Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд у центрі уваги


Тетяна Ярмощук Київ, 4 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Всі дороги сьогодні ведуть до Конституційного Суду. На справедливість його рішень покладаються і коаліція, і опозиція, і Президент. У середу Конституційний суд був у центрі громадської уваги, а його голова став головним ньюсмейкером країни, не сказавши публічно ні слова.


Зранку Віктор Янукович повідомив про ймовірну відставку голови Конституційного Суду Івана Домбровського: “Мені сьогодні стало відомо, що відбувався тиск на голову КСУ. І, наскільки мені відомо, він сьогодні подасть заяву про свою відставку, особисто. Це порядна людина, якій ми довіряли ”.

Політики одразу заходилися коментувати ситуацію. У тиску на Івана Домбровського коаліція звинувачувала Президента та опозицію, а опозиція – уряд та коаліцію. Далі з’явилася інформація, яка згодом була спростована, що Іван Домбровський нібито у лікарні.

Утім, пан Домбровський залишається головою КСУ. Судді не прийняли його відставку.

Рішення може бути «нешвидким» і компромісним

Тим часом представник Президента у Конституційному Суді Володимир Шаповал, який раніше працював у цій судовій інстанції, прогнозує, що рішення Конституційного Суду щодо президентського указу про дострокове припинення повноважень парламенту може з’явитися не раніше, ніж за 2 місяці: “Я був здивований, коли прес-служба (не знаю, хто уповноважив) сказала, що за 15 днів буде рішення. Це можна тільки прогнозувати, коли з‘явиться дитина. А як буде у судді-доповідача це проходити, це вже тиск на суддю, який ще не визначився. Я вважаю, що це не є прийнятним. Тому, виходячи з досвіду, об’єктивно – це, думаю, що не менше, ніж 2 місяці. Якщо це буде дуже пришвидшено, значить там герої України”.

Конституційний Суд може розглядати справу у прискореному режимі лише у випадку, коли є звернення суду загальної юрисдикції. Про це Радіо Свобода розповів науковий керівник Інституту законодавчих передбачень і правової експертизи Василь Костицький.

Що ж до можливого рішення Конституційного Суду, то, за словами пана Костицького, він може ухвалити і альтернативне рішення: “У самому Конституційному Суді є політико-правові бачення ситуації, а не тільки чисто правові. Можливо, що суду буде важко ухвалити дуже конкретне рішення. Може бути, що рішення суду буде дуже компромісним”.

Коаліція сколотила у Конституційному Суді “арифметичну більшість”?

Шість конституційних суддів – це президентська квота, 6 – парламентська, ще 6 – від з’їзду суддів. Але чимало опитаних мною у Верховній Раді депутатів кажуть, що коаліції вдалося сколотити в Суді “арифметичну більшість”. На думку політолога Олександра Палія, теоретично це можливо: “Є певні натяки на те, що одні рішення, які надходять від уряду, суд бере до розгляду набагато оперативніше, ніж ті рішення, які він брав після наполягань Президента, відмовлявся тривалий час розглядати. Тому я вважаю, що теоретично така ситуація там може існувати”.

Олександр Палій прогнозує, що якби Конституційний Суд визнав антиконституційним указ Президента про розпуск парламенту, той міг би видати новий. За 9 місяців роботи Конституційний Суд не ухвалив жодного рішення.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 4.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • «Кожен у собі має революцію, і всі вільні» – колишній музика «Гайдамаків» Руслан Трочинський, який в Естонії організував свій гурт і їде на гастролі до України • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Перший день розпущеної Ради

• Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні • Донецьк протестує і відсилає «обурення» на Київ • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG