Доступність посилання

ТОП новини

Каддафі підтримав мирне посередництво, але опозиція вимагає його відставки


Прага – Переговори представників Африканського Союзу з лівійською опозицією в Бенгазі щодо плану мирного врегулювання в Лівії були складними. Бо хоча лівійський лідер Муаммар Каддафі напередодні погодився із планом мирного врегулювання, запропонованого Африканським Союзом, опозиція вимагає насамперед відставки Каддафі, а вже потім врегулювання ситуації в Лівії, де ось вже 8 тижнів події нагадують громадянську війну.

Переговори в Бенгазі, що відбулися в понеділок, очікувалися як складні, бо «дорожню карту», яку запропонував голова делегації Африканського Союзу Рамтан Ламамра для Лівії, приймає Муаммар Каддафі, однак опозиція не бажає жодного плану, котрий передбачав би збереження позиції Каддафі при владі в країні.
Лівійські повстанці проходять повз знищене урядовими військами авто, 11 квітня 2011 року

Сам уповноважений Африканського Союзу з питань миру і безпеки Рамтан Ламамра напередодні, у неділю увечері, заявив у Тріполі: «Головним принципом цих переговорів для Африканського Союзу є те, що демократичні вибори своїх лідерів, є справою самого народу Лівії. До цього не має стосунку будь-яка зовнішня сила, навіть якщо мова йде про Африканський Союз. Виносити рішення про те, кому керувати країною, можна лише від імені народу Лівії».

Каддафі погоджується на мир, однак стріляє

Тим часом в Лівії війська, вірні Каддафі, продовжували у понеділок обстріли твердині повстанців – західного портового міста Місурата. Представник повстанців у Місураті повідомив журналістам, що внаслідок обстрілів військ диктатора загинули 5 осіб і 20 поранені.
«Зелена Книга» Каддафі на руїнах зруйнованого внаслідок авінальоту будинку, Тріполі, 10 квітня 2011 року

Цього ж дня у Бенгазі представники повстанців після переговорів із делегацією Африканського Союзу заявили, що погодяться на перемир’я лише у випадку відставки Каддафі. План врегулювання з боку Африканського Союзу передбачає негайне припинення вогню, допуск гуманітарних місій в зону конфлікту і початок мирних переговорів між сторонами.

Муаммар Каддафі та президент Південної Африки Джейкоб Зума
Відомо також, що президент Південної Африки Джейкоб Зума звернувся до НАТО із проханням припинити повітряні удари по силах Каддафі, щоб дати можливість перейти до припинення вогню між сторонами. Самі ж повстанці з підозрами ставляться до дипломатичної місії Африканського Союзу і не виключають, що таким чином здійснюються намагання зберегти владу Каддафі в Лівії.

Опозиція вимагає вигнання Каддафі з країни, що, на їхню думку, дасть можливість швидко врегулювати ситуацію. Повстанці також вимагають, щоб перед припиненням вогню війська Каддафі зняли облогу їхніх опорних пунктів і повернулися до казарм. Опозиція також ставить умови звільнити всіх політв’язнів та дозволити вільні протести опозиції по всій країні.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
У понеділок генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен привітав у Брюсселі ініціативу Африканського Союзу, але попередив, що вже не раз лунали пропозиції про припинення вогню в Лівії, однак цього не сталося.

«Будь-яке припинення вогню має піддаватися реальному контролю. Оскільки Рада безпеки ООН чітко дала зрозуміти, що має бути покладений край будь-якому насильству і всі атаки, що загрожували б мирному населенню, мають бути припинені», – сказав Расмуссен.

Сам Муаммар Каддафі категорично відмовляється від вимоги повстанців про його відставку і продовжує атаки на твердині опозиції.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG