Доступність посилання

ТОП новини

Ветеранам відмовили в бюджетній підтримці після подій 9 травня


Заходи до 9 травня за участі ветеранів Другої світової війни у Дніпрі
Заходи до 9 травня за участі ветеранів Другої світової війни у Дніпрі

Дніпро –​ У Дніпрі після подій 9 травня новий скандал –​ мер наказав виселити громадські об’єднання ветеранів Другої світової, ветеранів-афанців та чорнобильців із будівлі міськради і заявив про припинення їхнього бюджетного фінансування. Керівники організацій обурені: кажуть, їх видворили з будівлі, тепер їм ніде працювати. Між тим міська влада заявляє, що об’єднання не стільки здійснювали громадську роботу, скільки допомагали в піарі «​певних політичних сил» і давали себе використовувати політикам.

Ветеранам відмовили в бюджетній підтримці після подій 9 травня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Керівники об’єднань ветеранів Другої світової, Афганістану та чорнобильців, які займали кілька кімнат у будівлі Дніпровської міської ради, спаковують речі. У їхні кабінети врізали нові замки, а самі об'єднання попросили якнайшвидше звільнити приміщення. Документи, фотографії, стенди з розповідями про діяльність об’єднань члени організацій розбирають по домівках. Де в подальшому збиратимуться, поки що не знають.

Міська спілка ветеранів Афганістану в будівлі міської ради працювала близько 30 років, розповів Радіо Свобода керівник організації Юрій Виноградов, займались в основному соціальною підтримкою «афганців». Окрім коштів, які йшли власне на реалізацію програм із соціальної допомоги їхній категорії, грошей з бюджету, запевняють, не отримували.

Юрій Виноградов дуже здивований, що його об’єднання «виявилось крайнім» у подіях 9 травня в Дніпрі. Каже, колона "афганців" зі ста осіб у сутичках участі не брала, без будь-якої символіки поклали квіти до пам'ятника і все.

Він також не розуміє заяв міської влади про припинення фінансування: зазначає у місті діє 5-річна програма підтримки різних соціально незахищених категорій громадян, у тому числі й учасників бойових дій на територіях інших держав, ухвалена сесією міськради і наразі чинна. Водночас, виганяючи об’єднання з будівлі, каже Юрій Виноградов, мерія порушує законодавство, за яким органи місцевої влади безкоштовно мають надавати приміщення ветеранським організаціям.

У нас було два кабінети, ніхто нам на утримання нашої організації нічого не виділяв, в мерії ми тільки займали приміщення
Юрій Виноградов

«Закон України гарантує нам перебування в будівлі. Більше 30 років ми перебували в цій будівлі, вирішували питання соціального захисту інвалідів-афганців та родин загиблих. А чому зараз так відбулось, що мер цим хотів сказати, ми не знаємо? У нас було два кабінети, ніхто нам на утримання нашої організації нічого не виділяв, в мерії ми тільки займали приміщення. Тепер прийшов якийсь клерк з міськради і каже: ми вам з 2017 року нарахуємо орендну плату. Яку оренду, ми не розуміємо?», – сказав Радіо Свобода Юрій Виноградов.

Виїжджають з мерії «вперед ногами»

Емоційну заяву про припинення підтримки і відмову в приміщенні кільком об’єднанням міський голова Дніпра Борис Філатов оприлюднив на своїй сторінці у Facebook одразу після подій 9 травня – побиття молодиками спортивної статури учасників АТО біля пам’ятника Слави.

Бійці колчаківських фронтів 46-го року народження виїжджають з міськвиконкому вперед ногами
Борис Філатов

«Від сьогодні я закриваю міське фінансування всіх «ветеранських» організацій. «Бійці колчаківських фронтів 46-го року» народження виїжджають з міськвиконкому вперед ногами. Назавжди», –написав Філатов.

«Місто матеріально підтримує ветеранські організації, але звітів про витрачені кошти вони не надають»

Посадовці міськради коментарів щодо цього рішення поки не дають. Прес-служба мерії оприлюднила офіційний прес-реліз, у якому йдеться про те, влада зосередиться на адресній допомозі ветеранам і не буде виділяти мільйонні кошти на їхні організації, які «працюють здебільшого для політичного піару».

«Міська рада Дніпра й надалі надаватиме адресну підтримку ветеранам Другої світової війни. Як і раніше, виплати здійснюватиме департамент соціального захисту мерії. Фінансування позбавляють лише ветеранські організації, які останнім часом працюють здебільшого для політичного піару. Місто матеріально підтримує ветеранські організації вже не перший рік, утім жодних звітів про витрачені кошти об’єднання не надавали. Цьогоріч на зарплати, купівлю канцтоварів та проведення фестивалів вони мали отримати близько 1,2 мільйона гривень. Тепер ці гроші повернуть до міського бюджету. Крім того, як свідчить практика, кількість ветеранських організацій не відображає кількості ветеранів, які справді потребують підтримки», – йдеться в прес-релізі.

За поясненням з мерії, за 20 років існування міськради представники ветеранських організацій Дніпра жодного разу не зверталися до влади з письмовим проханням надати їм приміщення, офіційних рішень про виділення їм кабінетів немає і тому вони й так не мали права працювати на території муніципалітету.

Щодо ветеранів Другої світової у мерії заявили, що гроші мають отримувати ті, «хто справді пройшов Другу світову, а не люди, які, умовно кажучи, народилися за кілька років після її завершення, а тепер приміряють славу визволителів, стаючи при нагоді атрибутом піар-акцій деяких політиків».

Підтримувати, але разом з антикорупційним моніторингом – експерт

Політолог Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, вважає, що рішення щодо ветеранських організацій у Дніпрі є поспішним. За його словами, подібні громадські об’єднання, а також об’єднання учасників АТО, мають користуватись підтримкою влади та бюджету. Водночас, зауважує він, щодо них також мають діяти «антикорупційні механізми».

Діяльність цих організацій потрібно продовжувати підтримувати, адже вони забезпечують зв’язок поколінь, патріотичне виховання молоді, увічнення пам’яті
Руслан Бортник

«Це питання треба позбавити якоїсь політизації. Потрібно однаково ставитись до ветеранів усіх воєн, в яких воювали українці, але держава має забезпечити антикорупційний моніторинг коштів, бо часто кошти виділялись не на ті цілі і не тим організаціям, часто ці кошти відверто розмивались. Разом з тим, діяльність цих організацій потрібно продовжувати підтримувати, адже вони забезпечують зв’язок поколінь, патріотичне виховання молоді, увічнення пам’яті тощо. З використанням цих організацій політиками треба боротись. Деполітизація ветеранського руху має бути ключовою умовою державного фінансування. Якщо ветеранські організації хочуть отримувати державні гроші, будь ласка, працюйте з державою, хочете мати приватні гроші і відстоювати свої політичні погляди – шукайте приватних фінансистів», – сказав у коментарі Радіо Свобода Руслан Бортник.

Між тим, представники ветеранських організацій у Дніпрі заявляють, що не збираються згортати свою діяльність і шукають нові приміщення для роботи.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG