Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд вартувало б розпустити, вважає Прем’єр-міністр України Віктор Янукович


До такого кроку слід вдатися у тому випадку, заявив групі польських журналістів керівник уряду, "якщо Конституційний Суд не ухвалюватиме рішення, або потрапить під політичний вплив. Генеральна прокуратура повинна довести цю справу до кінця – хто загальмував роботу Конституційного Суду, хто винний – політики чи самі судді. Якщо Конституційний Суд не здатний працювати, приймається політичне рішення про дострокові вибори", – пропонує голова уряду.


До такого кроку слід вдатися у тому випадку, заявив групі польських журналістів керівник уряду, "якщо Конституційний Суд не ухвалюватиме рішення, або потрапить під політичний вплив. Цей Конституційний Суд треба розпустити. Генеральна прокуратура повинна довести цю справу до кінця – хто загальмував роботу Конституційного Суду, хто винний – політики чи самі судді. Якщо Конституційний Суд не здатний працювати, приймається політичне рішення про дострокові вибори".

За словами В. Януковича, необхідно привести у відповідність Закон "Про вибори”. Далі – привести у відповідність Закон "Про діяльність ЦВК” . “Тобто здійснити підготовчі заходи. І, умовно кажучи, взяти на ці підготовчі роботи термін часу. Виборів ми не боїмося, ми готові до будь-яких виборів. Ніяких проблем в цьому немає. Але нам треба, щоб вибори відбувались тільки у правовому полі. Якщо правове поле відсутнє, ми це повинні визнати - відсутнє, що гальмується робота Конституційного Суду. Треба, щоб Генеральна прокуратура тут працювала – хто її гальмує і чому. Далі. Цей Конституційний Суд треба розпустити. Генеральна прокуратура повинна довести цю справу до кінця – хто загальмував роботу Конституційного Суду, хто винний – політики чи самі судді. І далі приймається політичне рішення. Якщо Конституційний Суд не здатний працювати, приймається політичне рішення про дострокові вибори, але при цьому умови – приведення Закону "Про вибори”, як кажуть, до вимог. І інші умови. Все виконується, і тоді ми бачимо термін проведення дострокових виборів. Якщо це буде зроблено швидко, за тиждень ми виконаємо умови, то, умовно кажучи, до цього тижня додати ще два місяці і тоді ми побачимо дату проведення виборів. Якщо неможливо - місяць, тоді ще додати до місяця, тоді це буде через три місяці. Тобто це не проблема, але якщо Конституційний Суд здатний працювати, він повинен дати відповідь: здатний він працювати чи ні сьогодні. Якщо здатний, тоді ми почекаємо, коли буде рішення”, – заявив В. Янукович.


Разом з тим він зазначив, що готовий чекати на рішенні КС півроку і навіть рік. А якщо Конституційний Суд визнає указ Президента конституційним, “тоді ми будемо йти на вибори всі”. “Якщо він визнає, що указ Президента – неконституційний, тоді Президент також буде йти на вибори, тобто тоді будуть дострокові президентські вибори і тоді прийматиметься політичне рішення про позачергові парламентські та позачергові президентські вибори і всі йдемо на вибори, обираємося і проходимо чистилище, те, про яке говорив Президент, через український народ. Всі проходять чистилище”,– вважає прем’єр.

Також В. Янукович заявив, що якщо указ Президента визнають неконституційним, він буде перший, хто буде захищати Президента. “На нього багато хто буде нападати, а я його буду захищати”, – підкреслив В.Янукович у розмові з групою польських журналістів.

Тим часом Віктор Мусіяка, юрист, депутат Верховної Ради, 2, 4 скликань, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що не можна ставити питання про відставку всього Конституційного Суду України.

Віктор Мусіяка
За словами Віктора Мусіяки, відповідно до закону про Конституційний Суд, можна порушувати тільки питання про дострокове припинення повноважень конкретного судді, треба назвати підстави, з якої припиняють повноваження, а ці підстави обумовлені законом.

Віктор Місіяка наголосив: «Взагалі нема підстав про розпуск цього органу – Конституційного Суду України. Звичайно, у нас проблема з ним є, він не працює майже рік, і зараз показує, що він, фактично, кудись в кущі ховається, КСУ.

То може і треба ставити питання, але не можна в цій гарячці... Треба чітко визначити підстави щодо кожного, і подивитися, чи дійсно ці підстави можуть бути такими, щоб поставити питання.

Я б не хотів, щоб сказали, що ми і цим тиснемо на суддів. Ми маємо право розглядати їхні дії, особливо в таких ситуаціях».


• Повне інтерв’ю з Віктором Мусіякою

*****

“Наша Україна” заявила про наявність доказів тиску прем’єра Януковича на голову Конституційного Суду.

Про це повідомила прес-служба партії з посиланням на заяву депутата Руслана Князевича. Які саме докази, не повідомляють.

Депутат зазначив, що такі ж докази мають судді, і він готовий надати їх в разі судового процесу у цій справі.

Тим часом прем’єр-міністр Вiктор Янукович в iнтерв''ю французькому виданню "Фiґаро" стверджує, що Президент Вiктор Ющенко, за допомогою низки суддiв Конституцiйного суду хоче вiдкласти ухвалення рiшення щодо указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради: «Усi суддi, що влаштували цю прес-конференцiю, були призначенi Президентом або обранi партiєю "Наша Україна". До цього способу Президент вдався для того, щоб вiдкласти ухвалення рiшення, адже вiн розумiє, що суддi визнають його указ неконституцiйним».

Три дні тому 5 суддiв Конституцiйного суду скликали прес-конференцiю, на якiй заявили про неможливiсть своєї участi в розглядi подання народних депутатiв з приводу законностi указу президента про розпуск парламенту у зв''язку з тиском на них.

Із зазначених суддiв, 3 призначенi до Конституційного суду за квотою Президентом, і по одному за квотою Верховної Ради та з''їзду суддiв.

4 квітня голова Конституційного суду Іван Домбровський подав заяву про відставку, мотивуючи своє рішення тиском з боку політичних сил. Судді відставку не прийняли.

До складу КС входить 18 суддiв (по шiсть суддiв призначають Президент, парламент i з''їзд суддiв). Для ухвалення КС результативного рiшення необхiдно не менш як 11 голосiв.

*****

Тим часом суддя Конституційного Суду Сюзанна Станік просить В. Ющенка забезпечити початок розгляду 17 квітня справи про конституційність його указу про розпуск Верховної Ради.

Про це вона заявила в зверненні, яке транслював 5 канал, повідомляє “Українська правда”.

Суддя відзначила, що зараз "організована брудна компанію по дискредитації" її як судді-доповідача по цій справі. "Це робиться для того, щоб я не мала можливостей фізичних, моральних, як суддя-доповідач, готуватися до розгляду цієї справи. Бо робота будь-якого судді, зокрема і судді КС, пов’язана з відповідальним розумовим сприйняттям і вивченням справи", - зазначила вона.

За словами С. Станік, в неї "просто забирають час, щоб вона не могла працювати" над своїми повноваженнями. "Це робиться, щоб мене відволікти, щоб я почала ходити по судах, відстоювати свою честь і гідність. Я це обов’язково зроблю, але після того як виконаю святий обов’язок перед народом України і виступлю по цій справі", - заявила суддя.

Вона також передбачила подальші кроки з її дискредитації. "В чому вони будуть полягати? В компрометації мене, членів моєї сім''ї, в провокаційних діях різного плану. Я навіть не виключаю, що можуть вчинені заходи якогось фізичного насильства", - заявила С. Станік. Водночас вона запевнила, що в змозі захистити себе і родину. На власне запитання, чи чиниться на неї тиск, С. Станік повідомила, що ізолювала себе від спілкування.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Політичний компроміс та українські реалії • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG