Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція демократичних сил: чи вивчені уроки недавнього минулого?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віталій Портников
Гості Свободи: Наталя Прокопович (НУНС), Ольга Боднар (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Віталій Портников: Пані Наталю, в цій коаліції зараз не видно, коли сьогодні пані Тимошенко говорить про закон про опозицію, щоб хтось прислухався до президентської поради — передати Партії регіонів віце-прем’єрське, якісь міністерські посади і інші якісь можливості створити для неї в рамках саме ось цієї демократичної більшості. Чи я помиляюся?

Наталія Прокопович: Справа в тому, що в проекті закону про опозицію в принципі там багато таких речей уже виписано. І тепер, як то кажуть, шар кинутий на сторону майбутньої опозиції, і тепер вони нехай подивляться і нададуть свої коментарі та зауваження. Чому пані Тимошенко й сказала, що ми передаємо від нашої майбутньої коаліції, нашої спільної групи тепер на їхню сторону, нехай вони попрацюють.

Пані Ольго, це означає, що в законі про опозицію буде зафіксовано, що опозиція може мати міністерські посади? Ольга Боднар: Це означає тільки те, що влада формується тими політичними силами, які її будуть формувати, а опозиція буде займати контролюючий орган, контролюючі функції буде мати.

Які ці контролюючі функції будуть? Мені зараз важко сказати, на сьогоднішній день я не бачила нового варіанту закону про опозицію, проекту. Той варіант, який я бачила, то там надзвичайно великі повноваження опозиції.

І ще я можу сказати, що мені відома заява зі сторони Партії регіонів, які сказали, що ніякої участі у владі брати не будуть.

Можливо, це і правильно, тому що в принципі якщо ми будемо формувати владу, ми і будемо нести відповідальність за ту, скажімо так, політику, яку ми будемо пропонувати для України.

А як тоді бути опозиції? Опозиції треба буде нас дуже суворо контролювати. Це нормально. В усьому світі так і буває.

Я не виключаю ніяких варіантів, в Україні всяке може бути. Тільки бажано, щоб це було в межах правового поля...

”В Україні всяке може бути в межах правового поля”...

Ольга Боднар: Я сподіваюся, що це буде відбуватися в межах правового поля...

Наталія Прокопович: Я думаю, що пані Ольга якраз мала на увазі те, що якщо закордоном всюди опозиція є опозицією, вона не входить в органи виконавчої влади, то і тут може бути варіант український, коли вона може увійти з якимись контрольними функціями.

Зараз це і запропоновано, дійсно. Але Партія регіонів, на сьогоднішній день по крайній мірі, вона відмовляється брати участь саме в такому варіанті.

Але я вважаю, що треба все ж таки... У законі закріплюються повноваження контрольні саме через відповідні комітети. Необов’язково мати своїх представників у виконавчій владі, тому що комітети ВР мають право отримувати інформацію, контролювати і так далі. Правильно ж, ВР має дуже високі повноваження, комітети, навіть депутати окремі.

Ольга Боднар: Там більш широкі повноваження опозиції. Там ідеться навіть про спеціальні органи виконавчої влади зі спеціальними статусами, які мають контролюючі функції, в тому числі і Рахункова палата. Тому там досить серйозні важелі впливу на владу.

Наталія Прокопович: Навіть маючи якісь комітети у ВР, маючи певні якісь повноваження, ми не мали можливості винести на розгляд якісь закони.

Я була головою комітету, і ні один із моїх законопроектів не був винесений на розгляд. Вони просто “вбивалися” на погоджувальній раді.

То я хочу сказати, що і зараз у законі про опозицію ми закріплюємо якісь повноваження, що якщо опозиція пропонує це, то ми зобов’язані виносити їх на розгляд. Розумієте, щоб не сталося знов таке, що опозиція взагалі якісь повноваження має, а якимись одними повноваженнями воно повністю нівелюється.

От є позиція коаліції, що вона формує уряд і відповідає за те, що робить. Очевидна позиція.

Є позиція Партії регіонів, що вона в такий уряд не піде і не збирається з ним співробітничати, що вона сама має формувати коаліцію або ні в чому не брати участі.

Але є ще одна позиція, позиція Президента, про яку всі в цій ситуації немовби забувають. Про те, що потрібно знайти розуміння, потрібно надати опозиції частину влади, бо інакше, як говорить Президент, не буде національної злагоди, інакше продовжиться ця політична криза у зв’язку з якою, звісно, і оголошувалися позачергові парламентські вибори.

Коли ми так про це розмовляємо, то ми про цю позицію забуваємо і забуваємо, що Президент побоюється непрацездатності і парламенту, і уряду, а не просто так про це говорить.


Ольга Боднар: Ми якраз і кажемо про те, що йдеться саме про те, що є задача поставити такий місточок між єдиноможливою коаліцією і тією опозицією, яка вимальовується. Цей місточок і буде співпраця в тому розумінні, що коаліція буде виконувати свою політику, а опозиція буде нас контролювати.

Нас би влаштувало, наприклад, минулого року, якби нам коаліція зі владою надали такі можливості. Ми б працювали. Ми б дуже технічно і якісно працювали в опозиції, контролюючи.

Але ми зайшли в ту патову ситуацію, коли нас просто поставили в глухий кут і вийшли самі з правового поля, а нам не дали ні дихнути, ні видихнути, коли ми не могли створити жодної тимчасової спеціальної слідчої комісії, а це є важливий важіль, коли можна контролювати дії уряду і взагалі влади.

Ми нічого не могли зробити для того, щоб спинити те свавілля, яке відбулося. Тому й вийшов цей колапс політики.

А на сьогоднішній момент ми не хочемо в жодному разі, щоб Україна наступила на ті ж самі граблі. Тому й говориться, що якщо ми створюємо цю коаліцію і формуємо уряд, то ми в обов’язковому порядку, незалежно від того, скажімо, сьогодні це Партія регіонів, а завтра невідомо хто, будуть прописані такі повноваження в опозиції, що опозиція буде дуже суворо контролювати діяльність влади.

Наталія Прокопович: Я хотіла б додати ще наступне. Пора перестати писати закони під себе, під ту позицію, яку ти сьогодні займаєш, під те крісло.

Коли я декілька місяців назад, зустрічаючись з іноземними журналістами, казала, що ми виходимо на те, щоб обов’язково прийняти якийсь закон про опозицію, то запитують: “Ви хочете бути в опозиції?”

Та ні, ми хочемо, щоб і для тих, і для інших були зрозумілі правила гри, процедура і так далі. І в якій ситуації ти не був би сьогодні або завтра, ти чітко знав би, якими повноваженнями володієш.

Я думаю, що і Президент зараз тому виступає, що треба разом працювати, тому що невідомо, хто завтра буде при владі, хто післязавтра буде не при владі. Розумієте? Треба написати такі правила, які влаштовували б усіх, і всім було б зрозуміло, де він буде працювати і ким.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG