Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму на 9 травня навіть дитячі коляски були перероблені під танки і ракети


9 травня у Сімферополі
9 травня у Сімферополі

Святкування в окупованому Криму Дня перемоги 9 травня пройшли урочисто, на тлі обшуків кримськотатарських активістів. За тими подіями стежив кореспондент російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк. Як відбувалися святкування, він розповів в ефірі програми «Свобода сьогодні».

– Сьогодні я був зранку в Сімферополі, тут проходив великий парад перемоги – з військовою технікою, серед якої були і «Гради», і БТРи, і після цього відбулася велика процесія, так звана акція «Безсмертний полк», яка залучила, напевно, кілька десятків тисяч осіб. Навіть місцеві кореспонденти, місцеві фотографи не пам’ятають такої чисельності у попередні роки. Все, звичайно, у прапорах, «георгіївських стрічках», і, взагалі-то, настрій у людей, напевно, піднесений, можна сказати – святковий.

Військовий парад, Севастополь, 9 травня 2017 року
Військовий парад, Севастополь, 9 травня 2017 року

Дуже багато хто одягає дітей у військові форми. Це виглядає трохи дико – коляски переробляють під танки, ракети

Весь центр Сімферополя був перекритий, майже весь центр зробили пішохідною зоною. Багато гуляли. Сьогодні ще ввечері триває в парках програма святкова. Ну ось в загальному таке офіційне свято, яке щорічно проходить. Просто ось сьогодні в цьому році відмінною рисою можна назвати чисельність учасників. Дуже багато, хто одягає дітей у військові форми. Це виглядає трохи дико – коляски переробляють під танки, ракети. Ну, це така спільна риса мілітаризації суспільства, яка, в тому числі, відбувається і через телевізор.

– У російських ЗМІ цими днями активно анонсували, що співачка Юлія Самойлова виступить 9 травня на концерті в честь Дня перемоги в анексованому Севастополі і виконає пісню, яку готувала для «Євробачення». Власне, через виступ в анексованому Криму їй і заборонила Україна в’їзд до Києва на конкурс. Чи відомо Вам щось про її нинішній виступ у Криму?

– У тих подіях святкових, які пройшли до сих пір, вона участі не брала. Принаймні там, де я був, її там не було. І в програмі офіційних заходів я її теж не зустрічав. Але цілком можливо, що участь у концерті вона, можливо, й буде брати. Поки я її не бачив тут і виступів її теж не відстежував.

Акція «Безсмертний полк», Сімферополь, 9 травня 2017 року
Акція «Безсмертний полк», Сімферополь, 9 травня 2017 року

– Усі нинішні святкування в Криму відбуваються на тлі обшуків і арештів кримських татар, місцевих активістів. Які подробиці Вам відомі?

– Так, буквально вчора прийшли повідомлення з Судака і ще один обшук під Судаком у селищі проходив, і одного з підозрюваних перевели зараз у Краснодар для участі як фігуранта кримінальної справи. Другого хлопця допитали й відпустили. Обшуки проходили від 7:30 ранку, з перекриттям вулиць, з перекриттям траси на Судак. Тобто, як зазвичай: за участю великої кількості силовиків, що, загалом, викликало резонанс і серед кримських татар, і взагалі серед спостерігачів-правозахисників,котрі відстежують такі процеси.

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

Я бачив тільки один плакат серед багатьох тисяч із кримськотатарським прізвищем, із портретом учасника війни. В основному не видно, щоб кримські татари проявляли участь у святкуванні 9 травня

А до цього були обшуки в кримськотатарських активістів – у тому числі тих, які беруть участь у висвітленні подій, що відбуваються на півострові і, взагалі-то, це, очевидно, й послужило однією з причин обшуку і уваги з боку силовиків. Сьогодні, наприклад, я майже всю колону процесії «Безсмертного полку» відстежував. Я бачив тільки один плакат серед багатьох тисяч із кримськотатарським прізвищем, із портретом учасника Великої вітчизняної війни. А більше не видно, щоб кримські татари якимось чином проявляли участь у святкуванні 9 травня.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG