Доступність посилання

ТОП новини

Cправа проти Тимошенко полегшить домовленості з Путіним – політолог


Київ – Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін прибуває сьогодні в Україну. Метою його візиту прес-служба російського уряду називає обговорення російсько-української економічної співпраці. Також прем’єри України та Росії мають обговорити співпрацю у космічній галузі. Між тим чимало оглядачів переконані, що справжньою причиною візиту до України російського прем’єра є можливість приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Про перспективи візиту Путіна Радіо Свобода спілкувалося з політичним експертом Сергієм Тараном.


– Що є справжньою метою візиту до України Володимира Путіна?


– У Путіна свого часу були дуже високі очікування щодо України. Було проголошено надзвичайно багато амбітних проектів, зокрема, економічних, які мали серйозний політичний підтекст. На жаль Путіна, жоден із цих проектів серйозно так і не просунувся. Тому Путінові потрібні перемоги в Україні. Це було б дуже важливо не лише для зовнішньої політики Росії, а й для російського внутрішньополітичного ринку. Адже незабаром у Росії будуть вибори, у яких Путін може взяти участь як кандидат на президента. Тому він очікує отримати в Україні економічні проекти, які б підтвердили, що він може вирішувати питання з Україною, і Україна далеко не відходить від Росії.

– Що це за проекти?


– Це може бути продовження проектів, оголошених раніше. Наприклад, щодо об’єднавчих зусиль в авіапромі. Йдеться також про енергетичні проекти. Буде серйозна дискусія, в якій Україна вкотре намагатиметься змінити газові контракти. І, до речі, українська Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу щодо газових домовленостей, які уклали екс-прем’єр Юлія Тимошенко та Володимир Путін.

– Щодо кримінальної справи проти Юлії Тимошенко, чи пов’язуєте Ви цю кримінальну справи зі сьогоднішнім візитом Путіна?

– Певною мірою, так. Наявність цієї справи теоретично може полегшити ведення переговорів України з Путіним. Це буде яскравим виявом того, що Україна не задоволена цими газовими домовленостями і будь-якою ціною намагається їх переглянути. Звичайно, було б логічно говорити про те, що і Росія не дотримується певних домовленостей. Незважаючи на домовленості, укладені у Харкові щодо неможливості підвищення цін на газ у зв’язку з продовженням оренди Чорноморського флоту у Севастополі, ціни таки підвищуються. І, безумовно, порушення кримінальної справи – це одна з карт, які Україна викладає перед Путіним.

– А чи варто очікувати сьогодні конкретних домовленостей?

– Якісь результати будуть. І ці результати будуть цікавими, передовсім для Путіна. Напередодні виборчої кампанії у Росії, у якій, очевидно, він братиме участь як кандидат, він би навряд чи приїхав в Україну, не очікуючи результатів. На превеликий жаль, ми вкотре бачитимемо ситуацію, коли нова українська влада ухвалюватиме небезпечні угоди без попередньої дискусії у суспільстві. Саме тому в Україні зараз дуже багато побоювань, що Україна може увійти у Митний союз чи укласти чергові кабальні угоди у газовій сфері. Домовленості будуть, і вкотре ми про них довідаємося постфактум.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG