Доступність посилання

ТОП новини

Обама: «Наступ Каддафі зупинено»


Лівійські повстанці перезаряджають зброю
Лівійські повстанці перезаряджають зброю

Прага – Президент США Барак Обама заявив, що військова інтервенція союзників у Лівії врятувала життя багатьох людей, а світ врятований «від плями на його сумлінні». У телевізійному зверненні, яке американське телебачення передавало у понеділок ввечері, Барак Обама дав відповідь критикам, які були проти втручання Вашингтона у військове протистояння в Лівії між владою Муаммара Каддафі та силами опозиції.

Захищаючи своє рішення взяти участь у військовій інтервенції в Лівії, президент США Барак Обама сказав, що він «не хотів чекати, допоки з’являться зображення масових вбивств і братських могил», і тільки тоді починати діяти. У своєму телевізійному зверненні до американців Обама сказав, що союзники Вашингтона вирішили діяти після того, як вони дали шанс лівійському лідерові Муаммару Каддафі припинити напади на опозиційні сили та цивільне населення.
Барак Обама

«Ми знали, що коли б ми почекали ще один день, місто Бенгазі, котре має 700 тисяч мешканців, зазнало б різанини, яка б мала наслідки для всього регіону і залишила б пляму на сумлінні світу. В наших національних інтересах було цього не допустити. Я не дозволив, щоб таке сталося. Тож дев’ять днів тому, після того, як я проконсультувався з лідерами обох партій в Конгресі, я наказав провести воєнну операцію для того, щоб припинити вбивства, і таким чином забезпечити виконання резолюції № 1973 Ради безпеки ООН», – заявив Барак Обама.

Він назвав лівійського лідера «тираном», «який відмовляв своєму народові у свободі, експлуатував багатство країни, вбивав опонентів у своїй країні та за кордоном, тероризував невинних людей по всьому світу, включно з американцями». «Сьогодні, – зауважив президент Обама, – я можу вас повідомити, що ми зупинили смертельний наступ Каддафі».
Колона машин повстанців, відбита на схід до Бін-Джавада, під обстрілом сил Каддафі, що наступають

Авіаційна операція проти Каддафі, яка тривала дев’ять днів і мала на меті встановлення зони заборони польотів, змінила ситуацію в Лівії на користь опозиції, яка була вже майже розбита силами війська, що залишилося вірним режимові Каддафі.

Операція союзників

Президент Обама виголошував свою промову в стінах Університету національної оборони у Вашингтоні. Спостерігачі зауважують, що вибір місця для цієї промови був не випадковий, бо вона відбувалася не в Овальному кабінеті Білого дому, де, за традицією виступає американський президент щодо проведення воєнних дій за кордоном.
Лівійський повстанець відстрілюється від наступу сил Каддафі біля Бін-Джавада

За словами Барака Обами, його рішення стосовно Лівії вписуються в його доктрину зовнішньої політики, яка спирається на міжнародний консенсус.

«Лише протягом місяця Сполучені Штати зуміли мобілізувати широку коаліцію, забезпечити міжнародний мандат для захисту цивільного населення, зупинити наступ армії, запобігти різанині та встановити зону заборони польотів», – наголосив Барак Обама.
Молитва лівійського повстанця

Президент США також зазначив, що це було чималим досягненням у порівнянні з початком 1990-х років, коли міжнародній спільності було потрібно близько року для того, щоб зупинити різанину в Боснії.

Відповідаючи на занепокоєння тих, хто каже, що Сполучені Штати вже ведуть воєнні операції в Афганістані та Іраку, Обама заявив, що командування над операцією буде повністю передано союзові НАТО вже у середу, 30 березня.
Щойно вранці в понеділок, 28 березня, повстанці ще самі наступали на сили Каддафі на захід із Бін-Джавада
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG