Доступність посилання

ТОП новини

Байден пообіцяв протистояти Росії в Європі, «починаючи з агресії в Україні»


Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін запланували поговорити, зустрівшись 16 червня (колаж)
Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін запланували поговорити, зустрівшись 16 червня (колаж)

Президент Джо Байден перед зустріччю із російським главою Володимиром Путіним 16 червня пообіцяв «разом із союзниками протистояти російським викликам безпеці Європи, починаючи з агресії в Україні». Про це йдеться у колонці Байдена для видання The Washington Post під назвою «Моя поїздка до Європи присвячена поверненню до об'єднання Америкою світових демократій».

У середині червня президент США Джо Байден візьме участь у самітах «Групи семи» найрозвинутіших країн (G7) та союзників НАТО, а також проведе особисті переговори із президентом Росії Володимиром Путіним. Зустріч президентів відбувається в умовах наростання напруження між США та Росією, зокрема, впровадженням низки санкцій та вислання дипломатів.

Тож у колонці виданню The Washington Post глава Білого дому наголосив, що об'єднає демократичні країни перед обличчям загроз з боку Москви та Пекіна.

«Не буде сумніву щодо готовності США захищати наші демократичні цінності, які є невіддільними від наших інтересів». «Президент Путін знає, що я не вагатимусь чи відповідати на майбутні шкідливі дії... Коли ми зустрінемось, я іще раз підкреслю відданість США, Європи та демократичних країн-однодумців у захисті прав людини й гідності».

Однак, Джо Байден також наголосив, що офіційний Вашингтон «не шукає конфлікту», й одним із доказів бажання знизити напруження стало продовження угоди про контроль за ядерним озброєнням New START.

Окрім того, Джо Байден заявив, що його адміністрація вирішила не застосовувати нові санкції щодо газопроводу «Північний потік-2», оскільки проєкт майже закінчений, а санкції зашкодять відносинам із європейськими союзниками.

«Це не те, що я можу дозволити Німеччині щось робити чи ні. Якщо запроваджувати санкції зараз, я думаю, це буде контрпродуктивно з точки зору наших європейських відносин», – сказав Байден, додавши, що він є противником проєкту з моменту його виникнення.

Адміністрація Білого дому послідовно заявляє, що попри суперечливі питання хоче «стабільних і прогнозованих» відносин із Кремлем.

У березні в інтерв'ю ABC News Джо Байден, відповідаючи на запитання ведучого, підтвердив, що вважає Путіна вбивцею. Розмова стосувалося розслідування кібератак, пов’язаних із Росією, та звіту розвідки, за даними якої Кремль втручався в американські вибори. «Ціну, яку він заплатить, ви побачите невдовзі», – сказав президент США щодо російського президента.

Коментуючи це, Володимир Путін відповів фразою: «хто як обзивається, той так і називається».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG