Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком


Ірина Халупа Прага, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Народний депутат Олександр Ковтуненко пройшов до Верховної Ради за списком Блоку Юлії Тимошенко, але нещодавно разом зі ще кількома членами блоку приєднався до коаліції. У відповідь фракція БЮТ виключила їх зі свого складу. Але в п’ятницю парламентська коаліція виключила зі своїх лав депутатів-«перебіжчиків» із «Нашої України» та БЮТ. Народні депутати проголосували за вилучення з парламентського регламенту пункту про можливість входження позафракційних депутатів до коаліції в індивідуальному порядку. Що далі?

Олександр Ковтуненко
Р. С.: Пане Ковтуненко, Вас і Ваших соратників щойно виключили з коаліції. До кого Ви тепер належите як депутати? До якої групи?

О. К.: У першу чергу ми належимо нашому народові, нашим батькам, і ми належимо українській державі як депутати. Залишаємось ми членами Блоку Юлії Тимошенко, вся трійка, але це виключення говорить про те, що нарешті наш політикум, наш політичний бомонд, перші особи роблять крок назустріч один одному. Вони сьогодні провели дуже серйозну зустріч, мабуть, про щось домовились, (про що свідчать) і подальші кроки в парламенті, що ми бачили: про спільне навчання НАТО в Україні з росіянами, очевидно, саме голосування про зміну в відповідних рішеннях регламентних у Верховній Раді — участь наша була вирішена на сторону виключення з коаліції національної єдності. Я думаю, що це є цілий ланцюг подій, котрий ми зараз бачимо, який відбувається тим, що Віктор Янукович іде на поступки до Віктора Ющенка і Віктор Ющенко, очевидно, очікує поступки від коаліції, оскільки розуміє, що його указ є неконституційний.

Р. С.: То що, Ви повертаєтесь до блоку Юлії Тимошенко і нових виборів не буде?

О. К.: Та ми звідти і не виходили.

Р. С.: Але ж Вас виключали звідти, ні?

О. К.: Я про це ще не чув.

Р. С.: Ясно. Ви про це ще не чули. Добре. Тоді що це все було, якась гра з Вашого боку? А що про ці мільйони, про які говорила Юлія Тимошенко, що платять 5 мільйонів, щоб перейти до коаліції?

О. К.: По перше, треба сказати так, що Ковтуненко коштує набагато і набагато дорожче.

Р. С.: Ми знаємо інших людей, які говорять про те, скільки вони коштують. Отже, якщо не 5 мільйонів, то скільки?

О. К.: Моя політична ціна така: Ковтуненко зробив усе, щоб в Україні не було військового, громадянського конфлікту. Це ціна мого імені, тому я все зробив для того, щоб в Україні не було більше політики, коли одна частина України заперечує існування іншої частини України, коли політики стінка на стінку. Ті, старшого покоління, повинні піти на політичний марґінез, і ми про них повинні забути.

Р. С.: Отримали Ви якісь гроші від коаліції чи ні?

О. К.: Ні.

Р. С.: Ні копійки?

О. К.: Ну Ви що? Як це може бути взагалі?

Р. С.: І ніхто з тих, хто перейшов до коаліції, чи то з «Нашої України», чи від Блоку Юлії Тимошенко, також не отримали жодних грошей?

О. К.: По-перше, треба зазначити, що зі мною жодний представник Партії регіонів не спілкувався на момент написання мною заяви про вхід до коаліції національної єдності.

Р. С.: Тоді важко мені зрозуміти, чому Ви вчинили те, що вчинили. Чому Ви пішли до коаліції? Що це дало?

О. К.: Це дало дуже багато. Ви знаєте, в Україні почався процес на руйнацію держави. Ми помітили перший крок, коли в Закарпатті «Наша Україна» проголосувала за визнання русинської народності. Я тоді зрозумів, що починається розвал держави, сценарій розвалу, федералізації і такого іншого. І після цього, коли Президент підписав свій указ щодо розпуску парламенту, він фактично підштовхує Україну на розвал. І я бачу, що за цим стоять не зовсім гарні люди, що за цим стоїть (голова Секретаріату Президента Віктор) Балога, і, я думаю, ми зробили всі кроки для того, щоб призупинити антиукраїнську діяльність.

Р. С.: Чию антиукраїнську діяльність, пане Ковтуненко? Хто займається антиукраїнською діяльністю, на Вашу думку?

О. К.: На сьогоднішній день антиукраїнською діяльністю, на превеликий жаль, зайнявся наш Президент із його оточенням, бо вони штовхають Україну на політику стінка на стінку. Вони повинні піти на політичну пенсію!

Р. С.: А хто повинен прийти на їхнє місце?

О. К.: Нові політичні сили, котрі головним своїм завданням ставлять розбудову економіки України, її піднесення, котрі будуть займатися інтересами українського народу і на лівому березі Дніпра, і на правому, ніколи більше не ділити України ні на яких виборах.

Р. С.: Пане Ковтуненко, давайте про вибори. Юлія Тимошенко хоче дострокових виборів. Ви щойно сказали, що Ви належите до блоку Юлії Тимошенко і Ви не хочете дострокових виборів. Про що ми говоримо?

О. К.: Не в цей спосіб. Вибори потрібні в тому моменті, коли дійсно політики в Україні не можуть домовитися. А якщо українські політики не можуть домовитися, вони українському народові не потрібні. Тоді дійсно потрібні нові вибори.

Р. С.: Тоді що Ви пропонуєте зараз? Є президентський указ. Є ваша лідерка, яка закликає до дострокових виборів.

О. К.: Президентський указ є неконституційний. Президент підписав собі політичний вирок. В будь-якому випадку, чи будуть президентські вибори, чи не будуть президентські вибори, він програв. Юлія Тимошенко є найгеніальніший політик, Цим кроком вона фактично здобула собі нове місце. Вибори наступні відбудуться в 2011 році.

Р. С.: Що станеться після Великодніх свят? Усі дружньо повернуться до парламенту, Президент відкличе указ, будемо далі працювати?..

О. К.: Я думаю, що, можливо, навіть сьогодні ми почуємо заяви і Віктора Федоровича, і Віктора Андрійовича, я думаю, що Великдень ми будемо зустрічати в мирі і спокої. Якщо Президент не відкличе з якихось обставин свій указ, я думаю, Конституційний Суд поставить крапку на його політичній кар’єрі.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 6.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком • «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)

• Боже і кесареве. Ієрархи і релігійні лідери про політичну ситуацію в країні - посередництво чи втручання? • Коаліціянти виключили позафракційників • П’ятий день розпущених • Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Перевибори. Чи на краще?
XS
SM
MD
LG