Доступність посилання

ТОП новини

«Буде, як у середині 20 століття». До чого призведе підрив Каховської ГЕС? | Новини Приазов’я


ЗАВАНТАЖИТИ

Що відомо про підрив Каховської ГЕС, і наскільки масштабними можуть бути наслідки? Які населені пункти Херсонщини затопило, чи виїжджають звідти місцеві жителі? Чи вплине підрив ГЕС на наступ Збройних сил України у цьому регіоні?

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. Інформація про це спочатку з'явилася у соціальних мережах, а вранці її підтвердили в оперативному командуванні «Південь» Збройних сил України. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські військові здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС о 02:50 ночі. У зоні підтоплення опинилися близько 80 населених пунктів.

У компанії «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в ефірі програми «Свобода.Ранок» повідомила, що російські війська підривом Каховської ГЕС вирішили зупинити контрнаступ Збройних сил України. За її словами, після підриву ГЕС смуга вогневих позицій російських окупантів суттєво посунеться.

Російські окупаційні сили заявляють, що Каховську ГЕС начебто обстріляли українські військові. За їхніми повідомленнями, верхня частина Каховської ГЕС зруйнована, але дамба водосховища начебто ні. Призначений Росією так званий виконувач обов'язків губернатора окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що руйнування призвело до великого стоку вниз по Дніпру, але начебто не критичного обсягу води, і масштабна евакуація людей не знадобиться.

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

XS
SM
MD
LG