Доступність посилання

ТОП новини

«Фукусіма-1»: Японія недооцінює, світ переоцінює?


Прага – Минає вже місяць від природної катастрофи в Японії і спричиненої нею катастрофи атомної, а в світі досі немає єдності щодо справжньої небезпеки через аварію на АЕС «Фукусіма-1». Японія запевняє, що ця небезпека незначна, інші ж країни мають цілком інакшу думку.

Серйозна аварія на атомній електростанції «Фукусіма-1», викликана цунамі після потужного землетрусу 11 березня, призвела, зокрема, до викидів радіоактивних речовин. І такі країни, як США, Велика Британія чи Канада, радять своїм громадянам у Японії не наближатися до цієї АЕС ближче як на 50 миль чи 80 кілометрів. У той самий час самих японців евакуювали тільки з 20-кілометрової зони навколо станції, і ще на 10 кілометрів простягається зона добровільної евакуації або особливих заходів безпеки – і це все.

Сусідні з Японією Південна Корея й Китай непокояться через радіоактивні речовини з АЕС, які вітрами розносить світом. У Китаї повідомляють, що в трьох китайських провінціях виявлені сліди радіоактивності в шпинаті, південнокорейські засоби інформації інформують про побоювання через радіоактивні дощі. Індія на три місяці заборонила імпорт із Японії продуктів харчування, Росія припиняє імпорт японської риби.

А в цей час у Японії поза 30-кілометровою зоною навколо «Фукусіми-1» особливих заходів зовсім мало. Серед них – хіба що обмеження на молочні продукти й шпинат із територій навколо АЕС та ще останнім часом на окремі лічені види морепродуктів, які виловлюють у цій же місцевості.

Японія обмежує реакцію на атомну аварію через кризу


На такий особливий підхід японців звертає увагу британський ядерний фізик Франк Барнабі: «Вони кажуть, що ось на стільки кілометрів, на нашу думку, доза радіації для населення прийнятна для нас за нинішніх обставин. Вони не заперечують міжнародних оцінок небезпеки, але для них питання в тому, чи прийнятно це».

За його словами, Японія, яка нині потерпає від безлічі проблем після землетрусу й цунамі, намагається зменшити хоча б нові проблеми, такі, як від евакуації чи від обмежень на продукти харчування. Але такий підхід – зважувати рівень небезпеки від радіації і ціну реагування на нього – в самій Японії призвів до протилежної реакції за кордоном – перестрахування, каже фахівець.

Як каже вчений, існують загальноприйняті в усьому світі норми радіаційної безпеки, на практиці ж влади різних країн по-різному застосовують їх за різних ситуацій.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG