Доступність посилання

ТОП новини

Чи не зарано Захід припинив підтримку України?


Олекса Семенченко Лондон, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лише 2 роки тому Віктора Ющенка вітали як героя в багатьох столицях Заходу, коли той обіцяв використати перемогу в Помаранчевій революції для наближення України до НАТО та ЄС. Сьогодні під час нової політичної баталії гучні заяви про підтримку змінилися на шепіт. Чи це значить, що Захід відмовився від України?

Віктор Ющенко у Конгресі США. Вашингтон, 6 квітня 2005 року
"Ющенко! Ющенко! Ющенко!" , – так вітали американські конґресмени Президента Віктора Ющенка на спільному засіданні палат перед його промовою 6 квітня 2005 року. Український провідник тоді заявив, що його країна "відкриває нову сторінку в світовому літописі свободи у 21 сторіччі", а також подякував американському народові за підтримку. Ця промова була часткою першого переможного закордонного туру Президента України.

Підтримка певних цінностей, а не конкретних людей?

Нині схвальні висловлювання на адресу Ющенка залишилися в минулому. Вашингтон та Брюссель виразно дали зрозуміти, що збираються бути безсторонніми у конфлікті між Ющенком та Януковичем.

Наступного дня по тому, як Ющенко розпустив парламент, речник Держдепартаменту США Шон МакКормак сказав: "Наша точка зору полягає у тому, що будь-які політичні проблеми в Україні мають бути розв''язані державними інститутами України відповідно до їхніх законів та конституції".

Подібної лінії дотримується і Європейський Союз. Член комітету співпраці між парламентами ЄС та України Адріян Северин зокрема заявив, що цього разу Європа підтримуватиме певні цінності, а не конкретних людей.

Розчарування Брюсселя і Вашингтона

У чому ж причина того, що виглядає як охолодження почуттів Заходу до Президента України? Фахівець із пострадянської політики Роберт Леґволд зазначає: "Летаргія, яку ви бачите, нерішучість, або навіть величезне розчарування з боку Брюсселя та Вашингтона спричинені тим, що після Помаранчевої революції її здобутки зазнали краху, або руйнування, або розмивання".

Леґволд також каже, що багато хто на Заході розчарований, що лідери Помаранчевої революції не спромоглися використати наданий суспільством могутній мандат для ефективного управління країною і проведення рішучих реформ.

Підтримка Ющенка негласна?

А польський експерт Еуґеніуш Смоляр вважає, що добра воля Заходу почала швидко зникати, коли там побачили, що помаранчеві сили виявилися неспроможними подолати особисті амбіції: "Союзники у Помаранчевій революції так багато сварилися, що не змогли виробити динаміку для створення уряду зі свого середовища. Ви пам''ятаєте ці багатомісячні чвари й торгівлю, що зруйнували саме їхнє єднання, а також підтримку населення для їхнього уряду. А ми здаля спостерігали, з одного боку, із симпатією, а з іншого – з деяким жахом, за тим, що діялося в Україні".

Деякі аналітики та політики вважають, що Захід міг зробити більше для підтримки проєвропейських сил в Україні, допомігши у їхньому прагненні приєднати країну до СОТ, ЄС та НАТО. Та членство в цих організаціях самі українці сприймають неоднозначно, і це теж становить проблему для Заходу.Дехто з фахівців також припускає, що підтримка Ющенка Заходом є негласною, адже Янукович цього разу прийшов до влади законним шляхом внаслідок виборів, які були визнані світом чесними та справедливими.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Віктор Янукович: Позачергові вибори Верховної Ради можливі • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Політичний компроміс та українські реалії • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG