Доступність посилання

ТОП новини

Сербські хакери масово підтримують режим лівійського диктатора Каддафі


Сторінка на підтримку режиму Каддафі на Facebook
Сторінка на підтримку режиму Каддафі на Facebook

Белград – П’ятдесят тисяч сербів приєдналися до сил Каддафі, котрі атакують лівійських повстанців. Вони озброєні комп’ютерами. Сербські хакери нападають на сайти лівійської опозиції, а також НАТО та Сполучених Штатів й інших західних країн, мовиться в повідомленні Лівійського молодіжного руху, що його оприлюднило белградське агентство «Танюґ».

У повідомленні опозиційного Лівійського молодіжного руху також сказано, що лівійське державне телебачення щодня подає листи на підтримку Каддафі, які надходять із Сербії.

Не йдеться про вигадку пропагандистів у Тріполі. На сайті сербського державного телебачення також можна прочитати десятки листів на підтримку лівійського лідера.

Важко сказати, чи Каддафі справді має аж 50 тисяч кібер-союзників у Сербії, але слід мати на увазі, що сербські ультранаціоналісти дуже добре організовані та що вони часто проводять антинатовські та антиєвропейські, а також проросійські кампанії.

Закликають зупинити воєнні дії

Щодо ставлення офіційного Белграда до подій у Лівії, то міністр закордонних справ Вук Єремич заявив: «Можу сказати, що ми глибоко занепокоєні й нещасливі через нинішню ситуацію в Лівії. Наша країна має гіркий досвід, й тому ми закликаємо зупинити всі бойові дії, припинити надмірне застосування сили з боку всіх учасників у конфлікті для того, щоб негайно припинити воєнне руйнування і страждання мирних громадян».

У Сербії 24 березня відзначали 12-у річницю від початку повітряної кампанії НАТО в Косові. Засоби масової інформації з цього приводу нагадали, що Каддафі тоді беззастережно підтримував сербського президента Слободана Милошевича.

Дві країни продовжили співробітництво й після скинення недемократичного режиму в Белграді. Сербія постачала лівійській армії зброю та боєприпаси. В Лівії працює чимало сербських будівельників, інженерів, техніків, медичних працівників тощо.

Майже всі вони наразі повернулися додому. Офіційні контакти між двома країнами тимчасово зупинені. Урядовці відверто не виступають на підтримку Каддафі. Це робить опозиція.

Гасло ультранаціоналістів: «Геть НАТО! Вперед, Каддафі – до перемоги!»

Голова парламентської фракції Радикальної партії Драґан Тодорович зазначив: «Каддафі має нашу повну підтримку, ми переконані, що треба дотримуватися невтручання у внутрішні справи держави, треба, щоб громадяни тієї держави обирали таку владу, яка їм відповідає».

Сербські ультранаціоналісти постійно виступають на підтримку антинатовських та антиєвропейських режимів й рухів. Отож не дивно, що їхнє гасло «Геть НАТО! Вперед, Каддафі – до перемоги!» можна зустріти на Фейсбуку, Твіттері, різних сербських сайтах.

Лівійські опозиціонери заявляють, що за сербськими хакерами стоять політичні партії й організації, оскільки для ведення масової кібервійни, крім кількох десятків тисяч фанатів, потрібна відповідна електронна інфраструктура.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG