Доступність посилання

ТОП новини

Великий день. Церковні дзвони на тлі політичних суперечок


Олександр Лащенко, Надія Шерстюк Жодних акцій протесту прихильників уряду та парламенту під час Великодніх свят не буде, пообіцяв член фракції Партії регіонів Олексій Плотніков. За словами депутата-“регіонала”, враховуючи свята, вирішили “не проводити політичні акції”. Зі свого боку, Президент Ющенко збирається в суботу зустрічати у “Софії Київській” делегацію, що привезе із Єрусалима Благодатний вогонь. Чи примирить Великдень українців по обидві сторони політичних барикад? Про це “Звуки життя” – “Великий день”.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи впливає на святкування Великодня те, що відбувається у державі?
Олена, бібліограф:
- Я відчуваю пасхальний настрій, а нічого страшного не відбувається. Просто людей політики накручують.
Олег, пенсіонер:
- На мене те, що відбувається, не впливає. Я знаю, що все скінчиться нормально.
Юлія, студентка:
- У мене все гаразд зі святковим настроєм. А політики свято мені не зіпсують, те, що вони роблять, уже набридло.
Роман, програміст:
- Дуже цікаві події відбуваються, стає ще веселіше.
Володимир, енергетик:
- Чудесно - настрій тільки святковий! А ця нісенітниця, яка відбувається, так уже набридла, що я її не відчуваю.


СВЯТКУЮТЬ І “БІЛО-БЛАКИТНІ”, І “ПОМАРАНЧЕВІ”

За соціологічними опитуваннями, Великдень шанує переважна більшість українців, а ревно дотримуються посту та інших християнських норм лише 2% опитаних. Щоб побачити – чи багато людей відвідують храм у Страсну п’ятницю кореспондент Радіо Свобода Микола Закалюжний відвідав Володимирський соборі у Києві.
Володимирський собор у Києві
(© RadioSvoboda.Ua)


За його спостереженнями, у богослужінні взяли участь кілька десятків людей різного віку. 58-річна киянка Галина згадувала своїх померлих близьких:

“У храмі можна подумати про душу, про те, які помилки були в моєму житті, попросити вибачення, покаятися”.

19-річна студентка Ірина теж вирішила прийти сьогодні до храму.
Студентка Ірина


“Це – найстрашніший день, бо Христос помер, прийнявши найбільші страждання”.

До храму безперервно йшли люди, згасали і запалювалися свічки. Священики здійснювали Страсної п’ятниці богослужіння у сірих сутанах. Але вже через кілька днів буде Воскресіння і кольори та настрій зміняться, констатує наш кореспондент.

Бажання відчути себе ближчими до Бога об’єднує сьогодні українців із найрізноманітніших політичних таборів – і “помаранчевих”, і “біло-блакитних”, тих, хто протестує проти розпуску Верховної Ради, і тих, хто виступає за перевибори. Що очікують від Великодня прихильники Віктора Януковича та Олександра Мороза - мешканці
наметового містечка біля Верховної Ради, а також опоненти правлячої коаліції - пікетувальники біля Секретаріату Президента Ющенка? Щоб з’ясувати це, кореспондентка радіо Свобода Леся Штогрин спочатку попрямувала до Маріїнського парку столиці, де розбили намети симпатики коаліції. Перше, що кидалося у вічі – церковні дзвони під політичні заклики: жителі наметового містечка молилися під гучну трансляцію із розпущеної Ющенком Верховної Ради. Пенсіонерка Марія Федорівна щойно вийшла із імпровізованої церкви у наметі. Тепер знову – прапор в руки і на Майдан – підтримувати Януковича. Якщо нічого не зміниться, пенсіонерка готова зустріти на головній площі столиці й Великдень.

Марія Федорівна
Марія Федорівна: “Ми сьогодні вже поставили свічечки – за упокій, за здоров''я. Буде у нас і запашна паска”.

Отець Олег
Настоятель церкви Олександра Невського у Маріїнського парку, отець Олег запевнив нашу кореспондентку: прийти до церкви помолитися, а в неділю і освятити паску зможуть всі, хто забажає.

Отець Олег: “Підходять до мене чимало людей, запитують, чи освящатиму я паску. Приносять записки, моляться, ставлять свічечки за мир та спокій”.

“Пористи” - опоненти коаліції, котрі стояли біля президентського секретаріату і з якими також поспілкувалася наша кореспондентка, розповіли, що їхня політична активність теж не завадить гідно відсвяткувати Великдень.

Представники партії “Пора”:

“Сьогодні ввечері поїдемо додому, а потім, якщо знадобиться – повернемося”.

“Вночі святитиму паску і в неділю знову прийду до секретаріату. В церкву теж піду, як усі нормальні люди”.


ВЕЛИКДЕНЬ У РЕГІОНАХ: НЕ МІТИНГУВАТИ, А СВЯТКУВАТИ

Черги у супермаркетах, метушня на ринках і ніяких політичних акцій - так готується до Великодня Дніпропетровськ. Значна частина мешканців міста, констатує місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська, збирається освячувати паски і крашанки. Хоча переважна більшість тих, хто піде до церкви, зізнаються, що не дотримувалися Великого Посту. Як зазначає наша кореспондентка, у переддень Світлого Воскресіння Господнього трохи вгамувалися політики. На ці дні не планують акцій протесту і мітингів.

Відійшли політичні баталії на другий план і у Львові, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. У храмах міста на великодні богослужіння – велелюдно, також львів’яни готуються освячувати паски. Загалом на Галичині Воскресіння Христове є родинним святом. І саме цими днями повертаються на Батьківщину заробітчани із Польщі та Росії, щоб разом зі своїми родинами відсвяткувати Великдень.

“ЧЕКАЙТЕ, А ХТО, ВЛАСНЕ, КАЖЕ ПРАВДУ?”

Любомир Гузар
Напередодні Великодня Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій звернулася до українського народу. Глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода переконував, що коли підписували це звернення, не мали наміру підтримати той чи інший варіант розв’язання ситуації. Любомир Гузар:

“Наш намір – підтримати людей, дати їм надію. На мою думку, велике завдання влади сьогодні – дуже серйозно замислитись – як здобути знову довіру народу. Політики із різних середовищ кидаються різними словами, а ми, звичайні громадяни кажемо – чекайте, а хто, власне, каже правду?”







Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 6.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком • «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)

• Боже і кесареве. Ієрархи і релігійні лідери про політичну ситуацію в країні - посередництво чи втручання? • Коаліціянти виключили позафракційників • П’ятий день розпущених • Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Перевибори. Чи на краще?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG