Доступність посилання

ТОП новини

ЛАТО про НАТО


Людмила Пилип Рига, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – ЛАТО розповість про НАТО. Ні, це не гра слів! ЛАТО – скорочена назва Латвійської трансатлантичної організації. Від часу заснування в 2000 році саме таку мету має організація: інформувати громадян Латвії про НАТО. Після того, як держава стала членом альянсу, ЛАТО активізує діяльність, щоб підняти в очах суспільства роль своєї країни як повноправного члена НАТО і щоб допомогти іншим, зокрема й Україні, зрозуміти важливість усіх демократичних процесів, пов''язаних із членством у Північноатлантичному альянсі.

ЛАТО – недержавна структура. Вона об’єднує однодумців, які хочуть, щоб їхня країна була справжнім учасником усіх процесів, що відбуваються довкола НАТО. На початку ж основна робота ЛАТО полягала саме в інформуванні про НАТО і про те, чому Латвія має долучитись до цієї організації.

Керівник Бюро ЛАТО Івета Крума розповіла Радіо Свобода: «Ми проводили різні заходи – і в співробітництві з латвійськими державними інституціями, і зі штабом НАТО в Брюсселі (звідти ми отримували фінансування та різні інформаційні матеріали). Ми їздили регіонами, організовували семінари, запрошували на них політологів, політиків, громадських діячів, музикантів. Перед поїздками ми досліджували цільові групи, щоб дізнатись, як із ними вести розмову? Ми вивчали соціологічні опитування: як люди взагалі ставляться до НАТО? Нашою метою було не обов’язково переконати їх, що Латвія мусить вступити до Альянсу, а те, щоб латвійці дізналися, що таке НАТО насправді, бо проблема була в браку інформації на цю тему».

Діяльність ЛАТО після вступу до НАТО

Після того, як Латвія вступила до Альянсу, Латвійська трансатлантична організація свою діяльність не зупинила.

ЛАТО й далі проводить публічні семінари та дискусії про НАТО. Інколи інформаційна діяльність організації вражає інших своїм нестандартним підходом. Наприклад, перед самітом НАТО в Ризі члени ЛАТО провели інформаційну кампанію за допомогою великої повітряної кулі. Конкурси дитячих малюнків на тему безпеки, конкурси учнівських творів, переможці яких змогли поїхати до Брюсселя, все це належить до стилю роботи організації.

Експерти кажуть, що ЛАТО була справжнім повноправним партнером в роботі Ризького саміту.

Івета Крума: «Ми у співробітництві з Фондом Маршала організували два важливих форуми, які проходили в рамках Ризького саміту НАТО. Це Молодіжній форум, в якому взяли участь також представники з України та Ризька конференція».

У своїй величезній міжнародній діяльності ЛАТО теж має певні цілі: набутим досвідом треба поділитися з тими, кому він необхідний, хто має намір інтегруватися в НАТО.

ЛАТО жаліється на пасивність українських організацій

Хоча, як каже Івера Крума, поки що ЛАТО не вдається налагодити активну співпрацю зі схожими за ідеологією, наприклад, українськими організаціями.

«В Україні ми співпрацюємо з Національною лігою громадських організацій. Зокрема за їхньої допомогою організували візити українських журналістів до Латвії. Однак, виходить так, що нам краще щось організувати чи отримати інформацію через наше посольство в Україні. На жаль, ми не відчуваємо з українського боку бажання співпрацювати, а нам дійсно є про що розповісти, що порадити. В цьому плані, безумовно, активною є Грузія. Із Україною поки що справи просуваються важко», – зізналася Радіо Свобода керівник Бюро Латвійської трансатлантичної організації Івета Крума.

Матеріали до теми:

• Генсек НАТО: «Україна має сама вирішувати, чи рухатися їх у напрямку членства в альянсі» • Студенти варшавської Військової технічної академії мріють про професійну кар''єру в структурах НАТО • Що дало Польщі членство в НАТО? • Заступник держсекретаря МЗС І. Клява: сьогодні членство Латвії в НАТО стало нормою життя для латвійців • «Україні було б не складно вступити до НАТО – якщо країна сама цього захоче і якщо встановить демократичний контроль над армією» - експерт • Підсумки форуму «Євроатлантичне майбутнє України» (Прямий ефір) • Нова багатонаціональна військова поліція НАТО • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО
XS
SM
MD
LG