімії, медицини та фізіології, фізики, економіки, літератури і миру. Двоє лауреатів – 87-річний астроном Роберт Вудро Вільсон та 91-річний мікробіолог Гамілтон Сміт отримали її ще 1978 року.

Автори звернення вимагають звільнення та зняття звинувачень не лише з Беляцького, а й з інших учасників заснованої ним правозахисної організації «Весна». Білоруська влада визнала інформаційну продукцію правозахисного центру екстремістською, її роботу на території країни де-факто заборонено.

Беляцький 2022 року став одним із лауреатів Нобелівської премії миру за свою правозахисну роботу. Разом із ним лауреатами стали український Центр громадянських свобод і заборонена російською владою організація «Меморіал».

Нагороду за Беляцького отримала його дружина Наталія Пінчук.

З 2021 року він ув’язнений. У березні суд у Мінську засудив його до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у фінансуванні протестів проти Олександра Лукашенка у 2020 році та контрабанді коштів. Правозахисник заперечує провину і називає своє переслідування політичним.

21 травня у Білорусі з ініціативи правозахисників відзначається День солідарності з політв’язнями. Акції на їхню підтримку пройшли у десятках європейських міст. За оцінкою «Весни», в країні утримують під вартою не менше ніж 1525 політв’язнів.

XS
SM
MD
LG