Доступність посилання

ТОП новини

Світові лідери у Лондоні обговорюють майбутнє Лівії


Гілларі Клінтон та Дейвід Камерон, Лондон, 29 березня 2010 року
Гілларі Клінтон та Дейвід Камерон, Лондон, 29 березня 2010 року

Лондон – Міжнародна конференція щодо Лівії відбувається у британській столиці. У ній бере участь близько сорока делегацій, які обговорюють наступні кроки щодо цієї північно-африканської країни, в якій і далі тривають бойові дії.

На міжнародній конференції щодо Лівії у Лондоні присутні численні делегації, серед яких є не лише представники держав коаліції, що бере участь у воєнній операції у Лівії, але й організацій, таких як ООН, НАТО, Організація Африканських Націй та Ліга арабських держав.

Важливою є також присутність міністрів закордонних справ низки арабських країн – Катару, Іраку, Йорданії, Марокко, Лівану та Тунісу. За словами міністра закордонних справ Великої Британії Вільяма Гейґа, що головує на конференції, їхня участь може допомогти посилити єдність щодо міжнародного воєнного втручання у Лівії.

«Я думаю, це продемонструє міжнародну єдність щодо Лівії, це також допоможе посилити міжнародну військову та фінансову підтримку, що дедалі зростає, для втілення резолюції ООН. Тож якщо представники режиму Каддафі думають, що міжнародна рішучість і єдність якимось чином зменшуються, то вони будуть прикро вражені», – зазначив керівник МЗС Великої Британії.

Гейґ також заявив, що конференція розглядає політичне майбутнє Лівії. «Йдеться про більш віддалене майбутнє, про політичний процес, за допомогою якого лівійці зможуть визначитися щодо свого власного майбутнього. Тож і це розглядатиметься», – зауважив міністр.

Багато хто у міжнародному співтоваристві ставить питання щодо того, ким саме є лівійська опозиція. Які їхні погляди, як вони бачать майбутнє своєї країни? Деякі із відповідей британський прем’єр Дейвід Камерон, міністр закордонних справ Вільям Гейґ, а також держсекретар США Гілларі Клінтон отримали під час окремих зустрічей із лідером лівійської опозиції Махмудом Джибрілом. Через делікатність становища Джибріла не запрошено на саму конференцію, але він веде переговори з провідними політиками тут таки у Лондоні.

Що чекає на полковника Каддафі?

Одним із суперечливих питань на конференції є майбутнє лівійського керівника полковника Муаммара Каддафі. Деякі учасники, як от Туреччина, вважають, що слід забезпечити перемир’я, а Каддафі наразі варто залишити про владі. Італія каже, що Каддафі треба відправити до екзилю у якійсь країні, яка буде готова його прийняти. Проте Британія, Франція і США кажуть, що лівійський лідер мусить постати перед судом за воєнні злочини.

Напередодні лондонської конференції британський прем’єр Дейвід Камерон та президент Франції Ніколя Саркозі виступили зі спільною заявою, в якій, звертаючись до лівійського народу, сказали, що режим Каддафі цілковито втратив легітимність. Вони зокрема наголосили: «Ми закликаємо всіх прихильників Каддафі негайно його залишити, поки не пізно. Закликаємо всіх лівійців, які вірять, що Каддафі веде Лівію до катастрофи, взяти ініціативу вже тепер й організувати перехідний процес».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG