Доступність посилання

ТОП новини

Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи:
Голова громадського комітету Національної безпеки України Олексій Толкачов;
Голова Львівської облради Мирослав Сенник;
Керівник фракції Партії регіонів у Дніпропетровській міськраді Олексій Тішкін;
Власний кореспондент Радіо Свобода в Криму Володимир Притула.


(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Нові обставини у політичній боротьбі навколо Указу Президента про достроковий розпуск Верховної Ради щодня і щогодини.

Найгостріші події сьогоднішнього дня – це, безумовно, ситуація навколо Печерського суду, де відбувалося, з погляду коаліції, легітимне повернення колишнього голови суду в своє крісло, а з погляду опозиції та виконувачки обов’язків голови, силовий захват з викручуванням рук та відбиранням печатки.

Потім було засідання РНБО, яке зобов’язало уряд фінансувати вибори, прес-конференція Прем’єр-міністра Віктора Януковича, його ж звернення до федерального канцлера Австрії з проханням участі в консультаціях щодо розв’язання політичної кризи в Україні.

Потім відбулася політрада Партії регіонів, на якій, за повідомленнями, Віктор Янукович запевнив соратників, що дострокових виборів не буде, що ситуацію переломлено, причому виключно “правовим шляхом”. Про це повідомляє сайт “Обозреватель”, не вказуючи джерела інформації.

На тлі цих буремних подій реакції обласних та районних рад можуть видатися другорядним чинником, але, мені здається, варто все ж таки поставитися до цих реакцій серйозно.

Вони знову засвідчили територіальний поділ на Схід та Захід і змусили замислитися, чи в одній і тій самій країні живуть політики, які мають погляди не просто протилежні, але такі, що лежать в несумісних площинах, які розмовляють різними мовами і в прямому, і в переносному сенсі.

Отже, чи означає протилежна реакція місцевих рад не лише розкол в українському суспільстві, але й шлях до розколу України? Олексій Толкачов: Дуже важливе запитання з огляду на сучасні події, але зазначу, що всі органи місцевого самоврядування, обласні ради, районні ради мають діяти в межах закону, закону “Про місцеве самоврядування”.

Там зазначається, що всі ці органи самоврядування мають повноваження вирішувати самостійно питання місцевого значення: бюджету, освіти, соціального розвитку, але аж ніяк не політичні питання, яку з політичних сил вони будуть підтримувати.

Таким чином юридичних жодних підстав для поляризації політичної України на рівні обласних та районних рад немає.

Я вважаю, що рішення обласних рад, їхні політичні позиції вони мають тримати при собі і виконувати в першу чергу питання місцевого самоврядування і вирішувати місцеві питання.

А головною адміністративною запорукою єдності України є те, що є єдність виконавчої влади в усіх регіонах України на рівні губернаторів та райдержадміністрацій, які собою являють абсолютну вертикаль влади і підзвітні Президенту. Це є запорука єдності.

Пане Толкачов, Ви очолюєте Громадський комітет національної безпеки України. Чи вбачаєте Ви загрозу національній безпеці у тих чи інших виступах місцевих органів влади?

Олексій Толкачов: Безумовно, що вбачаю, оскільки, роблячи політичні заяви, обласні і районні ради виходять за межі своєї компетенції, тобто виходять за межі правового поля.

Це вже починається політична діяльність, від якої обласні і районні ради мають, зрештою, утриматися в даній ситуації, оскільки ні до чого путнього, окрім розколу України і використання в політичних цілях органів місцевого самоврядування це не призведе.

Коли я говорив про можливу загрозу територіальній цілісності України, то це не є вигадана мною риторика. Саме в таких термінах сьогодні висловлювалися депутати Дніпропетровської міськради, які ухвалили звернення до Президента України Віктора Ющенка з вимогою негайно скасувати Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

З нами на зв’язку керівник фракції Партії регіонів у Дніпропетровський міській раді Олексій Тішкін.

Пане Тішкін, які фракції проголосували за це звернення?


Олексій Тішкін: Більшість депутатського корпусу, 70 депутатів проголосували. Це були фракції створеної коаліції в міській раді: Партії регіонів, Комуністичної партії, блоків Вітренко та Лазаренка, СДПУ(о). Проти були лише фракції відповідно опозиції: БЮТ та “НУ”.

Чи є це звернення суто політичним, чи може мати якісь юридичні наслідки?

Олексій Тішкін: Я хочу сказати, що ми при обговоренні цього питання зважали на деякі аспекти, які можуть ще виникнути. Наприклад, питання фінансування цієї виборчої кампанії. У всякому разі воно не повинно відбуватися за рахунок місцевих бюджетів. І відповідні думки висловлені депутатами.

По-друге, пан Толкачов розповідав, що повинні опікуватися місцеві ради питаннями освіти і таке інше. Ми не заперечуємо проти цього, але як ми будемо готувати школи, якщо замість випускних іспитів, замість зовнішнього тестування у нас будуть робити виборчі дільниці, а більшість їх розповсюджена по школах.

Ми не хотіли б, аби ці події накладалися на нормальний освітній процес, на нормальну життєдіяльність міста.

Для нас воно є не тільки незаконним з точки зору нашого розуміння Конституції, а останнє слово КСУ в цій справі скаже, а й з точки зору здорового глузду, який каже, що коли є час сіяти, то треба сіяти, а коли збирати каміння, то збирати каміння, а коли розкидати, то розкидати.

А зараз на зв’язку з нами голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник.

Пане Сеник, наскільки одностайна Львівська облрада у підтримці рішення Президента?


Мирослав Сеник: Наша облрада розглядала питання політичної ситуації в Україні 3-го квітня, тобто зразу, на другий день, після підписання указу Президентом.

Ми не скликали спеціальну сесію з цього питання. В нас просто була призначена чергова сесія ще раніше на 3 число. Так співпало, що ми змогли, власне, в цей день зразу висловити свою позицію.

В нас не було дискусій щодо законності чи незаконності, підтримки чи не підтримки указу Президента. Ми вважаємо, що указ є, це є нормативний акт, який потребує обговорення не з точки зору підтримувати чи не підтримувати, а як його виконувати в даній ситуації, які кроки треба робити по виконанню.

Перш за все ми прийняли звернення до політиків. В цьому звернені ми висловили занепокоєння, що проблема України не в тому, що така політична карта, що приблизно уподобання розподіляються половина на половину, 50% на 50%, а проблема в тому, що повторюються весь час одні і ті ж самі політичні лідери, які не вміють співіснувати, сідати і домовлятися, творити владу. Тому це було звернення до політиків, що повинні прийти нові обличчя.

Ми свідомі того, що політична карта навряд чи зазнає серйозних змін. Але повинні прийти нові люди, які зможуть витворити такі правила співіснування політичних сил і створити таку владу в Києві, щоби та влада була однаково сприйнята як на сході України, так і на заході, щоб і Схід розумів, що його влада в Києві, і Захід.

А з практичних кроків ми провели вже наради по організації виборчого процесу, по створенню ТВК, ДВК. Всі організаційні процеси забезпеченні.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 5.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні?

• Перевибори. Чи на краще? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG