Доступність посилання

ТОП новини

Першоквітневий «сюрприз» для спрощенців


Київ – Набули чинності норми Податкового кодексу, які забороняють включати до складу валових витрат витрати на товари і послуги, придбані у фізичних осіб-платників єдиного податку. У Державній податковій адміністрації запевняють, що нововведення ускладнить життя лише тим спрощенцям, які працюють за схемами мінімізації податків. Натомість самі підприємці-спрощенці очікують на нововведення без оптимізму.

Київський адвокат Сендер Лємберг каже, що з часу ухвалення Податкового кодексу підприємці відчули посилення тиску з боку податківців. Також підприємці змушені більше часу приділяти не своїй безпосередній роботі, а роботі з податковою звітністю.

З огляду на це на податкові новації Сендер Лємберг чекає зі стриманим песимізмом.

«Очевидно, що це є дискримінаційна норма, – каже він. – Уряд, намагаючись вирішити проблему відмивання коштів, поставив у скрутне становище дуже велику кількість підприємців, які намагалися працювати і розвиватися».

Податкова обіцяє, що проблеми будуть лише в «мінімізаторів»

Напередодні у Державній податковій адміністрації запевнили, що ті підприємці-спрощенці, які працюють чесно, від нововведень не постраждають.

«Немає точки конфлікту між Податковою службою та малим бізнесом або середнім бізнесом, – заявляє заступник голови ДПА Олександр Клименко. – З одного боку, ми будуємо максимально прозору податкову систему, з іншого боку, ми не можемо допустити використання спрощеної системи для мінімізації податків».

Натомість член парламентського комітету з питань підприємництва та регуляторної політики депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна дотримується протилежної думки. За її словами, «певна частина підприємців (за оцінками самої податкової, близько 400 тисяч сьогодні на спрощеній системі оподаткування) втратить можливість зберегти свою практику».

Система оподаткування: ускладнення замість спрощення

Ксенія Ляпіна наголошує, що новий Податковий кодекс не полегшив, а ускладнив роботу підприємцям.

«Збільшилася можливість для перевірок податкової. За дорученням Азарова навіть заборонили проводити перевірки малого підприємництва. А це свідчить, що навіть уряд відчув, як зростає напруженість», – каже депутат-нашоукраїнець.

Одним із головних завдань впровадження податкового кодексу влада, серед іншого, називала спрощення системи оподаткування. Проте опитані Радіо Свобода експерти одностайні в думці, що ухвалення нового Податкового кодексу не лише не полегшило, а істотно ускладнило українську систему сплати податків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG