Доступність посилання

ТОП новини

Шишкін: кадрів ГПУ вистачає, але чи добирають їх для цілей Революції гідності?


«Менше політичної риторики». Перший генпрокурор України дав пораду Луценку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:59 0:00

«Менше політичної риторики». Перший генпрокурор України дав пораду Луценку

Гості передачі «Ваша Свобода»: Віктор Шишкін, перший генеральний прокурор України, екс-суддя КСУ; Валерій Карпунцов, народний депутат України, член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Ваша Свобода | Рік Луценка в ГПУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про рік на посаді звітував 24 травня у Верховній Раді генеральний прокурор Юрій Луценко. Він зокрема подякував чесним прокурорам, а найбільшим своїм досягненням назвав передачу до суду справи про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича. Юрій Луценко заперечив, що правоохоронці закривають очі на корупцію колишніх високопосадовців, а про справи Євромайдану сказав, що роботу по них активізовано. Звіт генпрокурора збігся у часі з масовими обшуками у податківців у регіонах та з інформацією про відкриття ГПУ кримінального провадження проти заступника директора НАБУ Гізо Углави. Останній вже заявив, що таким чином ГПУ чинить тиск на НАБУ.

Олена Ремовська: Пане Шишкін, на Вашу думку, що генпрокурору Юрію Луценку вдалося, а що не вдалося за цей рік на посаді?

Віктор Шишкін: Дуже важко відповісти на це запитання, виходячи зі звіту, який був. Я, наприклад, як громадянин не бачу ні позитиву, ні негативу. Уповільнене явище – я так охарактеризував би. Передача справи до суду, то яке це досягнення? Це звичайнісінька рутинна робота. Сам факт передачі справи до суду ще ні про що не говорить. А якщо буде виправдальний вирок, що тоді буде? Справа в доказовій базі.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Обвинувальний висновок читали щодо Януковича? Я теж не читав. Якщо генпрокурор піариться і каже, що у нас є відкритість, гласність, а обвинувальний вирок – це не таємниця слідства, якщо передається до суду, якщо той не буде у закритому судовому засіданні, то чому обвинувальний висновок не виставити на сайті ГПУ, щоб хоч юристи прочитали і проаналізували?

– Пане Шишкін, Центр Разумкова у травні оприлюднив опитування, за результатами якого рівень довіри суспільства до прокуратури коливається на рівні до 10%. Чому не вдається ГПУ заслужити вищої довіри? І чи так це важливо?

Ми хочемо, щоб він боровся з корупцією, а у нього є такі можливості – боротися з корупцією? Ми у прокуратури забирали слідство, управління якимись підрозділами
Віктор Шишкін

Віктор Шишкін: Ми колись говорили про Луценка, як про державника. Говоримо, що він не так щось випив, не так щось купив. Може, це і важливі аспекти... А от що таке в розумінні державницької позиції посада прокурора, незалежно від прізвища? І які в нього сьогодні можливості? Ми хочемо, щоб він боровся з корупцією, а у нього є такі можливості – боротися з корупцією? Ми у прокуратури забирали слідство, управління якимись підрозділами, наприклад, координація всіх. Навіть питання, яке раніше вважалося недоторканним, мається на увазі представництво інтересів держави у суді, й те зараз у виключних випадках! Його (Луценка – ред.) можливості вкрай обмежені. Постає питання: у нашій державі, чи є державна політика, пов’язана з діяльністю прокуратури?

Генпрокурор Луценко у парламенті. Про що запитували депутати? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

– Пане Карпунцов, на що Ви порадили б звернути увагу особливо критикам, аналізуючи рік роботи Луценка на посаді?

У нього є досить чіткий акцент на повернення активів у бюджет, тобто це кошти, майно, земля. Ніхто з попередників такого акценту не робив
Валерій Карпунцов

Валерій Карпунцов: У мене були навіть більш скептичні очікування щодо роботи Юрія Луценка, коли його призначали, починаючи з відсутності юридичної освіти і іншими мотиваціями. Але він мене приємно здивував. У нього є досить чіткий акцент на повернення активів у бюджет, тобто це кошти, майно, земля. Ніхто з попередників такого акценту не робив. І ми маємо результат – у цінних паперах, у грошових коштах, у земельних ділянках.

Я не почув про належне притягнення до відповідальності тих, хто бив і вбивав українців під час Революції гідності, починаючи від силовиків і закінчуючи «тітушками», організаторами «тітушок»
Валерій Карпунцов

Але я не почув про належне притягнення до відповідальності тих, хто катував, бив і вбивав українців на Майдані під час Революції гідності, починаючи від силовиків і закінчуючи «тітушками», організаторами «тітушок». Цей сегмент третій рік залишається не розкритим. Там когось то ловлять, то випускають. Ми знаємо точно, що ці люди жили півроку у різних таборах навколо Києва, в інших областях. Цих майбутніх «тітушок» годували, тренували, платили зарплату і... нуль!

– Коли рік тому Юрій Луценко обійняв посаду, то пообіцяв завести у прокуратуру нових людей, які у прокуратурі ніколи не працювали. Рік минув – на посадах заступників генпрокурора лишаються деякі з тих людей, які були ще при Шокіну. Наскільки правдива теза, що успіхи Луценка залежать від команди?

Віктор Шишкін: Сьогодні умови набагато кращі для Луценка (ніж у 1991-1993 роках – ред.). Є потенціал людей, які освічені, вже в новій Україні. Наскільки цей добір відбувається з точки зору цілей, завдань і інтересів Революції гідності, то про це мені сьогодні важко сказати.

Валерій Карпунцов: ГПУ – це верхівка, яка на виду. Але ж це не вся прокуратура, це тисячі працівників. Сьогодні генпрокурор казав, що 700 добрали прокурорів у первинну ланку, у місцеві прокуратури, і 80% – це ті, які не працювали у прокуратурі. Але я погоджуюся, що є запит суспільства на зміну, і вони не бачать низових прокурорів, а бачать ГПУ, заступників, очільників департаментів. Логіка тут є. Старий заступник тримає старого керівника департаменту, а той – старих начальників відділів, а ті – старих слідчих.

Валерій Карпунцов
Валерій Карпунцов

– Можливо, інколи Юрій Луценко говорить речі, які не зовсім реалістичні? Треба реалістичніше оцінювати свої можливості.

Валерій Карпунцов: Луценко сьогодні, до речі, визнав, що відсутність юридичної освіти не дає десь можливості надто фахово оцінити, і тому, як Ви кажете, не досить реалістично бувають поставлені задачі. І після Революції гідності десь 80% керівних посад зайняли люди, які до цього демократичного руху були далекі. У найкращому випадку були співчуваючими, а в найгіршому – прислужували режиму, але залишилися і стали на ще більші керівні посади. І це зіграло негативну роль. Стосовно змін – запровадив Луценко генеральну інспекцію, провів кадровий підбір, пройшов з’їзд прокурорів, прокурорське самоврядування, в один день, гладесенько.

– Пане Шишкін, Вам не здається, що, можливо, пан Луценко зловживає політикою у своїх заявах, перебуваючи на посаді генпрокурора?

Віктор Шишкін: Здається. Менше політичної риторики в цій ситуації. Прокуратура, відповідно до Конституції, більш функціональна в системі права. Чи навчають наших студентів на юрфаці, курсантів в Інституті прокуратури державницького підходу? Не як проводити розслідування, а саме державницький підхід. Чому у нас й досі попадають прибічники або Кремля, Москви, ще якихось окупаційних структур, колаборуючих структур. Мені до лампочки на цьому етапі освіта. Мені не до лампочки, що у нього в серці. Тому що освіти ми його завтра можемо навчити, а от серце переробити неможливо!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG