Доступність посилання

ТОП новини

Рівень небезпеки аварії на «Фукусімі-1» підвищили до «чорнобильського»


Прага – Аналіз нових даних, що надійшли з атомної станції «Фукусіма-1», змусив владу підняти рівень небезпеки витоку радіації до найвищого, який раніше отримала тільки одна ядерна катастрофа у світі – чорнобильська. За найновішими даними, витік радіації з реакторів, пошкоджених внаслідок цунамі після землетрусу, у 100 разів більший, ніж було оголошено на початку.

Агентство, що займається наглядом за атомною енергетикою Японії, заявило, що рівень накопиченої радіації в повітрі, водопровідній воді, океані, в ґрунті та овочах, які на ньому виросли, є набагато вищим, ніж очікувалося. Тому рівень небезпеки довелося підняти з 5-го відразу до 7-го ступеня, що є найвищим рівнем небезпеки за шкалою, яку використовує Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

У МАГАТЕ вважають, що нова класифікація ситуації на станції «Фукусіма-1» означає, що відбулася «велика аварія», яка матиме наслідки для довкілля й здоров’я людей.

Проте японська влада запевняє, що ситуація і близько не є такою небезпечною, як був вибух Чорнобильської АЕС. Представник японського відомства з безпеки АЕС Хідехіко Нісіяма говорить, що є значна різниця у кількості радіоактивних викидів з чорнобильської станції та з «Фукусіми», яку вразили наслідки землетрусу і цунамі 11 березня.

«Базуючись на даних, які ми зібрали з 18 березня, ми попередньо присвоїли аварії сьомий ступінь. Але викид радіоактивних речовин складає лише десяту частину від того, що потрапило у довкілля під час аварії в Чорнобилі, хоча вона має подібний рівень», – зазначив Нісіяма.

Речник уряду попросив вибачення

Проте японська влада визнає, що викид радіації ще може сягнути чорнобильського, якщо криза триватиме. Речник кабінету міністрів Юкіо Едано заявив, що сталася «надзвичайно велика катастрофа», і попросив вибачення у людей, які живуть неподалік атомної станції та у світової спільноти за те, «що такий інцидент стався».

Уряд планує розширити зону евакуації за межі 20 кілометрів і вивезти людей із північно-західних районів, куди віяли вітри у перші дні після аварії. Такі країни, як Сполучені Штати та Австралія, попередили своїх громадян, щоб вони не наближалися до станції ближче ніж 80 кілометрів.

Заміри, які проводили спеціалісти МАГАТЕ в деяких місцях за 60 кілометрів від станції, свідчать, що лише за 225 днів люди, які живуть на цій території, отримають сумарний рівень радіації, який вважається небезпечним із розрахунку за рік.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG