Доступність посилання

ТОП новини

Президентом Франції став правоцентрист Ніколя Саркозі


Лідер правлячої партії Франції «Союз за народний рух» Ніколя Сакрозі у неділю набрав близько 53 відсотки голосів.

Ніколя Саркозі
Лідер правлячої партії Франції «Союз за народний рух» Ніколя Сакрозі у неділю набрав близько 53 відсотки голосів.

А його суперницю – соціалістку Сеґолен Руаяль підтримали близько 47 відсотків виборців.

Другий тур виборів президента Франції пройшов за набільшої явки виборців за 26 останніх років – 84 відсотки тих, що мають право голосу.

Звертаючись до своїх прибічників у Парижі, Саркозі заявив, що буде президентом усіх французів: «Для мене існує одна – єдина Франція. Я хочу сказати тим, хто голосував проти мене: я буду президентом для усіх французів. І я хочу особливо відзначити – це не одна частина Франції перемогла іншу. Ні, ми святкуємо спільну перемогу – перемогу демократії».

Президент США Джордж Буш та лідери європейських держав привітали з перемогою Ніколя Саркозі.

Ніколя Саркозі офіційно вступить на посаду президента 16 травня.

Президента Франції обирають на 5 років. Він є головнокомандуючим збройними силами, призначає прем''єр-міністра, відповідає за зовнішню політику і оборону.

Матеріали до теми:

• Ніколя Саркозі став президентом Франції • Німці роблять ставку на співпрацю із Саркозі в Євросоюзі • Як голосували французи в Києві • У Франції готуються до двобою Руаяль і Саркозі • Чи перейматиметься українськими справами новий французький президент? • Чи призведуть президентські вибори у Франції до глобальних змін у світовій політиці? Ніколя Саркозі відкидає можливість амністії Жаку Шираку. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG