Доступність посилання

ТОП новини

“Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців?


Віола Бурда, Микита Моісеєв Різнобарвні майдани столиці як справжня писанка готуються зустріти Великдень. Люди приїздять підтримати політиків, просто погуляти містом, міліція каже що все тихо і мирно, натомість у вищих ешелонах влади продовжується буря. Чи існує політичний водорозділ по Дніпру? Яка атмосфера на Майданах напередодні Великодня?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи дійсно люди виходять на вулиці за власним бажанням? І якщо це так - то чому ж люди, на відміну від тих самих політиків, не звинувачують одне одного?
Валентина Миколаївна, кондуктор:
- Я рахую, що це політики... Прості люди - вони зроблять так, як скажуть політикию. Але, я думаю, все це закінчиться по-доброму, вони сядуть за стіл переговорів і все нормально буде...
Анатолій - пенсіонер:
- Через політику сваряться .Через те, що економіку розвалили, і Союз, але люди не винуваті, вони спокійно жити хочуть і все...
Надія, фінансист:
- Це боротьба за владу, за вплив, бізнесові інтереси, в першу чергу...Принаймні я не відчуваю розколу серед людей...
Саша студентка:
- Це політичні ігри і нагнітання ситуації
Олексій, Працює в клубі:
- Це політичні ігри і боротьба за владу... Я не думаю, що самі люди хочуть розколу...


“Хто-хто в рукавичці живе?”

У міліції запевняють - серед гостей столиці, які приїхали на мітинги, всі люди порядні і ввічливі. Ні про які інціденти наразі мова не йде, а правоохоронці ретельно стежать за кількістю пікетувальників - на сьогодні в Маріїнському парку – 216 наметів і 2тисячі пікетувальників, у міському саду – 132 намети і близько 3,5 тисяч людей, 17 наметів біля будинку уряду і 94 намети на Майдані Незалежності біля стели, ще є близько 30 наметів біля Головпоштамту та по 8 біля Секретаріату Президента та будинку, де розташована ЦВК.

Однак вдень лави пікетувальників поповнюються свіжими не “наметовими” силами - наприклад, студентка Юля з Кіровограду, приїхала підтримати Партію Регіонів, але ночує у друзів.

Студентка Юля з Кіровограду
(© RadioSvoboda.Ua)
“Так як Ющенко підписав.... Що він там підписав? А, указ про розпуск парламенту, ми приїхали підтримати Януковича, щоб всього цього не було, щоб єдність партії... Ми їхали по-студентському – десь 50 гривень потратили. Нас тут годують – що було сьогодні?... Дві сосиски, огірок і макарони з сиром. Вчуся у педуніверситеті... Заняття пропустила – потім відпрацюю, воно ж прикольно, коли молодь так збирається з усіх регіонів, і потусуватися здорово... ”

Олександр - підприємець з Хмельницького
(© RadioSvoboda.Ua)
Олександр - підприємець з Хмельницького, вдома працює водієм, а зараз вже три дні живе у наметах на Майдані, аби, як каже сам - відстояти ідею розпуску парламенту. До опонентів ставиться з повагою і каже що ніяких непорозумінь між людьми не може бути...

“Той парламент, який є на даний момент, він нічого толком не робить...б’ються між собою, та й усе...а після перевиборів – прийдуть нові люди і будуть якісь кардинальні рішення...я тут 3дні, так і живемо – в наметах...Я за свій рахунок тут – я ж підприємець...Протистояння більше між політиками, а між людьми того не має бути. Єдина Україна і нам сваритися неможна... ”

Сьогоднішні київські Майдани більше схожі на велику екскурсію - каже політтехнолог Сергій Гайдай. Він знається на проведенні різних політичних акції - працював з російською опозиціонеркою Іриною Хакамадою, українськими політиками Петром Порошенком та Анатолієм Кінахом. Сегрій Гайдай вважає, що багато з пікетувальників зловили свій шанс вибратися з провінції і подивитися на столицю.

“Таке враження, що люди, які зараз приїхали на Майдан, ніколи не були в києві. І їм сказали:”хлопці, хочете до Києва?” От вони й приїхали, ходять, роздивляються все, туалети шукають...Я не проти, щоб в столицю приїжджали гості, але в мене офіс у центрі міста, дуже заважають працювати ці пісні, танці – такі, непрошені гості... Це не поклик душі – це відчувається. Навіть розмови послухати:”А вам заплатили? А скільки у вас добові? А де ваш водій?” Така масова екскурсія до Києва... ”

Схід-Захід

Відмінності між українцями умовно кажучи Заходу та Сходу - існують. Вони об’єктивні - констатує історик Максим Стріха. Історія українців з протилежних берегів Дніпра дещо різниться, і це помітно навіть у різних підходах до православ’я - стверджує вчений. І поза тим - самі громадяни цю несхожість не вважають перепоною для спільного буття, зате на ній легко можуть зіграти недобросовісні політики, тому що, на думку історика, відмінності можна використати як об’єднуючий фрактор - єдність розмаїття – це велика сила. Натомість, завойовуючи електорат, можна виділити головні відмінності і роздмухати їх до великого рову, який неможна перескочити, але цього ніколи не зроблять люди – тільки політики здатні до такого в корисливих цілях – стверджує Максим Стріха.

Розбіжності не перепона, коли є бажання жити у мирі. Тим більше, розбіжності у політичних поглядах. Адже попри порівняно нетривалу спільну історію українці Сходу та Заходу таки мають одну об’єднавчу рису - запевняє відомий письменник Юрій Андрухович у ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода:

“Є спільна українська риса – як для Заходу , так і для Сходу – це небажання робити стрімкі, різкі рухи - і вона запобігає цьому розламу і розколу країни...”

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 5.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні?

• Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • Перевибори. Чи на краще? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG