Доступність посилання

ТОП новини

“Едвантеж” в “законі”.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 чернвя 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Американське судно “Едвантеж”, з якого розвантажили техніку, будматеріали та зброю для навчально-тренувальної бази, перебувало у Феодосії на законних підставах. Такі попередні висновки Генеральної Прокуратури України. Однак протести у Криму тривають. Проросійські організації заблокували порт і твердять про можливість висадки американських військовиків на ракетний полігон неподалік від Феодосії.

НАТО не планує розміщувати в Україні свої військові бази. Представник Північно-Атлантичного Альянсу Джеймс Аппатураї зазначив, що військові навчання у Криму, ніяким чином не стосуються НАТО. Військові навчання “Сі Бриз”, для яких і привезли американську техніку, цьогоріч пройдуть вже вшосте, зазначає експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь:

“Навчанні “Сі Бриз” – це українсько-американське навчання, яке проводиться з 1997 року . Це навчання не є навчанням НАТО. У навчаннях беруть участь близько півтора десятки країн, в тому числі і Росія. У навчанні “Сі Бриз”-2006 заявки подали 17 країн, зокрема і Росія”.

Техніка, яку ж доставили Сполучені Штати до України є дуже важливою для проведення навчань “Сі Бриз”, каже голова Атлантичної Ради України Вадим Гречанінов:

“Коли Сполучені Штати проводять такі навчання, вони доставляють свою техніку. І тут нічого такого немає. Можливо ця техніка не така вже й нова, але вона надзвичайно необхідна для нас”.

Військову американську техніку до Криму доставив не військовий корабель, зазначає Сергій Самусь, а звичайне комерційне судно, заходження якого у територіальні вони України було узгоджене:

“Вантажі, які там були, це переважно обладнання, яке необхідне для інженерного удосконалення польової інфраструктури на українському полігоні у Старому Криму. А також предмети тилового забезпечення, які необхідні для участі підрозділів Військово-Морських Сил та морської піхоти Сполучених Штатів під час проведення навчань”.

Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ України назвали протести у Криму провокацією. Керівник МЗС Борис Тарасюк:

“Організатори політичної провокації стверджують, що відбулося порушення закону щодо переходу іноземних військових підрозділів на територію України, але таких підрозділів немає. Маю одну пораду для ініціаторів цієї провокації – звернути увагу на неподобства, пов’язані з використанням безкоштовно ділянок землі, споруд, підрозділами російського ЧФ, порушення законодавства України, а також двосторонніх домовленостей”.

Міністерство закордонних справ Росії висловило здивування заявою Бориса Тарасюка про незаконне використання ділянок землі і споруд на українській території російським Чорноморським флотом. Представник МЗС Росії Міхаіл Камінін заявив, що українська сторона вирішила в черговий раз заговорити про флот аби відволікти увагу від численних проблем.

Навчання “Сі Бриз” мають розпочатися у липні. Президент України вже дав на це згоду. Тепер відповідне рішення має ухвалити ще Верховна Рада.

Матеріали по темі:
Американці потрапили до Феодосії, попри те, що проросійські активісти заблокували морський порт.(30.05.2006)
Інцидент з американським судном у Феодосії: новий виклик української зовнішньої політики. (30.05.2006)
Проросійські активісти заблокували Феодосійський порт. (29.05.2006)
У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. (24.05.2006)
XS
SM
MD
LG